Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Hogyan támogassuk a kamasz gyermekünket haláleset miatti fájdalmában?

Amikor szemináriumot tartottam tinédzsereknek, úgy láttam, hogy az egész csoport szomorúnak tűnik. Megkérdeztem, hogy mi történt, erre elmondták, hogy a mindegyikük által nézett sorozat egyik főszereplőjét lelőtték, meghalt.

Felnőttként úgy gondolhatjuk, hogy ostobaság ilyen szinten átérezni egy TV-sorozatban történteket, ámbár a tizenévesekre nagy hatással lehet egy celeb halála. Nemcsak egy haláleset lehet ilyen hatással a tinikre, hanem, például, amikor egy kedvenc együttesük felbomlik.

A veszteségek kognitív módon, szociálisan és érzelmileg is könnyen befolyásolni tudják a tiniket, akik természetüknél fogva érzékenyek és éretlenek. Egy súlyosabb veszteség, egy szeretett személy elvesztése bénítólag hathat és feldolgozhatatlannak tűnhet.

A bánat érzése akkor is felmerülhet, amikor a szülők válnak, vagy szakítás után, vagy amikor egy barátság megszakad. Ez a veszteség nagy érzelmi, kognitív, fizikai és lelki kihívásokat vált ki, amikor éppen egy olyan életszakaszban vagyunk, amikor nincs senki vagy semmi, amit szerethetnénk vagy értékelhetnénk.

Az agyunk végrehajtó funkcióval rendelkező része, amely lehetővé teszi, hogy határozott döntéseket hozzunk, tervezzünk, irányítsunk, impulzusokat, empátiát érezzünk, türelmesek legyünk, megküzdjünk a stresszel és a konfliktusokkal, csak a 20-as éveink közepére fejlődik ki teljes egészében. Ez azt is jelenti, hogy a serdülők hihetetlenül intenzív érzelmeket élnek át. Ez az érzelmi instabilitás, a hangulatok kezelésének képtelensége és a segítséget kérő ellenállás olyan egyedülálló kihívások csoportját hozza létre, amely a tizenéveseket különösen nehéz helyzetbe hozza.

Mit tehetünk azért, hogy támogassuk őket ebben a nehéz helyzetben?

Fontos, hogy ne reagáljunk durván, ha a szomorú tinédzser nekünk esik. Ne ítélkezzünk és legyünk türelmesek! Hagyjuk, hogy sírjon, anélkül, hogy túl sokat beszélnénk hozzá. Egy ilyen egyszerű kérdéssel fordulhatunk feléje: „Hogy tudok neked segíteni?”

A barátok legyenek kéznél!

Bátorítsd a fiadat/lányodat, hogy töltse a veszteség első napjait a barátaival. A társaság segít megnyugtatni a zilált idegeket. Keressen lelkitámaszt a szerető felnőttek körében, akik támogathatják olyankor, amikor nem akarja, vagy nem tudja veled megosztani a problémáját.

A bánat egy nagyon intenzív érzelem.

Tudasd a gyerekeddel, hogy a bánat alatt az intenzív érzelmek normálisak és ahogy múlik az idő, egyre enyhülnek. Segíts neki ezeket az intenzív érzelmeket olyan energiákká átalakítani, mint a sírás, nevetés, humor és a testmozgás. Támogasd abban is, hogy hozzon létre egy olyan helyet, mint egy oltár, ahol fényképet, virágokat, gyertyát helyezhet ki az elhunytról.

Figyelj az étkezésére!

Könnyen emészthető és tápláló ételeket készíts és ne feljts el gondoskodni a hidratálásáról sem! Adjál neki cinket, magnéziumot és Omega 3-at, hogy segítsd a szervezetét az extra munkában. Továbbá javasold, hogy hallgasson relaxációs, nyugtató zenét, hogy az agya kicsit ki tudjon kapcsolni.

Kerülni kell a kábítószereket, alkoholt!

A bánat alatt csábító lehet kábítószerhez és alkoholhoz nyúlni, ami tompítja a fájdalmat. Ha részt veszel a virrasztásban, ne bátorítsd az ivászatban!

Ha a gyermeked öngyilkosság miatt gyászol valakit, akkor mindenképpen kérjétek szakember segítségét!

Az egyetlen dolog, amit sajnos nem tudunk megtenni, bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megkímélni a fájdalom átérzésétől. Ámbár jókor adott információkkal, becsületességgel, kedvességgel, gondoskodással támogatva csitulhat a fájdalom és optimistán, reménnyel telve térhet vissza a gyermekünk a hétköznapokba.

https://www.maggiedent.com/blog/supporting-teen-grief/

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.