Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Hogyan támogassuk a kamasz gyermekünket haláleset miatti fájdalmában?

Amikor szemináriumot tartottam tinédzsereknek, úgy láttam, hogy az egész csoport szomorúnak tűnik. Megkérdeztem, hogy mi történt, erre elmondták, hogy a mindegyikük által nézett sorozat egyik főszereplőjét lelőtték, meghalt.

Felnőttként úgy gondolhatjuk, hogy ostobaság ilyen szinten átérezni egy TV-sorozatban történteket, ámbár a tizenévesekre nagy hatással lehet egy celeb halála. Nemcsak egy haláleset lehet ilyen hatással a tinikre, hanem, például, amikor egy kedvenc együttesük felbomlik.

A veszteségek kognitív módon, szociálisan és érzelmileg is könnyen befolyásolni tudják a tiniket, akik természetüknél fogva érzékenyek és éretlenek. Egy súlyosabb veszteség, egy szeretett személy elvesztése bénítólag hathat és feldolgozhatatlannak tűnhet.

A bánat érzése akkor is felmerülhet, amikor a szülők válnak, vagy szakítás után, vagy amikor egy barátság megszakad. Ez a veszteség nagy érzelmi, kognitív, fizikai és lelki kihívásokat vált ki, amikor éppen egy olyan életszakaszban vagyunk, amikor nincs senki vagy semmi, amit szerethetnénk vagy értékelhetnénk.

Az agyunk végrehajtó funkcióval rendelkező része, amely lehetővé teszi, hogy határozott döntéseket hozzunk, tervezzünk, irányítsunk, impulzusokat, empátiát érezzünk, türelmesek legyünk, megküzdjünk a stresszel és a konfliktusokkal, csak a 20-as éveink közepére fejlődik ki teljes egészében. Ez azt is jelenti, hogy a serdülők hihetetlenül intenzív érzelmeket élnek át. Ez az érzelmi instabilitás, a hangulatok kezelésének képtelensége és a segítséget kérő ellenállás olyan egyedülálló kihívások csoportját hozza létre, amely a tizenéveseket különösen nehéz helyzetbe hozza.

Mit tehetünk azért, hogy támogassuk őket ebben a nehéz helyzetben?

Fontos, hogy ne reagáljunk durván, ha a szomorú tinédzser nekünk esik. Ne ítélkezzünk és legyünk türelmesek! Hagyjuk, hogy sírjon, anélkül, hogy túl sokat beszélnénk hozzá. Egy ilyen egyszerű kérdéssel fordulhatunk feléje: „Hogy tudok neked segíteni?”

A barátok legyenek kéznél!

Bátorítsd a fiadat/lányodat, hogy töltse a veszteség első napjait a barátaival. A társaság segít megnyugtatni a zilált idegeket. Keressen lelkitámaszt a szerető felnőttek körében, akik támogathatják olyankor, amikor nem akarja, vagy nem tudja veled megosztani a problémáját.

A bánat egy nagyon intenzív érzelem.

Tudasd a gyerekeddel, hogy a bánat alatt az intenzív érzelmek normálisak és ahogy múlik az idő, egyre enyhülnek. Segíts neki ezeket az intenzív érzelmeket olyan energiákká átalakítani, mint a sírás, nevetés, humor és a testmozgás. Támogasd abban is, hogy hozzon létre egy olyan helyet, mint egy oltár, ahol fényképet, virágokat, gyertyát helyezhet ki az elhunytról.

Figyelj az étkezésére!

Könnyen emészthető és tápláló ételeket készíts és ne feljts el gondoskodni a hidratálásáról sem! Adjál neki cinket, magnéziumot és Omega 3-at, hogy segítsd a szervezetét az extra munkában. Továbbá javasold, hogy hallgasson relaxációs, nyugtató zenét, hogy az agya kicsit ki tudjon kapcsolni.

Kerülni kell a kábítószereket, alkoholt!

A bánat alatt csábító lehet kábítószerhez és alkoholhoz nyúlni, ami tompítja a fájdalmat. Ha részt veszel a virrasztásban, ne bátorítsd az ivászatban!

Ha a gyermeked öngyilkosság miatt gyászol valakit, akkor mindenképpen kérjétek szakember segítségét!

Az egyetlen dolog, amit sajnos nem tudunk megtenni, bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megkímélni a fájdalom átérzésétől. Ámbár jókor adott információkkal, becsületességgel, kedvességgel, gondoskodással támogatva csitulhat a fájdalom és optimistán, reménnyel telve térhet vissza a gyermekünk a hétköznapokba.

https://www.maggiedent.com/blog/supporting-teen-grief/

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Demokratikus nevelés
iskola, óvoda

Demokratikus nevelés

Na, annál unalmasabb dolog vélhetően nincs, mint amikor valaki egy konferenciáról ír beszámolót. Én mégis most valami hasonlót teszek. De biztosíthatlak benneteket, lesz ebben néhány olyan mondat, amiért érdemes végigolvasni ezt a pár bekezdést. Különösen azoknak, akiket valóban érdekel, hogyan lehet partnerként, együttműködve terelgetni a gyerekeket, berendezni egy családot, netán egy osztályközösséget. 

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

A világ 15 legszebb iskolája
határon túl

A világ 15 legszebb iskolája

A tanulás célja, hogy inspiráló, lelkesítő és érdekfeszítő élményt nyújtson. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha az iskolaépületek nem lennének félelmetesek.

Gyönyörű iskolákat találunk szerte az egész világban – Ausztráliától Alabamáig, Dániától Kambodzsáig.

Néhány iskolának az a célja, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, mások első osztályú oktatást nyújtanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Álljon itt néhány kedvencünk.

A döntés joga – Két rózsaszín csík
ajánló

A döntés joga – Két rózsaszín csík

Véletlenül akadt a kezembe Annalisa Strada: Két rózsaszín csík című könyve. A történet egy tini lányról, pontosabban az életének alig két hetéről szól. Perla 16 éves és terhes. Jó családból, jó iskolából. Nem iszik (kivéve egyetlen estét, akkor is csak 2 pohárral), nem bulizik (kivéve egyetlen estét), nem randevúzik (kivéve …). Mindene a futás, rendszeresen edz, pontos, megbízható.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.