Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Hogyan maradj szoros kapcsolatban a kiskamasz lányoddal?

Gyakran halljuk szülőktől, hogyan tudnának jó kapcsolatban maradni kiskamasz lányaikkal? Valóban sokkszerű, ahogy az édes, aranyos kislányból egyszer csak újból hisztizős gyerek válik. A 12 éves lányok szeszélyesek, túldramatizálnak mindent, önzőek, szinte kizárólag csak a barátaikra figyelnek, szűkszavúak, mogorvák, visszabeszélnek és leereszkedően viselkednek a szüleikkel. Természetesen közben komolyak, érettek, gyengédek, bűbájosak, de ami a legnagyobb kihívás számukra és számunkra is, hogy éppen a kisgyerek- és a kamaszkor között lebegnek.

A rossz hír az, hogy a te kiskamaszod fejlődésben lévő szervezetét is elárasztják a hormonok, az agya éppen újrahuzalozás alatt áll és az igénye arra, hogy felfedezze magát, illetve a helyét a világban mindenekfelett áll (mint például a család, vagy az iskola). Valószínűleg nem tudja, hogy még mindig mennyire szüksége van rád és szeret téged, mert iszonyú keményen dolgozik azon, hogy felnőjön és önállósodjon. A jó hír az, hogy ha el tudod fogadni ezt az új helyzetet és ennek megfelelően átalakítani a szülőségedet, ezek az átkötő évek nagyon jók lehetnek arra, hogy megerősítsétek a szülő-gyerek kapcsolatotokat a kamaszkorára.

Tehát a nehéz napokra álljon itt 16 tipp, hogyan tudsz kevesebb drámával, de annál több örömmel fordulni a pubertásodhoz:

Legyél hajlandó változni!

Nem viselkedhetsz úgy, ahogy akkor, amikor kicsi volt: az nem megfelelő, de nem is hatékony. Ha ingerlékeny lesz, az az első jel, hogy gondold újra a kapcsolatotokat és figyelj jól!

A kapcsolatotokra fókuszálj, nem pedig a fegyelmezésre!

Nem fog tisztelni, ha nem érzi hozzád közel magát. Küzdj azért, hogy szoros maradjon a kapcsolatotok! Ne hagyd, hogy eltávolodjon! Még mindig szüksége van rád, csak egyszerűen nem tudja. Ragadj meg minden lehetőséget, hogy együtt legyetek! Öleld meg minden reggel, amikor felébred és öleld meg akkor is, amikor elmegy az iskolába. (Vedd elő a humorérzékedet, meglátod, megéri.) Köszöntsd örömmel és öleléssel, amikor délután újra találkoztok. Lehet, hogy arra már nincs szüksége, hogy éjszaka odabújjon melléd, de feküdj mellé esténként, hogy átbeszélhessétek a napját, vagy csak azért, hogy legyen néhány csendes, meghitt percetek. Sok szülő úgy gondolja, hogy az elalvás előtti pillanatok a legjobbak ahhoz, hogy megnyíljon a gyereke szíve és elmondjon olyan dolgokat, amik nyugtalanítják.

Teljesen helyénvaló, ha nagyobb függetlenséget akar.

Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy állandóan beleszólj minden döntésébe, akkor biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb fel fog lázadni. De, ha megtalálod a megfelelő módját annak, hogy függetlenséget adjál a lányodnak, nem fog lázadni, amikor a saját lábára akar állni. Természetesen néha hibázni fog. Így tanulnak az emberek. És persze nincs még felkészülve arra, hogy minden döntését maga hozza meg. Még mindig te vagy a szülő. Eldönteni, hogy milyen mértékben szólsz bele a döntéseibe, a legnehezebb ebben a szülői táncban.

Ütemezz be minőségi időt!

Szánjatok magatokra heti rendszerességgel időt, amikor kettesben elmentek sétálni, manikűröshöz, vagy enni valahova. Nem kell, hogy ezek a beszélgetések mindig mélyen szántóak legyenek. Csak értékeljétek és élvezzétek az egymással töltött időt. Hallgass és figyelj türelmesen! Ne feledd, minél több tanácsot adsz neki, annál inkább úgy érzi, hogy nem bízol meg benne, valamint, nem hiszed el, hogy képes elintézni a saját dolgait. Ehelyett tegyél fel jó kérdéseket és érezz vele együtt.

Fejleszd az empátiás készségedet!

Ahogy figyelsz rá és hallgatod, emlékeztesd magadat, hogy ha megszakítod a pillanatot, az neked nem nagy ügy, de neki a világ végét jelenti. A szervezete drámaian elkezd megváltozni. Ez a legjobb esetben is rémisztő, de a legrosszabb esetben fájdalmas is, egyre erősebbek a menstruációs görcsök, úgy nő a fájdalom. Ez azt jelenti, hogy amikor túldramatizálja a dolgokat, legyél empatikus! Ha megüti a kislábujját, valószínűleg nem jogos az az óriási dráma, amit csap, de biztosan fáj neki és azt szeretné, ha megpuszilnád, megölelnéd, még ha nem is tudja pontosan, hogy mi bántja, és hogy hogyan kellene szavakba önteni.

Legyél tudatában annak, hogy a kiskamaszokban nagy az aggodalom a serdülőkorral kapcsolatban.

Egy tanulmány kimutatta, hogy amíg a kiskamasz fiúk várakozással tekintenek a serdülőkorra, mert úgy gondolják, hogy ezekben az években lesznek erősebbek, függetlenebbek és ekkor lesz tekintélyük. Addig a kiskamasz lányok rettegnek a serdülőkortól, félnek a menstruációtól, sebezhetőnek tartják magukat a férfiak által és túl nagy rajtuk a nyomás, hogy szexik és vonzóak legyenek. A legtöbb lány nem tudja, hogyan öntse szavakba ezeket az aggodalmait, pedig rosszul érzi magát, még akkor is, ha a legjobb cuccokban járnak, hogy menőnek nézzenek ki. A lányod dögösnek akar kinézni, hogy lenyűgözze a többieket, de belül jól tudja, hogy még nem áll készen arra a figyelemre, amit ez maga után vonz.

Fontos, hogy a lányod minimum 9 órát aludjon minden éjszaka!

A legtöbb kiskamasz nehezen alszik el este. De, ha a gyerekek későn mennek aludni, megnő a szervezetükben a stressz hormon, a kortizol, ami még jobban megnehezíti az elalvást. A baj az, hogy a kortizol nem ürül ki a szervezetükből, így másnapra ingerlékenyek lesznek. Ez is hozzájárul a depresszióhoz, a szorongáshoz és a súlygyarapodáshoz. A tizenévesek híres levertsége részben a késői lefekvésnek is köszönhető, amely általános gyakorlattá vált a mi kultúránkban. Csak azért, mert a kisgyerek már képes sokáig fenn maradni, nem jelenti azt, hogy megengeded neki, hogy fenn maradjon az éjszaka közepéig. Csak azért, mert a te tinid nem megy időben lefeküdni, nem jelenti azt, hogy ez jót tesz neki. Mutass neki relaxációs gyakorlatokat, amik segítik a gyorsabb elalvásban és ragaszkodj az ésszerű időben való lefekvéshez.

(Mi a helyzet azokkal a kutatásokkal, amik azt bizonyítják, hogy a tinik szervezet késői lefekvésre van beállítva? A kutatók nem számoltak a képernyő-használati szokásokkal. A melatonin szint csökken, ha lefekvés előtt egy-két órával az elektronikus eszközök (telefon, tablet, laptop, tv stb.) kék fénye éri az agyunkat, így nem lesznek képesek elaludni, pedig a tiniknek nagyobb az alvásigényük, mint a felnőtteknek. Ha megszüntetjük a lefekvés előtti képernyő nézést, visszatér a megszokott elalvási ritmus.)

Korlátozd a képernyő-használatot!

Mivel a kiskamasz lányok kezdik elveszíteni az érdeklődésüket azon játékok iránt, amelyeket eddig játszottak, nagyon sokan közülük egyre több időt töltenek a képernyő előtt és előbb-utóbb függővé válnak. Első lépésként vezesd be, hogy csak a házi feladat megírása után csetelhet a barátaival és korlátozd ennek időtartamát. A szociális média hálója nagyon könnyen rabul tudja ejteni, pláne, ha a barátai is azon lógnak. A Facebook szabályzata szerint, felhasználói fiók nyitásához csak 13 éves kor felett van mód, tehát ahhoz, hogy a kiskamasznak lehessen profilja anélkül, hogy a szüleit erről tájékoztatná, hazudnia kell. (Ez az egyik, azon kevés alkalmak közül, amikor a tech kultúra támogatja a szülői mivoltodat, úgyhogy használd jól ki!) Ez jó alkalom ahhoz, hogy megbarátkozzál a gyereked és a barátai által használt app-okkal. Tudnod kell, hogy a számítógépes játékokat gyártó cégek rengeteg pénzt rááldozva sok-sok vizsgálatot végeznek annak érdekében, hogy olyan játékokat gyártsanak, amelyek fizikailag függővé teszik a gyerekeket. Ez azt jelenti, hogy a gyereked, már, csak ha rá gondol a kedvenc játékára, elárasztja a testét az adrenalin és más neurotranszmitterek. A számítógépes játékok valóban képesek megváltoztatni az agyban lévő kémiai folyamatokat és nem is tudjuk, hogy milyen hosszú ideig tart a hatása. Más szenvedélybetegséggel sem hagynánk egyedül megküzdeni a gyerekünket. Szükségük van a segítségünkre, ennek az addikciónak a legyőzésében is.

Támogasd a lányod szenvedélyét!

Bármi, ami érdekli és izgalomba hozza védelmező lehet számára, egy hely, ahol hozzáértőnek érzi magát, egy hely, ami növeli az ellenálló képességét, egy hely, ahol elbújhat, amikor kellemetlen dolgok érik. Szeret táncolni? Írni? Rajzolni? Csináljon bármit, ami bátorítja! Rendkívül fontos, hogy ezt a foglalatosságot, amit csinálni szeretne, ne szülői nyomásra tegye.

Ne hagyd, hogy a lányod elpunnyadjon!

A rendszeres testmozgásnak óriási előnyei vannak, a jó anyagcserétől kezdve, a tomboló hormonok kiegyensúlyozásán keresztül a könnyű esti elalvásig. Váljon szokásává a mindennapos fizikai aktivitás, biciklizés, focizás, szobabiciklizés, hétvégi családi kirándulás. De vigyázz! Lehet, hogy csatlakoznod kell! Ahelyett, hogy visszautasítanád, vedd úgy, hogy még egy lehetőség, hogy szorosabbá váljon a kapcsolatotok.

Beszélgessetek a párkapcsolatról és a szexről!

A lányod éhes mindenféle információmorzsára a szerelemmel és a szexszel kapcsolatban. Az, hogy beszéltek róla, még nem jelenti azt, hogy sürgetnéd, hogy belevesse magát. Inkább az ellenkezője igaz. Azok a gyerekek, akiknek nincs őszinte kapcsolatuk a szüleikkel, nem megfelelő helyen keresik a szerelmet. Ha a lányodnak egészséges képe van a testéről, nem fog olyan szituációkba kerülni, ami miatt a későbbiekben szégyellnie kellene magát. A legfontosabb, hogy megértse, ha számára kellemetlen helyzetbe kerül, ami előfordulhat mindenkinek az életében, akkor egyszerűen álljon tovább.

Ne vegyél semmit személyes sértésnek, amit csinál vagy mond a lányod!

A kiskamasz és a tini lányok híresek arról, hogy azt mondják „Te nem értesz semmit!”. Lehetőleg, ne sértődj meg! Igazából semmin ne sértődj meg, amit csinál vagy mond! Többnyire nem rólad szól, hanem a dübörgő hormonjairól, túláradó érzelmeiről, a hatalmas félelmeiről, a bizonytalanságáról, az identitáskereséséről, az önállóságáról és a függetlenné válásáról. Tehát csak lélegezz mélyeket és számolj tízig! Ha esetleg ráförmednél, abban a pillanatban el is távolodik tőled.

Maradj megértő, ne veszítsd el a fejed!

Ne reagáld túl, amikor felemeli a hangját egy hiszti kellős közepén. Nagyon hálás lesz, még akkor is, ha abban a pillanatban erről fogalma sincsen. Amikor határokat szabsz, ne bánj tiszteletlenül és haraggal a gyerekeddel, hanem szeretettel és empátiával fordulj felé. Ez azt jelenti, hogy a hangod maradjon nyugodt és meleg, még akkor is, ha az övé egyáltalán nem az. Amikor visszadumál, akkor udvariasan figyelmeztesd: „Nem beszélünk ilyen hangon egymással!” és tedd hozzá, hogy „Biztosan nagyon ideges vagy, hogy így beszélsz! Mi a baj, édesem?” Ne feledd, ha te nem tanúsítasz önmérsékletet, ne várd el tőle, hogy ő azt tegye, és ami még rosszabb, elveszíted a tiszteletet. Ha nyugodt maradsz, és együtt megkeresitek a megoldást, hamarabb fogja abbahagyni a dühöngést és legközelebb kisebb valószínűséggel fog neked ugrani.

Ne feledd, a gyerekeknek ebben a korban erős érzelmekkel kell megküzdeniük, amihez a te segítségedre van szükségük!

Ha nyugodt tudsz maradni és meghallgatod, hogy mitől ideges, így még közelebb tudtok kerülni egymáshoz. Válaszolhatsz neki emelt hangon, megsértődve, de az egyenes út ahhoz, hogy eltávolodjon tőled. A kiskamaszok a tomboló érzelmeiket azon emberek felé irányítják, akikkel a legnagyobb biztonságban érzik magukat, a szüleik felé. Ha megbánt minket a tiszteletlenségük, vagy dühösen reagálunk, elmulasztjuk a nekünk szánt valós üzenetet. Ha bele tudjuk élni magunkat az ő helyzetükbe, megértjük, hogy miért idegesek és emlékeztetjük őket, hogy kik is valójában, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy megtanulják kezelni az érzelmeiket.

Ne távolodj el tőle fizikailag!

A kamaszlányod teste egyre nőiesebb lesz, de ő még mindig a te kislányod és szükséges van a fizikai közelségedre. Ha kényelmetlenül érzed magad, amikor átöleled, gondold át, miért szorongasz, üljetek le egy nyugodt helyre és beszéljétek meg. Ne feledd, minden embernek szüksége van az érintésre! Biztosan nem szeretnéd, hogy rossz helyen keresse a szeretetet.

Természetesen, jól csinálod!

Semelyik szülő sem tökéletes. Legalább hetente egyszer az ellenkezőjét mondom a 12 éves lányomnak, mint amit kellene. Ilyenkor olyan ideges lesz, hogy az csak na. De, amióta következetesen próbálok nyugodt maradni, ahelyett, hogy fokoznám a bonyodalmakat, fel tudom használni ezeket a hibáimat és félreértéseinket annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. 14 éves korára, már nyugodtabb, mint én, és egy élmény az anyjának lenni.

Ez olyan, mint amikor az oxigénmaszkot először magadra húzod fel. Először a saját érzelmeinket kell megtanulni kordában tartani, mivel ők még nem elég érettek ehhez. Ahelyett, hogy mérgesen arrébb mennénk, a lányaink úgy érzik, hogy megbántottuk, félreértettük őket, elidegenednek. Támadnak minket, megsértődnek és bizalmatlanok. Hasadék jelenik meg a kapcsolatunkban, és ha nem reagálunk gyorsan, akkor egyre szélesebb lesz. De ha hátra lépünk egyet, mélyeket lélegzünk, elnézést kérünk, figyelünk, és újból közeledünk, így fel tudunk építeni egy hidat. A mindennapi élettel járó elkerülhetetlen repedések lehetőséget adnak arra, hogy jó néhány leckét megtanítsunk nekik: hogyan kell feldolgozni az érzelmeiket, hogyan kell rendbe hozni egy érzelmi törést, hogy kell megoldani problémákat, hogy bízhat bennünk. A legfontosabb, hogy egy megerősödött szülő-gyerek kapcsolat válik belőle.

A szülőség sok érzelmi feladattal jár, de a legtöbbel a kiskamasz és a tinédzser években. Úgy tűnhet, nem fair, hogy a legtöbb munka a lányoddal való kapcsolatod egyengetéséből ered, de ez a szülői út. A lányaink úgy nézhetnek ki, mint a fiatal nők, de érzelmileg még van hova nőniük. A mi feladatunk – kiváltságunk -, hogy támogassuk őket ebben a folyamatban.

http://www.ahaparenting.com/ages-stages/tweens/staying-close

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.