Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Egy óvodással több lett, maradhat? El a kezekkel a gyerekektől a választási kampányban!

Ócska közhely, hogy pucér nővel, kutyával és gyerekkel mindent el lehet adni, így furcsa, hogy a politikusok a három lehetőség közül csak a legutóbbival élnek szívesen. Szinte nincs olyan párt és olyan kampányidőszak, ahol megúsznánk az óvoda-avatást, a daloló/táncoló iskolásokkal kísért avatóünnepségeket, a színes háttérképként értelmezett gyereksorfalat.

A gyerekekkel ellentétben a pucér nő legalább beleegyezését adhatja, hogy akar-e bármilyen módon politikai propagandában szerepelni, de ezt valahogy kevésbé találják a kampányszervezők vonzó, hiteles reklámeszköznek, mint egy ötéves óvodást. Lehet, hogy a nők ilyen formában nem akarnak politikai kampányban szerepelni? Vagy a képviselők feleségei nem szeretnék, hogy más nők legyenek a képeken? A kutyák meg összevissza szaladgálnának, sőt beleugatnának a közvetítésbe?

Egy hétköznapi óvodai reggelen legalább 4-5 alkalommal futhatunk bele ugyanabba a „gonoszbácsis” plakátba, pár méterrel odébb a hatalmas csípőfogót lóbáló nénik és bácsik is magyarázatért kiáltanak, mivel épp nem egy barkácsáruház előtt haladunk. A politika, ha tetszik, ha nem, bekúszik a gyerekek életébe, így kissé kényszerű, de jó alkalmat nyújt arra, hogy a demokrácia, az ország, a világ és a szerszámok összefüggéseiről beszélgessünk.

A gyerekek azonban nem csak passzív elszenvedői a politikai hercehurcának, de sokszor – akaratukon kívül – aktív részesei is a kampánynak. Ahogy a reklámokban, úgy a politikai kommunikációban is arra használják fel őket, hogy érzelmileg manipuláljanak, a vásárlók, politikai kampány esetén, a választók érzelmeire hassanak, anélkül hogy ők maguk ezzel tisztában lennének. A skála széles, a stock-fotó adatbázisból vásárolt gyerekportrétól kezdve (Günther, a Kinder-csoki csomagolásán lévő kisfiú, aki már rég elmúlt 40 éves, vajon tisztában volt vele, hogy több mint 32 évig fog szerepelni a csoki csomagolásán?) a tökéletes családot ábrázoló választási plakáton keresztül egészen az adott politikus saját gyerekéig sok-sok gyerek kerül olyan helyzetbe, hogy nem dönthet arról, akarja-e ehhez az arcát adni. A politikusok és kampányszervezőik eldöntik helyettük, hogy mikor és hogyan hagyjanak kitörölhetetlen politikai lábnyomot maguk után és ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy Günther csokin vagy választási szórólapon szerepel, ha nem dönthetett róla saját maga.

Az idei kampány nem gyerekekkel, hanem gyerekjogokkal kezdődött, a Hintalovon Gyerekjogi Alapítvány jóvoltából részletes ajánlás készült arra vonatkozóan, hogy milyen típusú gyerekrészvétel sérti a gyerekjogokat a politikai kampányok során illetve ajánlásokat is megfogalmaz a valódi gyermekrészvétel érdekében.

„Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. Nem lehet kihasználni és politikai előnyökhöz jutni gyerekeken keresztül. A Gyermekjogi egyezmény szerint egy gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. Önkéntes és felelős döntést kell neki biztosítani ahhoz, hogy eldöntse, szerepet vállal-e egy adott politikai párt adott kampányában. A gyerekek közügyekben való részvételét támogatni kell, nem kihasználni. Mielőtt valaki a politikai kampányának részévé tenné a gyerekeket, gondolja át, hogy azzal elősegíti, vagy éppen porba tiporja a gyermekjogokat.” Ebben segít a politikusoknak az ajánlás gyakorlati öt pontja:

 1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
 2. A gyerekeknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
 3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
 4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.
 5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben. „

Hogy miért van erre szükség? Mert aki politikai kampányban gyereket használ, az mindig manipulálni akar. Befolyásolja a bennünk lévő szülőt, a szavazatot leadó választót, vagy magukat a gyerekeket. A gyerekek azonban könnyebben manipulálhatók, kevésbé tudatos fogyasztók, kevesebb információjuk és tapasztalatuk van a megítéléséhez szükséges döntéshez. Így még ha azt feltételezzük, hogy a résztvevő gyerekeket megkérdezik, hogy szeretnének-e részt venni a politikusok által celebrált óvodai ünnepségen vagy útavatáson, általánosságban kimondható hogy egy 14 éven aluli gyereknek nincs kellő mennyiségű tapasztalata és tudása ahhoz, hogy ezt felelősen, a következmények teljes körű ismeretében el tudja dönteni, (ha ugyanezt még a szüleitől sem várhatjuk el, akik a beleegyező nyilatkozatot helyette aláírták).

„Ne azért legyen benn egy gyerek egy kampányban, mert gyerek, hanem mert üzenete van, amit közvetíteni szeretne.” – fogalmazták meg nagyon egyértelműen az Alapítvány gyermekjogi követei, akik maguk is 14–18 éves fiatalok és aktívan képviselik magukat és a gyerekjogokat különböző fórumokon

A gyerek nem eszköz, nem bólogató és integető díszlet, nem kedves hangú narrátor és cuki dekoráció vagy sajnálatot, részvétet ébresztő drámai hangulati elem. A gyerekek dönthessék el maguk, hogy részt vesznek-e bármilyen politikai aktivitásban azután, hogy megértették a kampány célját és saját szerepüket. Nem csak arról van szó, hogy mondhassanak nemet, hanem arról, hogy a megfelelő információk birtokában kifejezetten hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy személyes adataik, fotójuk, a róluk készült felvétel részese lehessen egy pártkampánynak. Ezt hívják a gyerek tájékozott beleegyezésének. (Tegye fel a kezét, aki hallott már olyan politikai kampányról, ahol ez így történt.)

A gyerekeket megilleti a jog, hogy ne akarjanak közügyekkel, közélettel vagy politikával foglalkozni. Ahhoz is joguk van, hogy különbözőképpen vonzódjanak be, ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is maguk dönthessék el, hogy részt vesznek-e bármilyen politikai akcióban. A politikusok dolga pedig az, hogy ne a gyerekeket mutassa be, hanem a gyerekek érdekében kidolgozott politikai programját.

Szóval kedves Politikusok, indítsatok azzal, hogy tisztelitek a gyerekeket. Ha ez nem megy, elkezdhetnétek otthon egyeztetni a pucérnős verzióról.

A cikk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi 1x 1 politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak c. kiadványának részleteinek felhasználásával íródott, a szakmai ajánlás szerzője Németh Barbara, a Gyerekjogi Követ program vezetője.

www.hintalovon.hu

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

 • Minta cikk 1.

  Minta cikk 1.

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

  App Hungary
További történetek >>>
Hogyan tanulom meg elengedni a felnőtt lányomat
iskola, óvoda

Hogyan tanulom meg elengedni a felnőtt lányomat

Vállammal a fülemnek szorított telefonban beszélgetek a nővéremmel. Új keletű telefonos kapcsolat a mienk, ezért meg is becsülöm, nem tesszük le egykönnyen a „kagylót”. Közben éppen bekeverek egy adag kenyeret, letörlöm az asztalt, összepakolok, mosogatógép ki-be, zöldséget pucolok.. zajlik a konyhai életem.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből
határon túl

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből

Nelson Mandela egyszer azt mondta: „Az oktatás a leghatékonyabb fegyver, amelynek segítségével meg tudjuk változtatni a világot.”

A legegyszerűbb otthoni fejlesztés, amivel még mi is jól járunk
ajánló

A legegyszerűbb otthoni fejlesztés, amivel még mi is jól járunk

Sok szülő kérdezi, hogy mi az, amit megtehetne a gyermekéért, hogy sikeresebb legyen az iskolában, az életben. Sokan fejlesztésre hordják, gyakorolnak vele és különtanárhoz járatják. Zene, sport, nyelv, hogy versenyelőnyben legyen.

Pedig számos olyan tevékenység van, ami a hétköznapi élet része és jobban segíti a későbbi boldogulást.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.