Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

6 tipp szülőknek a könnyed iskolakezdéshez

Az iskolakezdés rengeteg változást hoz: új tanárokat, új napirendet, új iskolai követelményeket. A sikeres újrakezdés kulcsa a tervezés. Álljon itt hat, már szülők által kipróbált ötlet.

Fokozatosan állítsátok vissza az év közbeni lefekvési időpontot!

Minden nap hozzátok előre egy kicsivel a lefekvés időpontját. Egy pici változás nem lesz észrevehető a gyermeked számára. „A 7 éves lányom újból időben ágyba bújik. A hosszabb alvás segíti a koncentrálásban. Kapott egy új plüss macit, amivel csak az ágyban játszhat. Az a feladata, hogy elaltassa új kedvencét, ezért ő is hamar elalszik. Így kipihenten kelhet másnap.

Együtt vegyétek meg az iskolába szükséges felszereléseket!

Azoknak a gyerekeknek, akiket a szülők bevonnak az előkészületekbe, sokkal könnyebb az átmenet a nyári szünetből az iskolapadba. „Ha a teljes egészre fókuszálsz, úgy segítesz a gyerekednek, hogy az iskolába való készülődésnek pozitív üzenete legyen. Amikor az iskolai felszereléseket vásároltuk, kitaláltam egy játékot, amiben le kellett vadásznunk a listán szereplő tárgyakat. Így nem volt olyan strapás.”

Az olvasás legyen szórakoztató és magától értetődő!

A nyár lehet olvasásmentes, annak, aki nem szeret olvasni. De ha szórakoztatóvá tudod tenni az olvasást, az megkönnyítheti az iskolakezdéshez való átmenetet. „A családi együttlétek alkalmával olvassátok a gyereketek kedvenc könyvét. Pár estén hagyd, hogy ő olvasson neked. Buzdítsd, hogy különböző hangokon olvassa fel a különböző szereplőket. Ez segített a 7.-es fiúnknak abban, hogy megszeresse az olvasást.”

Fontos a megjelenés!

Önbizalmat ad a gyerekeknek, ha úgy érzik, jól néznek ki. Így nem a ruhatárukkal kell foglalkozniuk, hanem a feladataikra koncentrálhatnak. Engedj beleszólást a ruhavásárlásba, hidd el, megéri. „A 14 éves lányom nem tudott odafigyelni a suliban, ha nem volt megelégedve a kinézetével. Azóta a ruhákat együtt vásároljuk, így az önbizalma rendben van, tehát tud fókuszálni az iskolai dolgaira”

Legyenek színesek a sulis kellékek!

Ha egynél több gyereked van, válassza ki mindegyikük a kedvenc színét. A hátizsáktól az uzsonnásdobozon keresztül a mappákig legyen meg mindenkinek a külön színkódja. Ez nagyban megkönnyíti a pakolást. „Két kislányunk van, amióta bevezettük, hogy más-más színűek az iskolai felszereléseik, sokkal gördülékenyebben megy a pakolás.”

Csökkentsétek az izgalmakat az iskolakezdés előtt!

Beszélgessetek az iskoláról még a szünidőben. Így kiderülhet, hogy mi az, amitől esetleg tart a gyerek. És ha ezeket átbeszélitek, az egy lépés a könnyedebb iskolakezdéshez. „A 8 éves gyerekem aggódott, hogy hogyan fogja megjegyezni az osztálytársai nevét. Megbeszéltük az osztályfőnökkel, hogy a gyerekünk készíthet névtáblát a többieknek. Ez megnyugtatta és az osztálytársak nagyon örültek neki.”

Forrás: https://www.understood.org/en/school-learning/choosing-starting-school/back-to-school/6-parents-tips-smooth-back-to-school-transition

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?
iskola, óvoda

Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?

Minden gyereknél eljön a nap, amikor könyörögni kell, hogy tegyen maga után rendet. Hogy legyen figyelemmel a környezetére, hogy uralkodjon a káoszon. És van, hogy erre hiába kérjük, aztán feladjuk. De miért is kell ragaszkodnunk a rendhez? Miért nem hagyhatjuk rájuk, milyen állapotban van a szobájuk?

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Új iskola, óvoda
határon túl

Új iskola, óvoda

Most már kijelenthetem, azt hiszem, hogy egészen pontosan tudom, mit éreznek a gyerekeim az új iskolájukban: túl vagyok mind a négy szülői értekezleten (a legidősebbnek már ilyenje nincs, szóval az a terep továbbra is ismeretlen).
Ülök az osztály(-ok)ban/csoportban, teljesen ismeretlen környezetben (némi tévelygés után megtalálom a megfelelő osztálytermet), teljesen idegen emberek között (és rátok gondolok, drága volt szülőtársak, óvodában, iskolában). 

Fortnite, a menő játék
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.