Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Amikor csetelsz a kamaszoddal, kövesd ezt a 4 egyszerű szabályt!

Egyik kedvenc oldalamon, a grownandflown.com-on találtam Nancy Brandt írását a kamasz gyerekeivel folytatott cseteléssel kapcsolatban. Ugyan, ezek egy amerikai anya gondolatai, de azért az gondolom, hogy számunkra, magyar szülők számára is érthető, vicces és tanulságos az alábbi cikk.

Mint a legtöbb szülő, én is elég gyakran sms-ezek a gyerekemmel, és eléggé kompetensnek érzem magam; jól kommunikálok, ismerem a nyelvüket, és ismerem minden csínját-bínját a kamaszokkal való csetelésnek.

Vagy legalábbis eddig azt hittem.

Múlt héten, a legidősebb lányom, aki éppen harmadéves főiskolás ezt az üzenetet küldte:

„Rettenetesen idegesít, amikor egy halom kérdést teszel fel azzal kapcsolatban, hogy mit csinálok, meg az is, hogy rengeteg írásjelet használsz.”

Várjunk csak, mi van? Visszanéztem az üzenetváltásainkat, bizonyítékokat kerestem és hamar rá is találtam a bántó üzenetre. Ami így hangzott: „Hogy sikerült az állásinterjúd?!”

Ah, megpróbáltam az üzenetben átadni az izgatottságomat és megosztani vele az aggódásomat. De a lányomnak, a kérdőjel/felkiáltójel kombó csak egy dolgot jelentett: a stresszt! Lecsekkoltattam a másik két lányommal és teljes mértékben egyetértettek a nővérükkel: a túl sok írásjel használata rossz dolog.

Azon tanakodtam, hogy ha a túl sok írásjel használata stresszelő a fiatalok számára, akkor vajon mi az, amit még ezenkívül nem tudok az sms-ezésről. Ezért úgy döntöttem, megkérdezek néhány kamaszt, hogy mit gondol a modern sms-ezésről, csetelésről. És mit tesz Isten, rendkívül hasonló válaszokat kaptam.

Álljon itt az a 4 legfontosabb dolog, amit megtanultam, és amit neked is illene tudnod, ha a középiskolás, főiskolás gyerekeddel csetelsz.

Az írásjelek (nagyon) sokat jelentenek!

Az írásjelek túlzott használata sok félreértést szül.

Íme, néhány irányelv:

Ne használj pontot! Idegesek lesznek tőle a gyerekek és nem lesz világos a jelentése. Íme, néhány komment, amit ezzel a témával kapcsolatban kaptam:

„Ha pontokat használsz, sokkal komolyabbnak tűnik az ügy és elkezdünk agyalni azon, hogy vajon valami rosszat tettünk-e.”

„Ha felkiáltójel helyett sok pontot használ az anyám, azt gondolom, hogy valamiért dühös rám.”

Ne hagyjál ki szavakat! Hasonló a pontokhoz, de talán még rosszabb. Egy szókihagyás miatt a kamaszod elkezd különböző dolgokat belegondolni a közlendődbe. Mi az, amit nem akartál kimondani? Az egyik kamasz azt mondta: „Ne fejezz be egy mondatot így „..” – ez rettentő idegesítő. Kerüld az írásjelek kombinációját! És pont idevág a legelső példám: „Hogy sikerült az állásinterjúd?!” Ez túl sok, és még egyszer….. idegesítő!

A felkiáltó jel rendben van. Ezt az írásjelet szeretik és általában véve pozitívnak bizonyul. Kivéve néhány esetet, mint például ez: „Azonnal hívj fel!”

A legbiztosabb: ha nem teszel ki írásjelet (ha meg tudod állni). Ez nekem, aki annyira szereti a nyelvtant, eléggé nehezen megy. De, ha megnézed a gyerekeid csetelését, látni fogod, hogy szinte kivétel nélkül központozás nélkül írnak, azaz, ha szeretnéd az ő nyelvüket beszélni, cselekedj így te magad is.

Ismerd meg az emojikat, használd takarékosan, megfelelő helyen és időben!

Kiderült, hogy a szülők nem túl jók az emoji-használatban.

A legfőbb panasz: túl sok emojit használunk.

„Kicsit kevesebb emojit.”

„Legyél visszafogottabb az emojik használatakor. Csak néhányra van szükséged.”

Ne használjunk emojikat anélkül, hogy tudnánk, mit jelent (néhány emojinak a másodlagos jelentése szexuális tartalmú, ezért minden bizonnyal te is el szeretnéd kerülni a használatát).

Csak visszafogottan, oké?

A Bitmoji (személyre szabott emoji) jó!

Amíg az emojik túlzott használta nem tetszik a gyerekeinknek, addig a Bitmoji szerintük jó és vicces. Nem tudod, mi az a Bitmoji? Az egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi rajzfilmfigurák, avatarok létrahozását, amelyek úgy néznek ki, mint te és beteheted a szöveges üzeneteidbe. (A barátaim és én is nagyon megkedveltük a Bitmojikat, rettentő viccesek.)

Íme, néhány megjegyzés a tiniktől ebben a témakörben:

„A Bitmoji nagyon vicces tud lenni, ha a megfelelő helyen használod.”

„Szuper viccesnek találom, ha a szüleim csak Bitmojival válaszolnak nekem. De azt is imádom, amikor a mamámmal csak Bitmojikkal csetelünk.”

„Annyira jó lenne, ha a mamámnak lenne Bitmojija.”

Az időzítésen múlik minden!

Legyél gyors! A tizenévesek nagyon értékelik, ha azonnal válaszolsz nekik, viszont elvesztik a türelmüket, ha ezt nem teszed (ismerős, ugye?). De te ne legyél mérges, ha nem válaszolnak rögtön. (Ha nem válaszolok rögtön, nem kell azt feltételezni, hogy nem vagy fontos számomra. Lehet, hogy éppen vezetek, vagy a barátaimmal vagyok, vagy esetleg nem nézek rá minden pillanatban a telefonomra.)

Milyen nap van ma? Ha hétvégén írsz rá a kollégiumban lévő gyerekedre, kisebb az esélye, hogy rögtön válaszoljon. Egy elsőéves főiskolás ezt mondta: „Mindig elolvasom a szüleim üzenetét, de 10-ből 9-szer elfelejtem, hogy írtak és csak néhány nap múlva válaszolok rá. Különösen igaz ez, ha csütörtök és szombat között küldik az üzenetet.”

És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsük el, hogy a gyerekeink nem szeretik, ha csak úgy küldünk nekik üzenetet, mindig legyen valami oka.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.