Kapcsolat Facebook Bejelentkezés

Mit tegyél, ha maszturbál a gyereked?

A maszturbáció, egy sokak számára tiltott, gusztustalan dolog, ami szorongással párosul és legtöbbször a neveltetésünkből adódóan szégyenteljes tett. Annak ellenére, hogy legtöbbször egy természetes folyamat, és már egészen kisgyermek kortól jelen van az örömforrás, ami a genitáliák ingerléséből fakad.

Amikor a bölcsis kisfiú a fütyijével játszik, az anyuka eltolja a kezét, és rászól, ne játssz a fütyiddel! Nem illik, nem való, fúj. Pedig felfedezi épp önmagát, a testét, és örömöt okoz magának. Ugyanígy vannak ezzel a kislányok is. Szereti magát, és megnyugtató, ellazuló, biztonságos visszatérő tevékenységgé válik óvodás korra. Sokan megijednek, félnek és kerülendőnek tartják, pedig a normális fejlődés velejárója. Ez még nem igazi szexualitás, ez a vágyak egészen zsigeri, kezdetleges megjelenése, amely még nem irányul konkrét személyre, az csak később, a kamasz korban jelenik meg.

Amikor nyilvános helyen, egyértelműen örömet okoz magának a gyermek az intim területein, az sokak számára lehet kellemetlen. Ahogy nyilvánosan nem pukizunk, nem túrjuk az orrunkat és nem böfögünk – pedig időnként mindenki csinálja, – ugyanolyan természetes, hogy megtanítjuk a gyerekünknek, hogy vannak olyan testrészeink, amelyeket nem mutatunk meg másnak, és azokkal csak akkor játszunk, amikor magunk vagyunk. Ez a szülő dolga. Hogy finoman, nem szorongást keltve vagy tiltva, de jelezze a gyerek felé, hogy ez csak őrá tartozik, másra nem. De leginkább hagyni kell ezt, szülőként elfogadni és nem tulajdonítani neki túlzott jelentőséget.

A sok, vagy túlzottnak tűnő gyerekkori maszturbáció jelentheti, hogy több figyelemre, megértésre van szüksége a gyermeknek. Lehet olyan életkörülménye, kistestvér születése, válás, iskolai nehézségek, új közösségbe való beilleszkedés, ahol elveszettnek érzi magát, ahol szorong, és az önmegnyugtatás, a kényeztetés eme formáját választja, hogy jobban érezze magát.

A pedagógusok sokszor hozzák zavarba a szülőket azzal, hogy mint egy problémát említik a szülőknek, akik még jobban rágörcsölnek a helyzetre. Azt hiszik valami rosszat tesz a gyerekük, hogy rosszul, netán „ferdén” fejlődik... Ahelyett, hogy mint szakemberek ők nyugtatnák meg a szülőket arról, hogy a gyermekük a lehető legtermészetesebb úton jár. És bár a hagyományaink nem éppen a szabad szexualitásról és az őszinte kommunikációról szólnak, érdemes megpróbálni letenni a szorongató terheket.

A gyerekeknek ugyanolyan joguk van maszturbálni, mint a felnőtteknek. Sőt, szükségük van arra, hogy felfedezzék, megismerjék a testük működését, mi okoz számukra örömöt, hogy később, felnőtt életükben egészséges és kiegyensúlyozott szexuális életet élhessenek, amely a teljes, boldog élethez elengedhetetlen.

Ha ez mégis zavar, akkor érdemes a saját szexuális életünkön, a maszturbáláshoz való viszonyunkon elgondolkodnunk.

A bűntudat mindig bűntudatot szül, és nem kell továbbörökítenünk az ezzel járó rossz érzéseket. Egyszerűen meg kell értenünk, hogy minden ami van, az a valóság, és meg kell találni a helyét az életünkben.

Ha pedig mégis tenni szeretnénk valamit, akkor figyeljünk többet, vagy másképp a gyerekünkre, mint ahogy eddig tettük. Legyen több intim helyzetünk, több beszélgetésünk vele, amitől fontosnak érezheti magát és még örömtelibbé válnak a hétköznapjai.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.