Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Mit tegyél, ha hazugságon kapod a gyereked?

Egy esti rendrakáskor észreveszel egy ismeretlen játékot a gyerekszobában. Tudod, hogy nem te vetted és azt is tudod, hogy nem kaphatta ajándékba. Megkérdezed a gyerekedtől, hogy honnan van ez a játék? Egyik lábáról áll a másikra, nem néz a szemedbe miközben azt mondja, hogy nem tudja. Tudod, hogy hazugságon kaptad. „Ez nem a te játékod. Hogy került a játékosdobozba? Egy barátodé?” „Ühüm. Igen. Egy barátomé.” A történet csak nem akar összeállni. Úgy érzed, a lányod nem mondta el a teljes igazságot

Mielőtt elvesztenéd a fejed és egyben a lehetőséget, hogy meghallgasd a történet többi részét, olvasd el az alábbi tippeket.

Hogyan támogasd a becsületes viselkedést a családotokban?

A válaszod stílusa: Természetes, ha túlreagálod, amikor hazugságon kapod a gyereked (vagy legalábbis gyanítod, hogy hazudik). Ez a reakció azonban megakadályozza az őszinteséget, mert a gyerekek mindent megtesznek, hogy elkerüljék a kiabálást és a számonkérést. Ehelyett, először próbálj megnyugodni. Vegyél néhány mély lélegzetet. Lazítsd az arcizmaidat, engedd ki az öklödet. Egyrészt így kevésbé tűnsz fenyegetőnek, másrészt tisztább fejjel tudsz gondolkodni.

Gondosan fogalmazd meg a kérdéseset: Nyitott kérdést tegyél fel, így a gyerekednek lehetőséget adsz a pozitív válaszra. „Észrevettem, hogy 5 muffinnal kevesebb van.” Sokkal célravezetőbb, mintha azt kérdeznéd: „Te etted meg a muffinokat?”. Ahelyett, hogy azt kérdeznéd, hogy „Mit csináltál?”, mondd azt, hogy „Látom levágtad a hajad”. Vagy „Mikorra tervezed, hogy beadod az esszét?”, sokkal effektívebb, mintha azt kérdeznéd: „Miért nem adtad még be az esszédet?”

Biztosítsd, hogy elmondhatja az igazságot: Sok gyerek azért hazudik, hogy elkerülje a következményeket vagy a büntetést. Sok gyerek annyira szégyenli, hogy vitatkoznak vele, hogy elkerüli a beszélgetést kiváltképpen, ha tudja, hogy büntetés lesz a tettének a következménye. Összpontosíts arra, hogy nyugodt maradj, és gondold át, mit akarsz mondani, mielőtt megszólalnál. Legyen egyértelmű a gyereked számára, hogy értékeled az őszinteségét.

Érezz együtt a tipródásával: Az igazság bevallása csak a történet egyik fele. Lehet, hogy nyomást gyakoroltak rá a barátai és hozott egy impulzív, nem átgondolt döntést, amit rögtön megbánt, de már nem tudta meg nem történté tenni. Legyél hajlandó nyitottan meghallgatni, gondold magad a gyereked helyébe, és nézd meg a sztorit az ő szemszögéből, még, ha nem is értesz vele egyet.

Tartsd szem előtt a fejlődését: A gyerekek a valóságot és a fantáziavilágot össze tudják keverni. Néha a hazugságaik az aktuális kívánságaikat, elvárásaikat vagy egy téma hiányosságát jelentik. „A padtársamnak van egy unikornisa.” Ez egyszerűen csak egy vicces képzelgés. Ahogy a gyerekek nőnek, a valóság egyre eltávolodik a fantáziaviláguktól, így a hazugságaiknak egyre mélyebb oka lehet. Legyél kíváncsi és megértő a szorongásaik alapjául szolgáló okokra, így előbb-utóbb biztosan meghallhatod az igazságot.

Ösztönözd a helyes megoldás útja felé: Ahelyett, hogy arra kényszerítenéd a gyerekedet, hogy rögtön jóvátegye az elhibázott lépést, kezdj el egy beszélgetést a nem várt következményekről, pl. a megsérült barátról, az eltörött pohárról, a másik ember érzéseiről. Gondolkodjatok el közösen azon, hogyan lehet a rosszat jóvátenni, még akkor is, ha nem volt szándékos a cselekedete, vagy szégyenli magát. A cél az, hogy lássa a gyerek, hogy a hazugság nem fogja őt meghatározni és mindig van egy út, hogy kijavítsuk a hibáinkat.

Fektessétek le a családi elvárásokat: Mondd a gyerekeidnek, hogy hazudjanak a korukkal kapcsolatban, vagy mondják meg az öreg Márta néninek, hogy túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy felugorjál hozzá, pedig csak nem akarod meghallgatni a három órás beszámolóját a kutyájáról. Mutass példát, hogyan kell őszintén beszélni az idegenekkel és a családon belül. Ha tévedsz, ismerd el, ne minimalizáld a problémát. Más szóval, viselkedj úgy, ahogy szeretnéd, hogy a gyerekeid viselkedjenek.

Amikor a gyereked hazudik

Visszatérve a beszélgetésre, te döntöd el, hogy a fentiek közül melyik tanácsot veted be.

„Soha nem láttam még ezt a játékot, de nagyon menő.” „Igen” – válaszol a gyereked, most már egy kicsit kevésbé félénken. „Tudom, hogy nem én vettem és nem ajándékba kaptad, fogalmam sincs, hogy kerülhetett ide.” A gyereked csendes és kerüli a szemkontaktust. „Nehéz néha megmondani az igazságot, ugye?” – kérdezed empatikusan. „Segítenél nekem, hogy visszaadjam a megfelelő embernek?” „Igen!”

Innentől együtt visszaadjátok a játékot a gazdájának és megbeszélitek, hogy mit kell majd legközelebb csinálni, ha lát egy nagyon klassz játékot.

Nem könnyű dolog elmondani az igazságot. Egyszerre csak egy dolgot tisztázzatok!

Forrás: imperfectfamilies.com

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Gondolkodj máshogy!
iskola, óvoda

Gondolkodj máshogy!

Out of the box! Lépj ki a kereteid közül! Nézd más nézőpontból! Legyél vakmerő és váratlan, nézz rá egészen másképp a problémára, az életedre, magadra, mint ahogy eddig tetted! Ez a jövő záloga! És ha ezt nem tanítjuk meg a gyerekeinknek, akkor kisebb eséllyel fognak boldogulni. Az iskolában ma ennek az ellenkezője folyik. És a tanárok maguk sem tudnak akkorát csavarni magukon, hogy erre példát nyújtsanak.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

Van, aki forrón szereti. De én nem.
határon túl

Van, aki forrón szereti. De én nem.

Az ötvenedik születésnapomon kirúgtam a hámból: pezsgő helyett kodeines pezsgőtablettával koccintottam.

Soha nem felejtem el azt a napot. Hacsak nem szenvedek majd súlyos memóriazavarban, ami a változókor tucatnyi tünetének egyike is lehet. Ez az írás a menopauzával foglalkozik, akit zavar a téma, a szókimondás és bizonyos testnedvek emlegetése, lapozzon. 

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel
ajánló

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel

Felejtsd el Baby Einsteint! A legjobb módja, hogy növeld gyermeked IQ-ját, a sok meseolvasás, valamint az olvasás megszerettetése. Minden este olvas magának a gyereked? De nem azért, mert kötelező, hanem csak úgy, szórakozásból. Azoknak a gyerekeknek, akik olvasnak, könnyebben is megy a tanulás, minden tantárgyból. Az iskolai teljesítmény jobban korrelál a gyermek olvasási eredményeivel, mint bármely más mutatóval. 

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.