Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

3 ok (és a megoldások), amikor a gyerekek kitérnek a felelősség alól

Visszhangzik a ház a gyerekek üvöltésétől.

Belépsz a szobába és látod, hogy teljesen elborult az agyuk. Erre megkérdezed, hogy mi történt?

„Ő kezdte!” „Nem én kezdtem, ő kezdte!” „Nem!” „De igen!”
Ez a beszélgetés nem vezet sehova. „Megkérhetlek, hogy egymás után mondjátok el, hogy mi történt?”

„Nem hagyott békén!” „Nem, te nem hagytál békén!”

Az egymásra mutogatás folytatódik tovább. Senki sem ismeri el a hibáját. Senki sem mondja el a saját szerepét a veszekedésben.

Miért nem képesek beismerni?

„Mama, igaza van a tesómnak. Egyszerűen nem hagytam békén, pedig megkért rá. Iszonyú dühös voltam, nem voltam képes végiggondolni a tetteim következményét. Bocsánat.”

Igen, valahogy így. Ez olyan nehéz?

A bevállalás

Legyünk őszinték, beismerni, ha hibáztunk, nehéz dolog. Van benne kockázat. Lesz valami következménye? Mennyire lesz komoly a következménye? Hogyan fog ez kihatni a kapcsolatomra? Stb, stb. Néha könnyebb eltusolni a problémát, mint beismerni.

Amit tehetsz:

Ne reagálj rögtön! Vegyél egy mély lélegzetet mielőtt válaszolnál. Ahelyett, hogy túlreagálnád, vagy bocsánatkérésre, esetleg azonnali felelősségvállalásra kényszerítenéd, adjál mindenkinek időt, hogy lehiggadjon.

Bízz a gyerekedben, hogy őszinte lehessen! Ha és amikor vállalja a gyermeked a felelősséget, félre a hegyi beszéddel, és állj ellent a késztetésnek, hogy megbüntesd! Ehelyett értékeld, hogy milyen nagy dolog beismerni, ha hibáztunk és beszéljetek arról, hogyan lehetne legközelebb békésen megoldani a helyzetet.

Legyél előrelátó! Ha a gyereked újra és újra ugyanazt a hibát követi el, vagy úgy látod, hogy egy bizonyos helyzetben szenved, akkor ez annak lehet a jele, hogy segítségre van szüksége, hogyan fejezze ki a szükségleteit, hogyan oldja meg a barátjával felmerült problémáját vagy hogyan kezelje az érzelmeit. Találd meg a módját, hogy hogyan segítheted a gyermekedet ezen készségek elsajátításában, ahelyett, hogy abban reménykedj, egyszer majd magától kitalálja.

A szégyen

A szégyen egy erőteljes negatív motiváló erő, ami ezt az üzenetet küldi: Jobb, ha elbújsz, mielőtt rájönnek, hogy milyen átkozottul selejtes vagy és ezért egyáltalán nem vagy szerethető. Ezt az üzenet a gyerekek hangosan és tisztán hallják, ezért visszavonulót fújnak, és azt hiszik, hogy ha elkerülik a témát, senki sem fogja felismerni a tökéletlenségüket.

Amit tehetsz:

Legyél a biztonságos fedezéke, hogy előjöhessen a problémájával! A sebezhetőség félelmetes érzés, de megkönnyítheted a helyzetét, ha odafigyelsz a válaszaira. A túlreagálással és a büntetéssel csak azt éred el, hogy újból bezárkózik. Ehelyett vegyél egy mély lélegzetet és köszönd meg, hogy őszinte.

Hangsúlyozd, hogy mennyire szereted! A szégyennek nincs helye ott, ahol feltétel nélküli szeretet és elfogadás van. Tudasd a gyerekeddel, hogy semmi sem tudja megváltoztatni azt a tényt, hogy te úgy szereted, ahogy van.

Az megtörténtekről beszélj, ne a személyről! Ahelyett, hogy a gyermek hibáiról beszélnél, fókuszálj a viselkedésére, a félelmeire, és a probléma megoldására. „Mindenkivel előfordul, hogy elfelejti visszavinni a kikölcsönzött könyveket. Mit tehetnénk, hogy ez ne forduljon elő legközelebb?”

Az érzelmek kinyilvánítása

Néha túl erősek ahhoz az érzelmek, hogy a gyermeked kezelni tudja. Ahelyett, hogy átérezze a történteket, vagy empatikus legyen, inkább elmondja és átadja neked, így úgy tesz, mintha soha nem is történt volna meg, illetve nem is zavarta volna. Sajnos, mi szülők, ott maradunk az érzelmi teherrel a vállunkon, az intenzív érzelmekkel a lelkünkben, amikkel úgy érezzük, azonnal kell valamit csinálnunk.

Amit tehetsz:

Ismerd fel, amikor te cipeled az érzelmeket! A legtöbb szülő nem veszi észre, ha ráruházódik az érzelmi teher. (Azon veszed észre magad, hogy éjszaka közepén aggódsz, hogyan tudnál a gyerekednek segíteni a matekjegyek kijavításában, vagy éppen a legjobb barátjával történt hatalmas összeveszés jár a fejedben.)

Vegyél egy mély lélegzetet! A gyerekeink azon érzelmeit magunkra venni, amik túl nagyok ahhoz, hogy ők elbánjanak velük, az egyik legnemesebb szülői feladat. De ez nem jelenti azt, hogy az egész életedet befolyásolhatja. Mielőtt rögtön beleszólnál, állj meg egy pillanatra. Meséld el egy olyan megbízható barátodnak, aki kívülről tudja nézni a sztorit, vagy adjál magadnak egy vagy két napot, mielőtt beszélnél a gyerekeddel.

Nem kell mindig megoldani a problémát! Hacsak komoly biztonsági aggályok nincsenek, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy nem teszel semmit! Mivel megvan annak a lehetősége, hogy a rossz dolgokat töröljük, a legtöbb tizenéves összegyűjti az erejét és végiggondolja, illetve megpróbál rájönni, mit is csinált rosszul, így az idő elteltével a probléma egyre kisebbnek és kisebbnek fog tűnni.

A felelősségvállalás megtanulása időt vesz igénybe.

Bár ideális lenne, ha a gyereked rögtön boldogan elismerné, ha hibázott, de valljuk be, ez nem igazán reális.

Legyél türelmes! Mindenki tanul a hibáiból. A megszégyenítést meg felejtsük el!

Forrás: https://imperfectfamilies.com/3-reasons-kids-avoid-taking-responsibility-and-how-to-respond/

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Megint bizonyítvány őrület
iskola, óvoda

Megint bizonyítvány őrület

Hát elkezdődött... Megint indulnak a posztok, a majom beállítások a bizikkel, fekete-fehérbe öltöztetett évzárós gyerekekkel, és ez még csak a kezdet, mi lesz itt a következő két hétben...

Felkészülni, mert renitens bejegyzés következik!

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből
határon túl

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből

Nelson Mandela egyszer azt mondta: „Az oktatás a leghatékonyabb fegyver, amelynek segítségével meg tudjuk változtatni a világot.”

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel
ajánló

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel

Felejtsd el Baby Einsteint! A legjobb módja, hogy növeld gyermeked IQ-ját, a sok meseolvasás, valamint az olvasás megszerettetése. Minden este olvas magának a gyereked? De nem azért, mert kötelező, hanem csak úgy, szórakozásból. Azoknak a gyerekeknek, akik olvasnak, könnyebben is megy a tanulás, minden tantárgyból. Az iskolai teljesítmény jobban korrelál a gyermek olvasási eredményeivel, mint bármely más mutatóval. 

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.