Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Hagyjatok farsangolni…!!!

A farsangi időszaknak (van, aki szerint húshagyó keddig, van, aki szerint hamvazószerdáig tart) már vége van, de néhány iskolában vagy óvodában még ezen a héten is vannak farsangi mulatságok.

Óvodában, kisiskolában a gyerekek leginkább azt várják, hogy beöltözhessenek, valaki másnak a bőrébe bújhassanak. Az idén szűkebb és tágabb baráti körben is beszélgettünk (próbáltunk ötleteket „csenni”) arról, ki, minek öltözik farsangkor. Az is érdekes, hogy melyik gyerek, milyen jelmezt szeretne, és hogy hogyan változik ez a vágy az életkorral.

Az idén számomra mégis az volt a meglepő, hogy milyen szabályokat, korlátozásokat vezetnek be az óvodák, iskolák, pedagógusok. Ebben a listában vannak olyan „előírások”, amiket én csak nehezen értek és olyanok is, amelyeket könnyebben el tudok fogadni. Minden esetben leírom a „hivatalos” magyarázatot is, amivel az egyes esetekben a „szabályok” indoklásra kerültek.

Közösségre vonatkozó „előírások”

1. Rózsaszínek és kékek: a lányoknak rózsaszín a fiúknak kék ruhákat kellett felvennie az egyik iskola alsó tagozatos osztályában. Magyarázatot keveset kaptak a szülők, talán annyit, hogy ez vicces.

2. Busójárás: ebben az osztályban, egy egész hetet szenteltek ennek a népszokásnak a megismerésére. Nem csupán beöltöztek, de földrajzilag is elhelyezték Mohácsot, maszkokat faragtak, megismerték azt a kort, ahonnan a legenda szerint eredeztetik a Busójárást, beszéltek arról, kik azok a sokácok. A hét végén pedig kereplőkkel, hangoskodással egy kisebb, de valódi máglyán elégették a telet.

3. Kiszebáb égetés: ebben az iskolában szintén több napon keresztül foglalkoztak a téltemetés vidéki hagyományaival, amelynek keretében a gyerekek kiszebábokat készítettek, amit a projekt végén elégettek.

4. Tematikus farsang. Több iskolából, vagy óvodából hallottam olyan ötletet, hogy a farsangot egy téma köré építették (a témát jó esetben a gyerekek találták ki, amiről aztán szavazást tartottak). Ilyen ötletek voltak: állatok, foglalkozások, cirkusz, zene, sport (foci és kosárcsapatok, pom-pom lányok), történelmi korok.

5. Mindenki ugyanaz. Több iskolában találkoztam azzal az ötlettel, hogy öltözzön mindenki ugyanannak (például legyenek a gyerekek bohócok). Ezzel szerették volna megelőzni a pedagógusok a gyerekek közötti versengést.

Egyénre vonatkozó „szabályok”

1. Nem szabad a lányoknak hercegnőnek, királynőnek, tündérnek öltözni. A pedagógus indoklása szerint ez fejleszti a lányok (és a lányos szülők) fantáziáját, és megelőzhető, hogy túl sok hasonló jelmez legyen az iskolai farsangon.

2. A fiúk esetében ne legyenek agresszív, „harcolós” jelmezek. Vagyis senki ne öltözzön Pókembernek, Batmannak, Star Wars szereplőnek (Yoda mester is „agresszív” mert van fénykardja).

3. Ne készüljön kartonpapírból a jelmez. Félő, hogy a napközbeni játékban tönkremegy, amit olyan sok munkával készített a család.

4. Kézzel készített jelmez. A baráti körünkben volt olyan iskola is, hogy a szülők pénztárcájának kímélése érdekében csak kézzel készített jelmezben lehettek a gyerekek.

Az évek folyamán a gyerekeimmel megéltünk olyan farsangot is, ahol mindenkinek pöttyös ruhába kellett öltöznie (ez külön kihívás volt a fiaim tekintetében), olyat, ahol bohócok találkozója volt és olyat is ahol bárminek lehetett öltözni.

Bevallom a legidősebb fiamnál még kerestem a „Pöttyös Bálra” alkalmas ruhát, hogy maximálisan megfeleljek az előírásoknak. A kisebbik fiammal már megengedtük magunknak, hogy kompromisszumos megoldásként pöttyös sárkány jelmezt készítsek.

Ti találkoztatok már ilyen szabályokkal? (És betartottátok?)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Demokratikus nevelés
iskola, óvoda

Demokratikus nevelés

Na, annál unalmasabb dolog vélhetően nincs, mint amikor valaki egy konferenciáról ír beszámolót. Én mégis most valami hasonlót teszek. De biztosíthatlak benneteket, lesz ebben néhány olyan mondat, amiért érdemes végigolvasni ezt a pár bekezdést. Különösen azoknak, akiket valóban érdekel, hogyan lehet partnerként, együttműködve terelgetni a gyerekeket, berendezni egy családot, netán egy osztályközösséget. 

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

A világ 15 legszebb iskolája
határon túl

A világ 15 legszebb iskolája

A tanulás célja, hogy inspiráló, lelkesítő és érdekfeszítő élményt nyújtson. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha az iskolaépületek nem lennének félelmetesek.

Gyönyörű iskolákat találunk szerte az egész világban – Ausztráliától Alabamáig, Dániától Kambodzsáig.

Néhány iskolának az a célja, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, mások első osztályú oktatást nyújtanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Álljon itt néhány kedvencünk.

A döntés joga – Két rózsaszín csík
ajánló

A döntés joga – Két rózsaszín csík

Véletlenül akadt a kezembe Annalisa Strada: Két rózsaszín csík című könyve. A történet egy tini lányról, pontosabban az életének alig két hetéről szól. Perla 16 éves és terhes. Jó családból, jó iskolából. Nem iszik (kivéve egyetlen estét, akkor is csak 2 pohárral), nem bulizik (kivéve egyetlen estét), nem randevúzik (kivéve …). Mindene a futás, rendszeresen edz, pontos, megbízható.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.