Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Mit tanít egy ADHD-s gyerek a szüleinek a Minecraftról és a végrehajtó funkcióról?

Az ADHD, (figyelemhiányos, hiperaktív) gyerekekről egyre több információnk van. Egyre többükkel találkozunk, és egyre nagyobb arányban jelentkezik a probléma, ami nem a létükkel, hanem azzal kapcsolatos, hogy nemigen tudunk mit kezdeni velük.  Forrás: http://www.huffingtonpost.com/entry/what-my-son-with-adhd-taught-me-about-minecraft-and_us_5846e43be4b0b261c8342778

Mindannyiunk közös felelőssége, hogy azokkal a gyerekekkel, felnőttekkel kapcsolatban, akik a cselekedeteik megtervezéséért és irányításáért nem tudnak az átlagossal egyforma felelősséget és kontrollt vállalni, kapjanak segítséget, támogatást és lehetőséget, hogy megmutassák, ők is jók és értékes emberek.
A szülőknek és pedagógusoknak az egyik legfontosabb feladatuk, hogy figyelembe véve a sajátosságaikat olyan terepeket alakítsanak ki, ahol sikeresen, támogató környezetben tudják elérni a céljaikat. Sokféle praktika, tanács létezik a mindennapok „túlélésére”. Addig is itt egy igen népszerű és kézzel fogható terület, ahol közösen, sikerrel tudunk kooperálni a nehezen koncentráló gyermekünkkel. (szerk.)

Látjátok ezt a képet?

Ezen a képen én vagyok és Duncan, a 10 éves fiam, amint együtt Minecraftozunk.

Én is, mint nagyon sok szülő, úgy gondoltam, hogy a Minecraftozás elfecsérelt idő (pedig egy technológiai szakértő vagyok!), de a fiam nagyon szereti a Minecraftot. Gyakran megkérdezte, hogy apa, szeretnéd, hogy megtanítsalak Minecraftozni?

Duncan ADHD-s. A figyelme gyakran elvész egy-egy cselekvés megtervezése és végrehajtása közben.

Nehezen tudja rendben tartania a szobáját, rendszerezni a könyveit és nekiülni a házi feladatának. De érdekes, hogy amikor Minecraftozik, akkor nem gond számára megmaradni a fenekén, türelmesen megoldani a problémákat és elérni a célokat.

Ez felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy végül is beleegyeztem, hogy játszom vele. Elképesztő volt látni, hogy hány féle feladatot végez el, bevonva a végrehajtó funkciókat.

Tudom, hogy nehéz lehet elhinni, ezért a fiam tanácsára összeszedtünk néhány példát.

Feladat: Építs egy menedéket!

Képesség: Tervezés és prioritások

A Minecraft lényege, hogy felépíts egy képzeletbeli világot. Az első feladat, hogy megépíts egy menedéket még naplemente előtt. Ha nem sikerült, akkor olyan szörnyek, mint a Creeper-ek, vagy Zombik, előjönnek éjszaka és lerombolják azt, amit addig megépítettél. Úgyhogy gyorsan kell építened. Egy egyszerű kunyhót építettél? Egy menedéket hoztál létre egy barlangban, vagy fát gyűjtöttél, hogy felépíts egy házat? Ahhoz, hogy túlélj, tervezned kell és felállítani a prioritásokat!

Feladat: Kísérd figyelemmel a leltárt!

Képesség: Szervezés

A Minecraftban az épületeid raktárait fel kell szerelned ellátmánnyal, eszközökkel és élelemmel. De a hely nagysága véges, ezért a szervezés nagyon fontos! Azokat az egységeket, amik nem férnek a raktárba, faládákba kell elhelyezned, amit jól kell megszervezned, hogy tudd hol van, amikor szükséged van rájuk.

Feladat: Használj „barkácsasztalt”!

Képesség: Munkamemória

Ahhoz, hogy új dolgokat alkoss, „barkácsasztalt” és egy előírást kell használnod. Emlékezned kell, hogy mik voltak a hozzávalók ehhez a recepthez. Például egy pincehelyiség létrehozásához van, hogy TNT robbanóanyagot kell használnod. Ahhoz, hogy összeállíts egy adag TNT-t, össze kell gyűjtened puskaport és homokot a barkácsasztalra. Ehhez a folyamathoz szükséges a munkamemória.

Feladat: Kezeld a váratlan helyzeteket!

Képesség: Rugalmas gondolkodás

A Minecraftban néha eltévedhetsz, amikor gyűjtöd a fát, vagy a föld alatt bányászol. Lehet, hogy sötétedés után messze kerülsz a házadtól, körbevéve szörnyekkel. Vagy hirtelen beleesel egy szakadékba, esetleg egy barlangba. Rugalmas gondolkodásra van szükséged, hogy megoldást találj ezekre a nem várt eseményekre.

Feladat: Fedezz fel templomokat!

Képesség: Impulzuskontroll

Miközben felfedezed a Minecraft világát, templomokra bukkansz. A templomokban kincseket találsz, de közben rejtett csapdákba is ütközhetsz. Ahhoz, hogy megszerezd a kincset, először óvatosan be kell cserkészned a templomot. Önkontrollra van szükséged ahhoz, hogy nehogy túl hamar beszaladjál.

Feladat: Építs gépeket!

Képesség: Önellenőrzés

A legklasszabb dolog a Minecraftban, hogy te magad építhetsz gépeket, azért, hogy megkönnyítsd a munkádat. Duncan nagyon szereti ezt a részét a játéknak. Nemrég épített egy sütőt, amiben megsütötte a csirkét. A sütő segített neki, hogy ne maradjon éhen és így túlélje a játékot. Ahhoz, hogy elkészítse a csirkesütőjét, Duncannek szüksége volt az önellenőrzésre, hogy figyelemmel követhesse az épülete fejlődését. Ha valami nem stimmelt, azt ki kellett javítania. Nagyon büszke volt magára, hogy felismerte, hogy milyen változtatásokat kell végezni ahhoz, hogy működjön a sütője.

Vajon Duncan Minecraftos sikere fejleszteni fogja a minden napokban használt végrehajtó funkcióit? Nem vonnék le ilyen következtetéseket. Ezeket a képességeket nem feltétlenül lehet átültetni olyan tevékenységekbe, amelyek kevésbé érdeklik a gyerekeket. Egyszerűen csak boldog vagyok, hogy a fiam talált egy olyan kikapcsolódást, amiben jól teljesít. És ez inspirálhatja őt az élet többi területén.

Az ő szavaival megfogalmazva: „Azért szeretem a Minecraftot, mert kisebb a nyomás rajtam, mint a valós életben, és ki tudom fejezni a kreativitásomat anélkül, hogy azon aggódnék, hogy mások mit gondolnak rólam.”

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.