Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Az első mobiltelefon

„Nem tudom, hogy a lányom elég érett-e már ahhoz, hogy mobilja legyen. Kicsit meg vagyok ijedve. Hogyan fogom megóvni a veszélyektől? Lehet, hogy egy kicsit túlaggódom a dolgot?”

„Nem, nem aggódod túl!”

Kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik éjszaka beviszik a szobájukba a telefonjukat, hosszasan, késő éjszakába nyúlóan csetelnek a barátaikkal.

Amerikában a szülők 11%-a gondolja azt, hogy a gyereke küldött, kapott vagy továbbított szexuális tartalmú üzeneteket, vagy fotókat, míg a tizenévesek 41%-a elismerte, hogy már tett ilyet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szexi fotók küldözgetése (szexting) kb. 11 éves korban kezdődik. Az első pornográf oldalakat átlagosan 8 éves korukban kezdik el nézegetni a gyerekek.

A gyerekek fele azt gondolja, hogy mobilfüggő és aggódik, hogy túl sokat használja a telefonját. A szülők ezzel egyetértenek és 36%-uknak egyezségük van a gyerekükkel, a telefonhasználatukkal kapcsolatban.

Saját tapasztalatunk szerint komoly önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy felelősen használhassuk a telefonunkat. A legtöbb gyerek 12 éves kora előtt még nem áll készen arra, hogy megfelelően használja a mobilját. A 12-15 éves korosztálynak elég sok ideje van ahhoz, hogy a szociális média különböző csatornáin lógjanak, szextingeljenek és addiktív számítógépes játékokat játszanak. A kezükbe adni egy telefont, amit a felügyeletünk nélkül, folyamatosan használhatnak olyan, mintha a kezükbe adnánk egy addiktív anyagot anélkül, hogy figyelnénk rájuk.

Tehát természetes, hogy aggódni fogsz, amikor megkapja az első telefonját, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy felelősségteljes gyereked van. Igen, ez az eszköz lehetővé teszi, hogy még akkor is kapcsolatban maradja a gyerekeddel, ha távol vagytok egymástól. De egyúttal az elválás szimbóluma is és emlékeztet arra, hogy annyira sok időt tölt távol tőled, hogy szüksége van rá. És sajnos a külvilágban előforduló, a gyerekedre leselkedő veszélyekre is emlékeztet, azokra a veszélyekre, amiket nem fogsz tudni megállítani.

A probléma nem a mai gyerekekkel van. Kutatások tényszerűen alátámasztják, hogy a mai tinédzserek felelőségteljesebben vezetnek, fogyasztanak alkoholt, folytatnak szexuális életet és élnek drogokkal, mint az előző generáció. A probléma az, hogy az okostelefonok új kockázatot jelentenek.

Szerencsére a gyerekekkel folytatott kommunikáció és az odafigyelés drasztikus módon csökkentheti a kockázatot. Hogyan is?

Ne adj túl korán telefont a gyerekednek!

Ha a gyereked megbízható felnőttekkel van napközben, nincs szüksége telefonra. Amikor elkezdenek egyedül járni az iskolába, akkor biztonsági okok miatt nem árt telefont adni. Minél fiatalabb a gyerek, amikor megkapja a telefont, annál fontosabb, hogy sokat beszélgessetek a felelősségteljes viselkedésről. Megbízol benne, hogy betartja a szabályaitokat, hogy milyen appokat tölthet le a telefonjára? Milyen gyakran veszíti el a dolgait? Egyes szülők olyan eszközöket adnak a gyereküknek, amelyek korlátozottabbak, mint egy okostelefon, nem használhatók online, vagy nem tud rajta olyan számot hívni, amit a szülő nem engedélyezett.

Egyezzetek meg bizonyos szabályokban, mielőtt megkapja a telefonját.

A legtöbb szülő azt gondolja, hogy szerződést írni a gyerekkel szükségtelen butaság. De az írásos megállapodás remek módja annak, hogy a gyerek elkezdjen felelősségteljesen viselkedni, anélkül, hogy túlféltenénk. Amikor az első telefon, a mindkét fél által aláírt szerződéssel együtt érkezik, olyankor könnyebben magáévá teszi a gyerek a szabályokat és megérzi a felelősség súlyát. Ha megkérdezed a gyerekedet, hogy szerinte mik legyenek a szabályok és addig beszélgettek, amíg mindketten egyetértetek, akkor biztosan magáévá fogja tenni azokat. 

(A június 30-án megjelenő cikkünkben találsz néhány lehetséges szabályt.)

Használd a szülői kontrollt!

Az összes telefonhoz létezik szülői kontroll applikáció, az iphone-ok beépített szülői kontroll-lal rendelkeznek.

Te vagy a támasz.

Ugye tudod, hogy hogyan húznak fel egy épületet? Van körülötte egy állvány. Miután az épület elkészült, nincs többé szükség az állványra. A te feladatod, hogy támogasd a gyerekedet – mint az állványzatok – miközben megtanulja az új készségeket.

Tehát ne csak vegyél neki egy telefont, hanem beszélgessetek is róla. Ez akár egy éves projektetek is lehet. Minden este beszéljétek meg, hogy hogyan és mire használta aznap a telefonját. Ellenőrizzétek le együtt, hogy milyen hívásokat fogadott és milyeneket kezdeményezett, milyen alkalmazásokat használt. Kérdezd meg, hogy hogyan érezte magát a telefonhasználat közben? Változtatott-e valamit az életén, hogy bizonyos hívásokat fogadott, és elolvasta a bejövő üzeneteket? Kihívás volt-e, hogy hogyan válaszoljon? Amikor az egyik barátja egy üzenetben rosszindulatú megjegyzést tesz egy másik barátjára, akkor ott a tökéletes lehetőség, hogy elbeszélgessetek a barátai közötti dinamikáról, hogy meghallgasd a dilemmáit az üggyel kapcsolatban, és segíthesd a történtek kezelésében. Még akkor is, ha a gyereked már egy ideje rendelkezik telefonnal, azt javasoljuk, hogy a szülők tartsák fenn maguknak a jogot arra, hogy belenézhessenek a gyerekük üzeneteibe. Ezek a gyerekek hozzászoknak a felelősséghez és a telefonhasználatuk nem lesz „láthatatlan”.

Beszélgessetek és hallgasd is meg!

A vacsoraasztalnál megemlítheted a mobiltelefonnal kapcsolatos híreket, beszélgethettek a szextingről, a közúti halálos áldozatokat követelő csetelésekről. Kérdezd meg a gyerekedet, hogy mit gondol ezekről, és figyelj a válaszra! Talán az is megeshet, hogy elmondja a gyereked, hogy a Snapcheten meztelen fotókat küldeni az szerinte teljesen rendben van, mert úgyis megsemmisül. De vajon a gyereked tudja-e, hogy a fogadó fél egy pillanat alatt készít róla egy screenshot-ot és máris le van mente a fotó? És vajon azt tudjátok, hogy már be tudtok állítani egy olyan szolgáltatást, ami értesítést küld, ha másolatot készítenek az elküldött fotóról? És azt tudja a gyermeked, hogy kiskorúról meztelen fotót készíteni illegális?

Játszatok szerepjátékot!

Amikor egy gyerek egy új helyzettel szembesül, vajon honnan tudná, hogy mit kell tennie? A szerepjáték hókuszpókusznak tűnhet, de ekkor van lehetősége átgondolni a gyereknek a szituációt és elmondani a véleményét. Ha gyakoroltok, így magabiztosabban tud fellépni a váratlan helyzetekben. Például megkérheted, hogy küldjön egy olyan fotót, amit a hálószobájában készített magáról. Jobb, ha ti együtt találjátok ki rá a választ!

Pornómentes gyereket!

Minden gyerek találkozik pornóval. A kérdés az, hogy mikor. De az okostelefonok könnyed hozzáférést biztosítanak a pornóhoz, tehát mielőtt megveszed neki az első mobilját, beszéljetek a pornóról. A pornó szinte mindig dehumanizáló, mert a szexet melegség, intimitás és legfőképpen szerelem nélkül festi le. A legtöbb pornóban fizikailag vagy szóban bántalmazzák a nőket. Világosítsd fel!

http://www.ahaparenting.com/ages-stages/tweens/Cell-Phone-Rules-Safe-Responsible-Kids

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Ádéhádést csinálunk a gyerekekből
iskola, óvoda

Ádéhádést csinálunk a gyerekekből

Mindannyiunk rettegett jelensége a túlmozgásos, figyelmetlen, lenyugtathatatlan, örökmozgó, rosszgyerek. (ADHD, már a kicsik is így azonosítják magukat, egymást.) Akivel semmire sem megyünk, nincs rá időnk, nincs rá energiánk, a fejünkre nőnek és kudarc a felnőttek számára.

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony
határon túl

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony

Az üveggömbök és a gyertyák fényében előjönnek régi képek. Az első adventi kalendárium. 24 számozott lap, a hatodikon Mikulás, az utolsón fenyő, és minden nap letéptünk egyet. Rajzzal. Eleinte anyám rajza, később a saját girbegurba számaink… a várakozás gyötrelmes gyönyöre.

 

Az ünnep feladata
ajánló

Az ünnep feladata

Az ünnepnek is van ám feladata! Nem csak úgy jön el! Néhány rendkívül fontos tudást hordoz magában! A következő hetekben ezeket kell megtenni ahhoz, hogy sikerrel zárjátok a téli szünetet, ezzel az évet is!
Lehet készíteni check list-et, mindet pipálni, így garantáltan nem marad ki egyetlen fontos elem sem!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.