Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Te is azt szeretnéd, hogy megbízhass a 14 éves kamaszodban?

Tavaly nyáron volt egy komoly AHA pillanatom, amikor a majdnem 14 éves lányomnál ott aludtak a barátnői. Ez volt a második ott alvós alkalom, amikor egyáltalán nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettem volna. Vonakodva megengedtem, hogy nálunk aludjanak a barátnői, miután megegyeztem a lányommal, hogy 11-kor lámpaoltás lesz és lefekszenek aludni. Nem csak azért kértem ezt, mert másnap 7:30-kor kellett kelniük, hogy odaérjenek a táborba, hanem mert én is szerettem volna időben ágyba bújni. Tudtam, hogy az egyik lány sokáig szokott fenn lenni éjszaka, ezért kifejezetten megkértem őt, hogy ha későn szeretne lefeküdni, akkor menjen haza.

Másnap elmondta a lányom, hogy a barátnői meg akarták várni, hogy elaludjak és utána ki akartak osonni a házból. A lányom ellenezte, és emlékeztette őket, hogy megállapodtunk valamiben. Az egyik lány - aki egyébként rengeteg időt tölt nálunk, így számára is egyértelművé tettem a kérésemet - elkezdett érvelni: „Csak azért nem mered, mert a mamád ezt mondta? Kit érdekel, hogy mit mondott? Miért kellene azt csinálni, amit a szüleid mondanak?” A lányom erre így válaszolt: „Mert én is így akarom!”

És ez volt az AHA pillanat! Nagyon sok gyerek nem akarja azt csinálni, amit a szülei mondanak neki, legfőképpen 14 évesen nem. És természetesen Alice is sokszor mást szeretne csinálni, mint amit mondok, ami persze hosszú vitákhoz vezet, és végül vonakodva engedek. Ez az ott alvás is egy jó példa arra, hogy megengedtem valamit, azok után, hogy bizonyos szabályokban megállapodtunk.

Természetesen Alice be szerette volna tartani ezeket a feltételeket. Tudja, hogy a kapcsolatunk az őszinte bizalmon alapul és ez az egyik legfontosabb dolog az életében. Azzal is tisztában van, hogy ha felrúgja a szabályokat, akkor ezzel nagyon megbánt. Alice ugyanazért tartja be a megállapodást velem, amiért én ővele. Mert soha nem szeretnénk szándékosan fájdalmat okozni a másiknak. Óvjuk, védjük és rendbe hozzuk a kapcsolatainkat, ha megsérül, és nem akarjuk egymást elárulni, amikor ég a ház.

Mielőtt azt feltételezitek, hogy a lányom egy együttműködő, szolgálatkész gyerek, ki kell, ábrándítsalak titeket, ő egy nagyon erős akaratú lány. Amikor kisgyerek volt, ezt mondták nekem az ismerősök: „nem lesz könnyű dolgod, amikor kamasz lesz”. Minden egyes lépésért megdolgoztam azért, hogy a kapcsolatunk jó maradjon tinédzserkorára. Nemcsak azért, mert így sokkal teljesebb életet élünk, hanem azért is, mert tudtam, hogy így lesz együttműködő. Viccet csináltunk abból, ha úgy gondolta, hogy nem vagyok megértő, de mivel egy veleszületett lázadó, ezért ez csak részben volt vicces. Tehát azt, hogy egy ilyen tinivel őszintén tudjál beszélgetni, már totyogó korban be kell biztosítani.

Ami érdekes számomra, hogy a fent említett barátnői szerint Alice-nak rettenetes a kapcsolata velem. Nyilvánvaló, hogy a lányom soha sem gondolná azt, hogy felrúgjon egy megállapodást. És mégis azt mondja, hogy neki van a világ legjobb mamája. El sem tudja képzelni, hogy nem az a fantasztikus, hogy én milyen nagyszerű anya vagyok, hanem az, hogy a kapcsolatunk nagyszerű.

Be kell vallanom, hogy könnyeket csal a szemembe, ha belegondolok, hogy Alice barátnőjének milyen kapcsolata van a szüleivel. Tudom, hogy szeretik a szülei. Tudom, hogy ő is vágyik a szeretetre. Bárcsak tudnám, hogy a szülei leülnek vele beszélgetni.

De ennél is fontosabb lenne elmondani minden hatéves szüleinek, hogy itt az ideje elkezdeni egy őszinte bizalmon alapuló, szoros kapcsolatot felépíteni a gyerekükkel. Nagyon hálásak lesznek, amikor 14 éves lesz a gyerekük.

Íme, néhány tanács, amelyeket ha minél hamarabb bevezetjük, annál hatékonyabban fog működni.

Ne emeld fel a hangod, hanem figyelj! Amikor az indulatok fellángolnak, ideges leszel és kiabálsz, ilyenkor kezded aláásni a kapcsolatodat a gyerekkel. Amikor figyelsz, és megpróbálod megérteni a dolgokat az ő szemszögéből, létrehozod a megértés hídját, ami az egész életeteken át ki fog tartani. Figyeld meg, ahhoz, hogy ezt meg tudd csinálni, a saját érzelmeidet kell kordában tartanod. A gyerekek nem tisztelik azokat a szülőket, akik a hisztiznek.

Erősítsd az érzelmi intelligenciáját! A nagy EQ-val rendelkező gyerekek sokkal jobb döntéseket hoznak, mert nincs szükségük arra, hogy bizonyítsanak a társaik előtt és nem borulnak ki, amikor kezelni kell a saját negatív érzelmeiket. Ahhoz, hogy magas EQ-jú gyerekünk legyen, először is érzelmi biztonságot kell nyújtanunk, megnyugtató, empatikus környezetet kell teremtenünk, valamint meg kell tanítanunk, kifejezni a szükségleteit, érzéseit anélkül, hogy ezzel másokat bántana. Végezetül meg kell engedni bármiféle érzelem kimutatását, miközben a viselkedését kordában tartja.

Ne büntess! Soha nem kell büntetni ahhoz, hogy megtanítsd valamire a gyereket! Csak állíts fel korlátokat, de empátiával! Ami azt jelenti, hogy a gyereked szemszögéből is nézd meg a problémát. A büntetés erodálja a gyerek-szülő kapcsolatot, így egyre kevésbé lesz együttműködő, nem fogja betartani a kéréseidet és nagyobb valószínűséggel fog hazudni.

Rangsorold a feladatokat! A gyerekek nem szokták megfogalmazni, de szeretnék tudni, hogy imádjuk őket, hogy bízunk bennük, hogy találunk bennük egy olyan értéket, ami minket boldoggá tesz. Amikor folyamatosan olyan üzeneteket kapnak, hogy sokkal fontosabb számunkra, a telefonunk, a munkánk, a testvérei, a háztartás, akkor nem tud kifejlődni a megingathatatlan belső boldogságuk, ami lehetővé tenné számukra, hogy jó döntéseket hozzanak az életük során. Amikor egy gyerek úgy érzi, hogy nem foglalkoznak vele, akkor meg kell erősíteni a kommunikációt a jobb együttműködés és a szorosabb kapcsolat érdekében.

Talán a legfontosabb dolog, amit tehetünk azért, hogy a gyerekünk boldog legyen, élvezzük a társaságát és gyönyörködjünk benne, bármilyen is legyen!

http://www.ahaparenting.com/ages-stages/early-teens/trust

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.