Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

10 dolog, amit minden szülőnek tudnia kellene

Milyen jó lenne, ha összesen csak 10 dolgot kellene tudnia egy szülőnek ahhoz, hogy sikeresen felnevelhesse a gyerekét. Forrás: https://www.maggiedent.com/blog/10-things-every-pa...

Amikor még csak csecsemők, elég egyszerűnek tűnik. Megetetjük, kicseréljük a pelusukat és letesszük őket aludni. Aztán szélsebesen elkezdenek nőni. Elkezdenek beszélni. Van, amikor morcosak. Már vannak igényeik. Lesznek testvéreik, úgyhogy kezdődik a harc, a harapás, a csípés, a verekedés, a karmolás és így tovább. Elkezdenek iskolába járni és trágár szavakkal jönnek haza. És fenyegetnek, hogy „nem vagy többet a barátom”. Elég gyakran még ezeknél is nagyobb kihívást igénylő viselkedési módokkal szembesülünk.

Amikor még csak álmodozunk róluk, már azon törjük a fejünket, vajon hogyan indíthatnánk el őket a nagybetűs életbe.

Segítségül, íme, álljon itt Dr. Justin Coulson pszichológus 10 tanácsa, amit szerinte érdemes tudnia minden szülőnek.

Akkor csináljuk jól, ha mi, szülők, egyetértünk

A gyermeknevelésben komoly kihívásokkal fogunk szembesülni, ha nem vagyunk egy platformon azzal a felnőttel, akivel osztozunk a felelősségen. Nem kell mindent ugyanúgy csinálni. Szinte kizárt, hogy mindig mindenben egyetértsünk. De, amikor a szülők között összhang van és hajlandóak együttműködni, hogy elérjék a kívánt célt, valamint harmonikus a kapcsolatuk, az mindenképpen pozitívan hat a gyermekekre, valamint a partneri kapcsolatra is.

A gyerekek jól boldogulnak, ha tudják, hogy számíthatnak ránk

Amikor a gyerekednek szüksége van rád, állj meg és valóban figyelj rá. Nem elég, ha csak a testeddel fordulsz felé, miközben a szemed még a képernyőn csüng. Ne banalizáld el, hogy „aha, igen, hallgatlak”, miközben igazából nem is rá figyelsz. Hagyd abba, amit csinálsz! Nézz a szemébe, hogy lássa, figyelsz rá. Hallgasd meg és válaszolj a kérdésére. A gyerekeinknek szükségük van arra, hogy elérhetőek legyünk számukra és gondoskodjunk róluk.

Amire a gyerekek leginkább vágynak: hogy megértsük őket

Ha a gyerekeink a jéghegyek, a viselkedésük az, ami kilátszik a vízből, de a jéghegy jelentős része, az érzelmek, a víz felszíne alatt vannak és láthatatlanok. És addig láthatatlan is marad, amíg nem fordítunk elég időt arra, hogy megértsük, mi rejtőzik ott. Az érzések, érzelmek, a fejlődési folyamatok mind hozzájárulnak a viselkedésükhöz. Ha megértjük ezeket, megtaníthatjuk nekik kezelni a saját érzéseiket, ahelyett, hogy mindent mindig mi oldjunk meg.

Büntetéssel nem lehet fegyelmezni

Ideális esetben a gyerekeinknek a szövetségeseinkké kell válniuk, mert különben elég gyakran kellene fenyegetéshez és erőszakhoz folyamodnunk. A fegyelem fókuszában a segítség álljon, nem pedig a büntetés. A legjobb fegyelmezés pozitív módon tanít. Ez azt jelenti, hogy időt fordítunk arra, hogy elmagyarázzuk, mit szeretnénk és miért. A gyerekünk perspektívájából tárjuk fel a problémákat. És támogassuk őket abban, hogy nagyszerű döntéseket hozhassanak a mi iránymutatásunkkal.

Meg kell tanítanunk nekik, hogy egyedül hozzák meg döntéseiket

Gyermekeink, vagy bárki más közötti konfliktus megoldásának a kulcsa, az empátia. Mivel észlelik a saját befolyásukat másokra (és fordítva), empátiát éreznek, ezért megváltoztatják a döntésüket vagy a viselkedésüket, ami sokkal tovább fog kitartani, mintha mi, a szüleik ráerőltettük volna az akaratunkat.

Rá kell jönniük, kik is ők valójában

A mi feladatunk az, hogy ne azzá tegyük őket, akiket mi szeretnénk látni, hanem segítsünk nekik olyanná válni, amilyenek ők maguk szeretnének lenni. Segítsünk nekik megtalálni a saját identitásukat. Ezt hogyan tehetjük? Meséljünk a múltjukról, a bennük rejlő csodálatos tulajdonságaikról, ami erőssé teszi őket, segíti őket, hogy bátrak legyenek és képesek legyenek kiállni magukért. És utána bízzunk magunkban és abban, hogy ez a folyamat elég lesz ahhoz, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában.

Értsük meg a technológiát és állítsunk fel egy egészséges egyensúlyt

A képernyőnézés körüli pánik lehet, hogy időnként kicsit túlzás, viszont megalapozott. A képernyő hatással van a mindennapokra, a kapcsolatokra, a fizikai egészségre és a tanulásra. Csakis rajtunk múlik, hogy át tudunk-e adni olyan tapasztalatokat a gyerekeinknek, amitől kiegyensúlyozott, boldog életet élhetnek. A képernyők elkerülhetetlen részei a világuknak, de ideális esetben, csak kis részei.

Óvjuk a gyerekkorukat!

A gyerekkor egyre rövidül. Ezeket a gondtalan éveket telezsúfoljuk mindenféle fejlesztő különórákkal, ezáltal csökken a szabad játékra és az önfeledt felfedezésre fordítható idő. A játékidő csökkenés miatt, a gyerekek egyre nyugtalanabbak, egyre fáradtabbak. Elveszítik a saját életük feletti kontrollt azzal, hogy mi mondjuk meg, mit csináljanak, diktáljuk a tempót, vezetjük és számon kérjük őket.

Azonban a játék, a kíváncsiság, a különórák nélküli délutánok és a lehetőség, hogy a személyes érdeklődésükhöz igazodó érdekeiket érvényesítsék, a legfontosabb ajándékok közé tartoznak, amelyekkel gyermekeink részesei lehetnek egy ártatlan, önfeledt gyerekkornak.

Amikor együtt vagyunk a gyerekeinkkel, nem kell feladatokkal terhelni őket. Arra van szükségük, hogy leüljünk velük a padlóra játszani, csikizzük őket, birkózzunk velük, felmásszanak a hátunkra és együtt nevessünk. Arra van szükségük, hogy tapasztaljanak és alkossanak, hogy csendben üljenek a fűben egy fa alatt és bámulják a felhőket, hogy megtapasztalják a gyermekkor egyszerűségét, valamint, hogy csak úgy legyenek.

Találd meg az örömöt – nekik, magatoknak és az egész családnak

Legtöbbünk rendkívül örömteli pillanatokat él meg a gyermeke kiskorában. Úgy tűnik, kicsit tovább kell keresgélni, hogy megtaláljuk ezeket a pillanatokat, amikor a gyermekünk hároméves lesz. Tizenéves korukra még nehezebben megy. De minden korosztálynál megtaláljuk az örömöt, ha keressük. Kiválóak vagyunk az örömkeresésében, ha mindenki boldog és az élet szép. Ezek élvezetes időszakok. De vannak olyan periódusok, amikor nehezen találjuk meg. A családi élet próbára tesz minket. Ezekben a pillanatokban fejlődünk a legtöbbet, ha nyitottak vagyunk a változásra. És így újra megtaláljuk az örömteli pillanatokat. Talán nem az öröm és a fejlődés az, amire mindannyiunknak szüksége van?

Robert Louis Stevenson mondta: Ha elszalasztjuk az örömöt, mindent elszalasztunk.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Mit tanít egy ADHD-s gyerek a szüleinek a Minecraftról és a végrehajtó funkcióról?
iskola, óvoda

Mit tanít egy ADHD-s gyerek a szüleinek a Minecraftról és a végrehajtó funkcióról?

Az ADHD, (figyelemhiányos, hiperaktív) gyerekekről egyre több információnk van. Egyre többükkel találkozunk, és egyre nagyobb arányban jelentkezik a probléma, ami nem a létükkel, hanem azzal kapcsolatos, hogy nemigen tudunk mit kezdeni velük.  Forrás: http://www.huffingtonpost.com/entry/what-my-son-with-adhd-taught-me-about-minecraft-and_us_5846e43be4b0b261c8342778

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

Posztolj egy pucér képet magadról!
határon túl

Posztolj egy pucér képet magadról!

Neem? Oké, akkor legyen fürdőruhás. Esetleg olyan, amin festékes az arcod, paradicsomos spagetti lóg a homlokodba.. vagy egy toporzékolósat? Azt mondod, hogy nekem elment az eszem? Én korábban ezt simán megtettem. Igaz, nem én voltam rajta, hanem a gyerekek. Aztán egyre több infó jött szembe velem a digitális szülőségről és elszégyelltem magam. 

3 szokás, ami a gyerekednek is segít a feladatszervezésben
ajánló

3 szokás, ami a gyerekednek is segít a feladatszervezésben

A gyerekek egyfolytában lesik minden mozdulatunkat, úgyhogy mutassuk meg nekik, hogyan kell okosabban tanulni néhány szokásunk megváltoztatásával.

Sokkal nagyobb hatással vagyunk a gyerekeinkre, mint azt eleinte gondolnánk, ami először akkor kezd nyilvánvalóvá válni, amikor elkezdik utánozni a hanglejtésünket, használni a kifejezéseinket. De amikor rájövünk erre a „hatalmunkra”, akkor fel tudjuk használni ezeket az egyszerű szokásainkat úgy, hogy pozitívan befolyásoljuk a gyerekünk iskolai előmenetelét.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.