Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

6 tudnivaló a gyerekkori depresszióról

Íme, 6 kevéssé ismert tény a gyerekkori depresszióról és arról, hogy hogyan ismerhető fel

A lányom, Rachel, 10 lépésnyire csendben ül tőlem és simogatja a macskát. Forró nyári nap van, a testvérei vidáman pancsolnak a medencében. Az én 11 évesem miért nem játszik velük? Mert klinikai depresszióban szenved és ma nincs éppen a legjobb formában.

6 éves volt Rachel, amikor először vettem észre rajta a tüneteket. Állandóan rajtam csüngött, a legkisebb dolog miatt is sírva fakadt, keveset evett és rémálmai voltak. Idegesnek tűnt. Néhány hét elteltével úgy gondoltam, hogy megoldódott a probléma. De néhány depressziós eset után, más jelekre is figyelmes lettem.

Két évvel később, egy hosszú tél után újból felbukkantak a depresszió tünetei. Rachel 3. osztályos volt, amikor elkezdte mondogatni, hogy mindenki piszkálja őt (bár ez valójában nem tűnt igaznak), és azt kívánta, hogy bárcsak meg sem született volna. Ez az egyre gyakoribb megjegyzése nagyon megijesztett, de úgy döntöttem, hogy adok neki még egy pár hetet, hátha megint rendbe jön magától.

Nem jött rendbe. A hangulata egyre rosszabb lett, a jegyeit kezdte lerontani. Láttam, hogy rettenetesen szenved. Át akartam ölelni és megmondani neki, hogy minden rendben lesz. El akartam oszlatni a megtévesztő, negatív érzelmeit, kitörölni az ürességet, ami tudtam, hogy beletaszítja a kétségbeesésbe.

Megbeszéltünk egy időpontot a gyerekorvossal, amit Rachel nagyon, de nagyon várt, hátha végre tud valaki rajta segíteni. Bár fel voltam készülve a diagnózisra, de őszintén meglepett, hogy mennyire megrázott. Nem tudtam, hogy más szülők is küzdenek ezzel. És azt fájdalmas volt tudni, hogy a kislányomnak, egy nála sokkal nagyobb dologgal kell megküzdenie.

Attól a naptól kezdve nagyon sokat tanultam a gyerekkori depresszióról – beleértve azt a tényt, hogy messze nem a mi családunk az egyetlen, amelyik küzd ezzel a betegséggel. Ha úgy gondolod, hogy észrevetted valamiféle jelét a gyerekeden a depressziónak, a következőkben megtalálod, hogy mit kell tudni róla.

Sokkal gyakoribb, mint gondolnánk

A depressziót általában nem társítjuk gyerekkori betegségként, mondja Robert L. Hendren, D.O., az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) volt elnöke. Az AACAP becslése szerint, 20-ból több, mint egy kisgyerek, illetve kamasz érintett. Egy másik nézőpontból, minden iskolai osztályból egy gyereknél felfedezhetők a depresszió tünetei – mondja Dr. Fassler, a Segítség, szomorú vagyok! – felismerése, kezelése és megelőzése a gyermekkori és serdülőkori depressziónak c. könyv társszerzője.

„A lényeg, hogy észre vegyük, ha a gyerekünk boldogtalan. A normál szomorúság jön és megy, általában egyértelműen kapcsolódik valamilyen konkrét eseményhez, mondja Dr. Hendren, a San Francisco-i University of Califronia igazgatója. A klinikai depresszió, mint egy sötét felhő, úgy tornyosul a gyerek feje felett és gyakran párosul egy mindent átható mélabúval, érdektelenséggel, ingerlékenységgel.”

Mivel a gyermekkori depresszióra nem áll rá a szülők szeme (de még sok orvosé sem), ezért könnyű elsiklani felette. Sally Davis fiát 6 éves korától látta orvos, de azt meséli Richard mamája, hogy a pszichológusok nem voltak hajlandóak komolyan venni a kisfiú depresszióját, mondván ilyen fiatal korban biztosan nem lesz depressziós egy gyerek. Ennek eredményeképpen, Richard 7 hosszú év múlva kapta kézhez a diagnózist.

Nem könnyű depressziós gyerek szülőjének lenni. Ahogy a 8 évesen diagnosztizált kislány édesanyja mondja: ez szívszorító és félelmetes. Mint minden más súlyos betegség, felemészti az időnket és a gondolatainkat. Aztán jön a bűntudat: talán valamit másképp kellett volna csinálnom.

Dr. Fassler szerint, a szülőknek nem kell magukat hibáztatniuk. A depresszió nem a „rossz szülőség” eredménye, hanem pont olyan, mint a cukorbetegség, vagy a rák. Mindhárom betegség gondos diagnózist és megfelelő kezelést kíván. A jó hír az, hogy tudunk segíteni a kisgyerekeken, kamaszokon.

A depresszió örökölhető

A tanulmányok azt mutatják, hogy ahol az egyik szülő klinikai depresszióban szenved, ott 25% az esélye annak, hogy a gyereknél is előjönnek a tünetek. Ha az anya is és az apa is depressziós, a kockázat 75%-ra emelkedik. A tudósok nem tudják pontosan, hogy mi ennek az oka, de az egyik elmélet szerint, ezek a gyerekek genetikailag sérültek, amely sérülés aztán tovább súlyosbodik a stresszes környezetben. Azért azt vegyük figyelembe, hogy nem egyértelmű e genetikai hiba öröklődése a családban, hiszen például Rachel testvérei ez idáig tünetmentesek.

Gyakran elfed vagy felerősít más problémákat

A depressziós kisgyerekek és kamaszok kb. 40%-ának vannak szorongásos tünetei is, mint például a rögeszmés-kényszeres betegség, és kb. minden 4. küzd ADHD-val (figyelemhiányos hiperaktivitás), mondja Dr. Fassler. A tanulási zavarok is gyakoriak. A szakértők nem tudják még biztosan, hogy ezek hogyan kapcsolódnak össze, de az biztos, hogy ha fennáll több tünet, akkor sokkal nehezebb kezelni a betegséget. A tünetek között átfedés van, így nehezebb azonosítani, illetve a gyógyszeres kezelés nem lesz olyan hatékony. Ezért bizonyos egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy minden gyerek, akit depresszióval diagnosztizálnak, a többi zavarára is kapjon diagnózist.

Az ingerlékenység lehet a legfeltűnőbb jel

A legnagyobb különbség a gyerekek és felnőttek tünetei között, hogy amíg a felnőttek többnyire szomorúak és visszahúzódóak, addig a depressziós gyerekeket könnyen fel lehet bosszantani és irracionális kitöréseik lehetnek, mondja Dr. Hendren. „A gyerekek talán fel sem ismerik a depressziót. Gyakran előfordul, hogy nem tudják, hogyan lehet azonosítani ezt az érzést, nem tudják szavakba önteni.”

Emma 8 évesen volt először pszichológusnál, miután a kislány tanítója szólt a szülőknek, hogy a gyerek szokatlanul ingerlékeny az iskolában. „Megdöbbentem, amikor a pszichológus azt mondta, hogy a lányunk depressziós. Mivel Emma nem fordult magába, nem aludta át az egész napot, ezért egyszerűen nem vettem észre a tüneteket, meséli a kislány édesanyja.”

Kulcsfontosságú a korai diagnózis és a kezelés időben való elkezdése

MRI vizsgálatok kimutatták, hogy a hosszantartó, kezeletlen depresszió elváltozást idéz elő az agyban. Például zsugorodhat a hippocampus, ami az érzelmek szabályozását segíti. Nem meglepő tehát, hogy a depresszió hozzájárulhat az iskolai problémákhoz, a kábítószerezéshez és legrosszabb esetben a falcoláshoz, illetve az öngyilkossághoz is, ha késik a segítség. Ha úgy gondolod, hogy a gyermeked depressziós, minél hamarabb vidd orvoshoz!

„Ha Richardot megfelelően diagnosztizálták volna 6 éves korában, akkor már el lehetett volna kezdeni a kezelését időben és nem élte volna ét a poklok poklát 13 évesen – mondja a fiú apja. Richardnak öngyilkossági kísérletei, visszatérő depresszív korszakai, súlyos alvási zavarai voltak, amik mind összefüggésben voltak a kezeletlen depressziójával. Biztos vagyok benne, hogy az első diagnózis és a helyes diagnózis felállítása között eltelt idő hozzájárult a depressziójának súlyosságához.”

A gyermekkori depresszió kezelése sokkal összetettebb, mint a felnőttkori

Az orvosok alapvetően ugyanazt az eszközkészletet használják mindkét korcsoportnál: az életmódbeli változásoktól (több testmozgás, megfelelő étkezés) a kognitív viselkedés terápiáig gyakorlati módon akarnak megbirkózni a depresszióval, az eltorzult gondolatokkal, cselekvésekkel. A kutatásokból kiderül, hogy enyhébb esetekben nagyon jól reagálnak a kisgyerekek és a kamaszok a pszichoterápiára. Azonban, ez nagyban függ attól, hogy mennyire súlyos és milyen rég óta tart ez az állapot.

Ez volt a helyzet a 9 éves Damonnal is. „Sosem volt egy optimista gyerek, mondja az anyuka. Ha ránéztél, mindig egy szomorú kisfiút láttál. De az apja halála után 15 hónappal, sokkal rosszabbra fordultak a dolgok. Belekerült egy olyan mély depressziós spirálba, ahonnan csak egy hét kórházi kezelés után tudott kijönni. Az orvosok antidepresszánst és antipszichotikus gyógyszert írtak fel. A kórház és a gyógyszeres kezelés volt a legcélravezetőbb, ami ebből az állapotból kisegíthette. Még mindig sokszor hullámzik a hangulata, de már tud nevetni és játszani. Elképesztő, hogy micsoda változáson ment keresztül.”

Biztos minden szülő hallott már a fokozott öngyilkossági hajlamról azon gyerekek és serdülők körében, akik antidepresszánsokat szednek. Mégis fontos tudni, hogy minden jelentős orvosi csoport támogatja bizonyos helyzetekben, egyéb kezelésekkel együtt. „A gyógyszeres kezelés önmagában ritkán elegendő beavatkozás – mondja Dr. Fassler. Ezt csak egy átfogó, egyénre szabott terápia részeként lehet használni.”

„Rachel esetében az orvos terápiát javasolt, alacsony dózisú Prozac szedésével együtt. Vonakodtam beadni a gyógyszert, de nagyon szerettem volna, ha a lányom a lehető leghamarabb megszabadul a problémájától. Ma egy gyermekekre specializálódott terapeutához, és egy gyermekgyógyászati pszichiáterhez jár. És ez így jól működik számunkra. Az orvos azt tervezi, hogy hamarosan leállítja a gyógyszeres kezelést, hogy kiderüljön, hogy működik-e nélküle az élet. Nagyon aggódom, hogy mi lesz a depressziójával, amikor kamasz lesz, de örülök, hogy most már tudjuk, van rá kezelési mód, és tudjuk, hogy mire lehet számítani. Legfőképpen annak örülök, hogy a temérdek viharos nap után, most már rengetegszer látjuk az élet napos oldalát.”

http://www.parenting.com/article/6-things-to-know-about-child-depression

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.