Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Ismered a Yelont? Ha kamasz gyereked van kötelező megismerned!

A mai harmincas, negyvenes korosztály, azaz a most kamaszkorúak szülei a hetvenes, nyolcvanas években egyáltalán nem voltak elkényeztetve a szexuális felvilágosítást illetően. Ha valakinek szerencséje volt, akkor jó fej, felvilágosult szülőkkel megáldva, otthoni beszélgetések segíthették az eligazodásban. A konzervatívabb, kevésbé nyitottak gyerekeinek maradt az Ifjúsági Magazin Veres Páljának „Válogatott magánügyek” rovata vagy az osztálytársak elbeszélései. A mi gyerekeink talán az első olyan generáció, aki olyan szerencsés, hogy egy szakértők által, a legnagyobb körültekintéssel létrehozott szexedukációs oldalról, a Yelonról tájékozódhat.

Pontosan mi is ez a Yelon?

Ez a nemrég indult okostelefon-alkalmazás és weboldal a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával kapcsolatos kérdésekre igyekszik tényszerű válaszokat adni. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány csapatát alkotó, gyermekjogban és gyermekvédelemben komoly múlttal rendelkező szakemberek már kezdeti lépésektől fiatalok bevonásával fejlesztették ki a 10–18 éves korosztályt célzó online szexedukációs felületet. Az oldal legnagyobb erényeként a tényszerű hangvételt, a tabukat nélkülöző tartalmat említeném, mert ettől lesz minden válaszra adott kérdés teljesen magától értetődő, ami azt eredményezi, hogy a kérdező tinédzser kételyei eloszlanak, nem érzi magát zavartnak és bénának. Ugyanez igaz a külön a szülőknek készült oldallal is. Szerintem ugyanis pont annyira, sőt, még jobban zavarban vannak a szülők, amikor a kisgyerekből lett nagy gyerekük kérdéseivel szembesülnek. És nem feltétlenül van mindenre megfelelő válaszuk. Ami engem illet – az én kisfiam nyáron lesz kilenc éves, így nagyon is időszerű a téma – amint felfedeztem a szülőknek szóló anyagokat, nekiálltam és egy órán át olvasgattam és rengeteget mindenre választ kaptam.

Hatalmas segítség lehet azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen okból nem fordulnak, fordulhatnak a szüleikhez, hogy egy anonim chaten élőben névtelenül is feltehetik a kérdéseiket, ha az oldalon nem találnának releváns választ az őket foglalkoztató problémára.

Miért működik tényleg jól?

Az elmúlt tíz évben született gyerekek már az anyaméhben elkezdik az online életet, amikor a szüleik az ultrahangképet kiposztolják a közösségi médiában. Az első internetes élményre pedig már két éves koruk előtt sor kerül online mesenézés, zenehallgatás, telefonálás formájában. Számukra maguktól értetődő, hogy a fenti kérdésekre a választ az interneten keresik. Az iskolai felvilágosítás a gyerekek harmada számára már túl későn történik, mire eljutnak idáig, már sok mindennel szembesülnek. Az alábbi statisztikák fényében egészen biztos, hogy korábban és más formában szükséges felvilágosítani a gyerekeket. Amikor azt hiszi az ember, hogy az ő gyereke még kicsi és ez az egész nem érinti, kijózanítólag hatnak a következő számok:

 • Európában a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó. (NSPCC)
 • 12 évesen egy kiskamasz már létesíthet szexuális kapcsolatot egy másik 18 év alatti fiatallal. (Btk.)
 • 16 évesen a gyámhivatal előzetes engedélyével már lehet házasságot kötni. (Ptk.)
 • Minden 5. gyerek szexuális erőszak áldozatává válik Európában. (Európa Tanács, 2010)
 • Egy nemrég publikált, 21 országra kiterjedő nemzetközi összehasonlító vizsgálat szerint hazánkban volt a legnagyobb a 10–14 év közötti lányok terhességének aránya: 1000 ilyen korú lányra 1,19 terhesség jutott. A 10–14 éves lányok terhességeinek 60%-a, a 15–19 éves lányok terhességeinek 41%-a végződött terhességmegszakítással. (Sedgh, Finer, Bankole és mtsai, 2015)
 • Hazánkban a 15–19 éves lányok terhességeinek, abortuszainak és gyermekszüléseinek aránya is magas. Az abortuszon átesett lányok az abortusz okaként leggyakrabban a kényszert és az információk hiányát említik. (Sz. Makó és Péley, 2014)
 • A 9. évfolyamos diákok több mint harmadának volt már szexuális kapcsolata. (HBSC, 2014)
 • A 18 éves kora előtt szexuálisan már aktív magyar fiatalok általában 15 éves koruk körül létesítik az első szexuális kapcsolatukat. (HBSC, 2014)
 • A szexuális életet élő középiskolások 15%-a egyáltalán nem védekezik. (HBSC, 2014)
 • A 9–11. osztályos fiatalok nagy többsége (10 diákból 9) volt már szerelmes, s több mint háromnegyedüknek párkapcsolata is volt. (HBSC, 2014)
 • A fiatalok 0,6–1,9%-a azonos vagy mindkét nemű partner iránt érzett már vonzalmat. (HBSC, 2014)
 • A gyermekek elvesztett életévei szerint az 5–14 éves gyermekek egészségére a 6. legkomolyabb kockázat a szexuális bántalmazás. (NEFI, 2015)

„A szolgáltatással a gyerekek az ország bármely pontján életkoruknak megfelelő, hiteles információhoz juthatnak az őket legjobban érdeklő témákról, a testi változástól a párkapcsolati kérdéseken át a pornóig. Az oldal februárig teszt üzemmódban működött, de most már hetente frissülő új tartalmakkal és meghatározott napokon anonim chatszolgáltatással várjuk a tizenéveseket, akiknek kérdéseire az alapítvány képzett felnőtt önkéntesei válaszolnak – mondja dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

Mit szólnak a fiatalok?

A novemberi indulás óta az oldalt 7000-en keresték fel, és 25 alkalom keretében több mint 400-an használták a chatet, amiben jelenleg 20 képzett chatügyelő dolgozik. A számok beszédesek és nagyon fontos, hogy minél több tinédzserhez és szüleikhez jusson el az oldal híre. Mert, ha egy nap arra ébred az ember, hogy meg kell vennie a lányának az első melltartóját vagy éppen arra nyit be a fia szobájába, hogy az valami masszív pornófilmet les a képernyőn, akkor jól jön egy instant, megbízható és szakértő segítség a neten.

A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány projektje, és a Telenor támogatásával jöhetett létre.

https://yelon.hu/

https://yelon.hu/szuloknek

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

 • Minta cikk 1.

  Minta cikk 1.

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

  App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.