Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Miért jó, ha rossz a hangulatod? A szomorúság meglepő előnyei

A Homo Sapiens egy nagyon szeszélyes faj. Annak ellenére, hogy a szomorúság és a rossz hangulat mindig is az emberi tapasztalat részét képezték, most olyan korban élünk, amely figyelmen kívül hagyja vagy leértékeli ezeket az érzelmeket. Manapság néhány normál emberi érzelmet, mint pl. az átmeneti szomorúságot, gyakran rendellenességként kezeljük. A manipulatív reklámokban azzal az üzenettel találjuk szemben magunkat, hogy ha nem vagyunk folyamatosan boldogok, akkor valamit nagyon elrontottunk. De jó, ha tudjuk, a rossz hangulat továbbra is fontos részét képezi a mindennapjainknak.

A boldogság és a példátlan anyagi jólét kultuszának ellenére a nyugati társadalmakban az ezekkel való megelégedés évtizedek óta nem javult. Ideje újraértékelni a rossz hangulat szerepét az életünkben. Fel kell ismernünk, hogy egy normális, alkalmazkodó emberi lény számára segítséget jelent leküzdeni a mindennapok kihívásait.

A szomorúság rövid története

Régebben a rosszkedvű vagy szomorú hangulatot a mindennapi élet normális részeként fogadták el. Valójában az emberi szellem legnagyobb és legfontosabb eredményei a negatív érzelmek közepette, illetve azok felidézésével jöttek létre.

A görög tragédiák megismertették és hozzászoktatták a nézőket ahhoz, hogy elfogadják és kezelni tudják az elkerülhetetlen szerencsétlenségeket, mint az emberi élet szükséges részét. Shakespeare tragédiái is visszhangozzák ezt a témát. És olyan nagyszerű művészek, mint Chopin és Beethoven, Csehov és Ibsen mesélik el saját eszközeikkel a szomorúság régóta elfogadott értékes motívumát.

Az ókori filozófusok is úgy gondolták, hogy a rossz hangulat elfogadása elengedhetetlen a teljes élethez. Még az olyan hedonista filozófus is, mint Epikurosz, az élet habzsolása mellett gyakorolta az önuralmat és elfogadta az elkerülhetetlen bajokat.

Más filozófusok, mint például a sztoikusok is hangsúlyozták a fontosságát annak, hogy megtanulják előre jelezni, illetve elfogadni a szerencsétlenségeket, mint a veszteség, bánat vagy igazságtalanság.

Mi is az a szomorúság?

A pszichológusok, úgy gondolják, hogy az összes érzelmi állapotunk, a különböző hangulataink, érzelmeink, hasznos szerepet töltenek be, mivel ez által figyelmeztetnek minket a körülöttünk lévő veszélyekre.

Valójában az emberi érzelmek köre sokkal több negatív, mint pozitív érzelmet tartalmaz. A negatív érzelem, mint a félelem, a harag, a szégyen vagy az undor, hasznosak, mivel így segítenek elkerülni és leküzdeni a fenyegető vagy veszélyes helyzeteket.

De vajon mi is a szomorúság? Ez a leggyakoribb negatív érzelem, amivel a legtöbbet járunk pszichológushoz.

Az intenzív és tartós szomorúság, a depresszió, egy súlyos rendellenesség. Az enyhe, átmeneti rossz hangulat azonban fontos és hasznos alkalmazkodási célt szolgálhat, segítve a napi kihívásokkal és nehéz helyzetekkel való megbirkózást. Olyan figyelmeztető jeleket is jelenthet, minthogy lassítsunk le, kapcsolódjunk ki, vegyünk vissza a versenyből, valamint egy védőburkot is von körénk. Amikor rosszkedvűek vagy szomorúak vagyunk a körülöttünk lévő emberek aggódnak értünk és hajlamosabbak segítséget nyújtani. Néhány negatív hangulat, mint például a melankólia vagy a nosztalgia még kellemes is lehet és hasznos információkkal szolgálhat a jövőbeni terveink megvalósításához. A szomorúság növelheti az empátiát, az együttérzést, az erkölcsi és esztétikai érzéket. Valamint a szomorúság régóta a művészi kreativitást egyik kiváltó tényezője.

A legújabb tudományos kísérletek dokumentálják az enyhe rossz hangulat előnyeit, amelyek gyakran automatikus, tudatalatti jelként működnek és elősegítik a figyelmesebb, részletesebb gondolkodási módot. Más szóval a rossz hangulat segít abban, hogy jobban koncentráljunk a nehéz helyzetekben.

Ezzel ellentétben a pozitív hangulat (mint a boldogság) tipikusan olyan érzés, amely jól ismert és biztonságos helyzeteket jelez, így kevésbé részletes és figyelmes feldolgozást eredményez.

A szomorúság pszichológiai előnyei

Jobb memória: egy tanulmány kimutatta, hogy rossz hangulatban (amit rossz időjárás okozott) jobban emlékeztek az emberek egy üzlet kínálatára, amikor elhagyták. A rossz hangulat a szemrevételezéssel kapcsolatos memóriát is javítja, mivel csökkenti a különböző zavarok hatásait, mint például az irreleváns, hamis, félrevezető információk.

Pontosabb ítéletek: az enyhe rossz hangulat szintén csökkenti az emberek benyomásán alapuló torzításokat, félreértéseket. Például kissé szomorúbb emberek pontosabb és megbízhatóbb információt adtak másokról, mert jobban feldolgozták a részleteket. A rossz hangulat szintén csökkentette a hiszékenységet és a szkepticizmust a városi mítoszok és pletykák tekintetében, sőt javították az emberek azon képességét, hogy pontosabban felismerjék a megtévesztést. Az enyhe rossz hangulatban lévő emberek kevésbé valószínű, hogy egyszerűsítő sztereotípiákra támaszkodnak.

Motiváció: Kísérletek azt mutatták, hogy ha vidám, valamint szomorú embereket kértek meg, hogy vegyenek részt nehéz szellemi feladatok megoldásában, a rosszkedvűek hosszabb ideig próbálkoztak. Több időt fordítottak a feladatra, megpróbáltak több kérdést feltenni és pontosabb választ adni.

Jobb kommunikáció: A rossz hangulat által előidézett figyelmesebb és részletesebb gondolkodási mód javíthatja a kommunikációt. A szomorú hangulatban lévő emberek hatékonyabb érveket használtak mások meggyőzésére, jobban megértették a félreérthető mondatokat és jobban kommunikáltak beszélgetés közben.

Növekvő korrektség: Kísérletek azt mutatták, hogy az enyhe rossz hangulatban lévő emberek nagyobb figyelmet fordítottak a társadalmi elvárásokra és normákra, valamint másokkal kevésbé önző és tisztességesebb bánásmódot folytattak.

A boldogság kultuszának ellensúlyozása

A boldogság felmagasztalásával és a szomorúság erényeinek megtagadásával egy elérhetetlen célt teremtünk magunknak. Lehet, hogy több csalódást okozunk, sőt még akár depressziósakká is válhatunk. Az is egyre inkább köztudott, hogy jó kedvűnek lenni, bizonyos előnyök ellenére, nem általánosan kívánatos. A szomorú vagy rossz hangulat segít abban, hogy jobban összpontosítsunk, ezáltal jobban tudunk figyelni, illetve sikeresebben reagálunk a különböző helyzetekre.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a boldogságra való könyörtelen törekvés, saját magunk átverése. A jó és a rossz hangulat előnyeinek és hátrányainak kiegyensúlyozottabb értékelése már régóta várat magára.

https://theconversation.com/why-bad-moods-are-good-for-you-the-surprising-benefits-of-sadness-75402

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.