Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Miben más a kétnyelvű kisgyerekek agya?

Kutatók szerint a korai gyermekkor a legideálisabb a nyelvtanuláshoz. Egy tanulmány szerint a kétnyelvű és egynyelvű kisgyerekek agya közötti különbség már 11 hónapos korukban látható. A kétnyelvű gyerekek agyában több aktivitás volt látható a végrehajtó funkcióval kapcsolatos területeken, amelyek olyan feladatokat szabályoznak, mint a problémamegoldás vagy a figyelemváltás. 

„Eredményeink azt sugallják, hogy a kétnyelvű családokban cseperedő kisgyerekek, még mielőtt elkezdenének beszélni, sokkal inkább gyakorolják a végrehajtó funkcióval kapcsolatos feladatokat, mint egynyelvű kortársaik – mondja Naja Ferjan Ramírez, a tanulmány vezetője. Ez azt jelenti, hogy a kétnyelvűség, nemcsak a nyelvi fejlődésre van hatással, hanem általánosságban a kognitív fejlődésre is.”

A Developmental Science folyóiratban megjelent kutatásban a kutatók egy MEG gépet használtak a babák agyában található idegsejtekben lévő elektromos áram által előidézett mágneses mező mérésére.

A tanulmányról készült angol nyelvű videó ezen a linken található

A tanulmányban 16, 11 hónapos kisgyerek vett részt, 8 angol anyanyelvű és 8 angol-spanyol kétnyelvű családból. 18 perces hangfelvételt hallgattak, olyan hangokat, mint „da”, meg „ta”, amelyeket az angol vagy a spanyol kifejezések tartalmaznak. Amikor összehasonlították az egynyelvű és a kétnyelvű gyerekek agyi válaszait, a kutatók nyilvánvaló különbségeket tapasztaltak a végrehajtó funkcióval kapcsolatos agyi régiókban.

Mind a prefrontális, mind pedig az orbitofrontális kéregben, az angol-spanyol kétnyelvű kisgyerekek erősebb agyi válaszokat adtak. Az agy végrehajtó funkciókkal foglalkozó részének kiemelkedő fejlődése annak köszönhető, hogy a kétnyelvűek a két nyelv között kapcsolgatnak oda-vissza, ezzel a végrehajtó funkció képességét edzik és fejlesztik.

„A 11 hónapos kisgyerek agya megtanulja, hogy milyen nyelv vagy nyelvek vannak a környezetében, és ugyanúgy képes megtanulni két nyelvet, mint egyet – mondja Ferjan Ramírez. Az eredményeink nemcsak azt hangsúlyozzák, hogy nagyon fiatal gyerekek képesek több nyelv elsajátítására, de azt is, hogy a korai gyerekkor a legoptimálisabb ahhoz, hogy elkezdjék.”

http://www.independent.co.uk/news/science/what-being-bilingual-does-to-your-brain-a6969831.html

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Ádéhádést csinálunk a gyerekekből
iskola, óvoda

Ádéhádést csinálunk a gyerekekből

Mindannyiunk rettegett jelensége a túlmozgásos, figyelmetlen, lenyugtathatatlan, örökmozgó, rosszgyerek. (ADHD, már a kicsik is így azonosítják magukat, egymást.) Akivel semmire sem megyünk, nincs rá időnk, nincs rá energiánk, a fejünkre nőnek és kudarc a felnőttek számára.

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony
határon túl

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony

Az üveggömbök és a gyertyák fényében előjönnek régi képek. Az első adventi kalendárium. 24 számozott lap, a hatodikon Mikulás, az utolsón fenyő, és minden nap letéptünk egyet. Rajzzal. Eleinte anyám rajza, később a saját girbegurba számaink… a várakozás gyötrelmes gyönyöre.

 

Az ünnep feladata
ajánló

Az ünnep feladata

Az ünnepnek is van ám feladata! Nem csak úgy jön el! Néhány rendkívül fontos tudást hordoz magában! A következő hetekben ezeket kell megtenni ahhoz, hogy sikerrel zárjátok a téli szünetet, ezzel az évet is!
Lehet készíteni check list-et, mindet pipálni, így garantáltan nem marad ki egyetlen fontos elem sem!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.