Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

6 tipp szülőknek a könnyed iskolakezdéshez

Az iskolakezdés rengeteg változást hoz: új tanárokat, új napirendet, új iskolai követelményeket. A sikeres újrakezdés kulcsa a tervezés. Álljon itt hat, már szülők által kipróbált ötlet.

Fokozatosan állítsátok vissza az év közbeni lefekvési időpontot!

Minden nap hozzátok előre egy kicsivel a lefekvés időpontját. Egy pici változás nem lesz észrevehető a gyermeked számára. „A 7 éves lányom újból időben ágyba bújik. A hosszabb alvás segíti a koncentrálásban. Kapott egy új plüss macit, amivel csak az ágyban játszhat. Az a feladata, hogy elaltassa új kedvencét, ezért ő is hamar elalszik. Így kipihenten kelhet másnap.

Együtt vegyétek meg az iskolába szükséges felszereléseket!

Azoknak a gyerekeknek, akiket a szülők bevonnak az előkészületekbe, sokkal könnyebb az átmenet a nyári szünetből az iskolapadba. „Ha a teljes egészre fókuszálsz, úgy segítesz a gyerekednek, hogy az iskolába való készülődésnek pozitív üzenete legyen. Amikor az iskolai felszereléseket vásároltuk, kitaláltam egy játékot, amiben le kellett vadásznunk a listán szereplő tárgyakat. Így nem volt olyan strapás.”

Az olvasás legyen szórakoztató és magától értetődő!

A nyár lehet olvasásmentes, annak, aki nem szeret olvasni. De ha szórakoztatóvá tudod tenni az olvasást, az megkönnyítheti az iskolakezdéshez való átmenetet. „A családi együttlétek alkalmával olvassátok a gyereketek kedvenc könyvét. Pár estén hagyd, hogy ő olvasson neked. Buzdítsd, hogy különböző hangokon olvassa fel a különböző szereplőket. Ez segített a 7.-es fiúnknak abban, hogy megszeresse az olvasást.”

Fontos a megjelenés!

Önbizalmat ad a gyerekeknek, ha úgy érzik, jól néznek ki. Így nem a ruhatárukkal kell foglalkozniuk, hanem a feladataikra koncentrálhatnak. Engedj beleszólást a ruhavásárlásba, hidd el, megéri. „A 14 éves lányom nem tudott odafigyelni a suliban, ha nem volt megelégedve a kinézetével. Azóta a ruhákat együtt vásároljuk, így az önbizalma rendben van, tehát tud fókuszálni az iskolai dolgaira”

Legyenek színesek a sulis kellékek!

Ha egynél több gyereked van, válassza ki mindegyikük a kedvenc színét. A hátizsáktól az uzsonnásdobozon keresztül a mappákig legyen meg mindenkinek a külön színkódja. Ez nagyban megkönnyíti a pakolást. „Két kislányunk van, amióta bevezettük, hogy más-más színűek az iskolai felszereléseik, sokkal gördülékenyebben megy a pakolás.”

Csökkentsétek az izgalmakat az iskolakezdés előtt!

Beszélgessetek az iskoláról még a szünidőben. Így kiderülhet, hogy mi az, amitől esetleg tart a gyerek. És ha ezeket átbeszélitek, az egy lépés a könnyedebb iskolakezdéshez. „A 8 éves gyerekem aggódott, hogy hogyan fogja megjegyezni az osztálytársai nevét. Megbeszéltük az osztályfőnökkel, hogy a gyerekünk készíthet névtáblát a többieknek. Ez megnyugtatta és az osztálytársak nagyon örültek neki.”

Forrás: https://www.understood.org/en/school-learning/choosing-starting-school/back-to-school/6-parents-tips-smooth-back-to-school-transition

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
A rossz gyerek
iskola, óvoda

A rossz gyerek

Az osztályban van egy rossz gyerek. Mindenki szerint rossz. Piszkálja a gyerekeket, belerúg a lányokba, zavarja az órát.

Képzeletbeli történet!

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Öt gyerek anyjának lenni
határon túl

Öt gyerek anyjának lenni

Egy barátnőm barátnője külföldön él a családjával. Öt gyermeke van, és azt hiszem azt csak Ő tudja, hogy ez mit jelent. De akármit is jelentsen, egy biztos, hogy ő ezt élvezi. Ezt onnan tudom, hogy a barátnőm egy ideje meséli, hogy Joli – ő a bizonyos – a facebookon kis posztokban megosztja a családja történeteit. Szórakoztató és tanulságos, néha könnyeket csal a szemébe, néha pedig elgondolkodtató. Egy biztos, hogy mindarról sajátos képe van, és sok gyereken kipróbált tapasztalata, amivel mi is szembesülünk a hétköznapjainkban. És akkor arra kértük Jolit, hogy néhány történetét mesélje el itt is.

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?
ajánló

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?

Bevallom, én soha. Ahogy a fénysebességről sem nagyon jut eszembe és az univerzum bár időnként szóba kerül, nagyon sokat nem tudok róla. Ezért is álltam kicsit értetlenül a mini sorozat előtt, amit ma ajánlok nektek. Mert hogy ezek a mesekönyvek erről szólnak. És aztán a szerző, Farkas Robi olyan jó kis válaszokat adott a kérdéseimre, hogy elkezdett érdekelni.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.