Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Ha köztünk maradnál. Levél egy öngyilkosság gondolatával foglalkozó tinihez

Tinédzsernek lenni nehéz folyamat. Van aki örökre magában hordozza a megbélyegzést, a bántást, a sérelmeket. Van aki túl tud lépni, és van, akinek segítségre, támogatásra van szüksége. Ez a fiktív levél legyen figyelemfelkeltő, legyen egy utolsó kiáltás, hogy mindenkinek szüksége van egy támaszra, es segítő kézre. Kinek kinek más okból.

Drága megsebzett tinédzser!

Tudom, hogy fel akarod adni.

Tudok a véget nem érő, borzalmas folyosói sétáidról, amit el kell viselned, miközben folyamatosan hányingered van.

Tudom, hogy a délutáni busz a pokolba visz, ahol félelemben, jéggé fagyva ülsz és imádkozol, hogy láthatatlanná válhass.

Tudom, hogy úgy érzed, az öltözőszekrény rád dől, az étkező bámul, fájnak a hátad mögött elhangzó sértő mondatok és tudom, hogy gyűlölöd a kötekedő megjegyzéseket, amiket a szemedbe mondanak.

Tudom, hogy minden erődet össze kell szedned ahhoz, hogy tudj egy picit mosolyogni. És tudom, milyen nehéz palástolnod, mennyire fájdalmasan nehéz úgy tenned, mintha minden oké lenne.

Tudom, hogy mindez mennyire kimerít téged. Tudom, hogy fojtogatod magad, hogy fájdalmat okozol magadnak, hogy éhezteted magad, abban a reményben, hogy a többiek végre csöndben lesznek, békén hagynak és te végre újból fellélegezhetsz.

Tudom, hogy most inkább feladnád, minthogy éljél.

Ámbár nem vagyok a te helyedben és nem ismerlek, de arra kérlek, maradj közöttünk!

Azt kérem, hogy maradj itt: viseld el ezt a hihetetlen fájdalmat, teljes kilátástalanságot, mert látom a vakítóan szép jövődet.

Hidd el barátom, ha itt maradsz, a rád toluló óriások össze fognak zsugorodni. A súlyosan bántó szavak száma, amikkel nap, mint nap terrorizálnak, egyre csökkeni fog, ahogy te egyre mélyebbre ásol az életedben. A bántalmazók neve nyomtalanul el fog tűnni az emlékezetedből, a hatalmuk semmibe fog veszni, és azok, akiknek a véleményei és vádjai olyan fenyegetőek és fontosak számodra csak kis szöszök lesznek a ruhádon, amit egy könnyed mozdulattal le fogsz seperni.

Ha itt maradsz, látni fogod, milyen nagy a világ és benne milyen kicsik azok, akik megpróbáltak téged tönkretenni. Meg fogod érteni, hogy mennyire gyűlölték saját magukat, mennyire gyengék voltak, pedig erősnek akartak látszani, meg fogod érteni a bizonytalanságukat, amit arroganciával lepleztek. És ami most teljesen elképzelhetetlen számodra, meg fogod sajnálni őket, hogy milyen betegesek voltak.

Ha itt maradsz, lélegzetelállítóan gyönyörű helyekre fogsz utazni és látni fogod a naplementét, ami vörösre festi az égboltot.

Ha itt maradsz, meghallod majd azt a dalt, ami meg fogja változtatni az életedet, táncra fog perdíteni, amit senki sem lát. (és ha igen, nem fog érdekelni)

Ha itt maradsz, kisgyermeket fogsz a karodban tartani és filmeket nézel, hangosan fogsz nevetni, szerelmes leszel és össze fog törni a szíved – és újra szerelmes leszel.

Ha itt maradsz, tanulni fogsz, felnősz és megtalálod a kihívásokat saját magad számára, a helyedet a nagyvilágban. Csak fekszel majd a fűben és hálát érzel azért, hogy a nap sugarai melengetik az arcodat, a szellő összeborzolja a hajadat.

És igen, más dolgok is fognak történni: csalódás és fájdalom, megbánás és hibázás. Meg fogsz oldani problémákat és lesznek olyanok, amikbe beletörik a bicskád. Szörnyű fájdalmakkal fogsz szembesülni és nem fogod érteni, hogyan tudtat ezeket túlélni.

De akkor emlékezni fogsz arra, hogyan élted túl a folyosókat, a buszozást, az edzéseket, az étkezéseket és talán emlékezni fogsz erre a levélre is, no meg arra, hogy milyen elképesztően erős vagy – és megérted, hogy minden rendben lesz veled.

Azt gondolom, ez csak egy figyelmeztetés egy olyan valakitől, aki látja azt, amit te most nem láthatsz: a jövőt, ami veled sokkal értékesebb lesz.

Ez egy kérés, egy ígéret, egy bátorkodás, egy marasztalás.

Maradj itt!

Ne add fel!

Szeretnek téged!

Minden jóra fog fordulni!

Bízz bennem!

Sírj és dühöngj! Kérj segítséget! Üss bele a falba! Üvölts bele a párnádba! Vegyél egy mély lélegzetet és hívj fel valakit, aki szeret téged!

De bármit is csinálsz…..

Kérlek, maradj itt!

(Ha depresszióval, öngyilkossággal, vagy öngyilkossági gondolatokkal küzdesz, beszélj valakivel! Segítséget a Kék vonalon, a 116-111-es telefonszámon, vagy itt kérhetsz: http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/ . Érdemes harcolni!)

http://johnpavlovitz.com/2013/05/02/if-you-stick-around-a-letter-to-suicidal-teens/

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.