Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Amikor csetelsz a kamaszoddal, kövesd ezt a 4 egyszerű szabályt!

Egyik kedvenc oldalamon, a grownandflown.com-on találtam Nancy Brandt írását a kamasz gyerekeivel folytatott cseteléssel kapcsolatban. Ugyan, ezek egy amerikai anya gondolatai, de azért az gondolom, hogy számunkra, magyar szülők számára is érthető, vicces és tanulságos az alábbi cikk.

Mint a legtöbb szülő, én is elég gyakran sms-ezek a gyerekemmel, és eléggé kompetensnek érzem magam; jól kommunikálok, ismerem a nyelvüket, és ismerem minden csínját-bínját a kamaszokkal való csetelésnek.

Vagy legalábbis eddig azt hittem.

Múlt héten, a legidősebb lányom, aki éppen harmadéves főiskolás ezt az üzenetet küldte:

„Rettenetesen idegesít, amikor egy halom kérdést teszel fel azzal kapcsolatban, hogy mit csinálok, meg az is, hogy rengeteg írásjelet használsz.”

Várjunk csak, mi van? Visszanéztem az üzenetváltásainkat, bizonyítékokat kerestem és hamar rá is találtam a bántó üzenetre. Ami így hangzott: „Hogy sikerült az állásinterjúd?!”

Ah, megpróbáltam az üzenetben átadni az izgatottságomat és megosztani vele az aggódásomat. De a lányomnak, a kérdőjel/felkiáltójel kombó csak egy dolgot jelentett: a stresszt! Lecsekkoltattam a másik két lányommal és teljes mértékben egyetértettek a nővérükkel: a túl sok írásjel használata rossz dolog.

Azon tanakodtam, hogy ha a túl sok írásjel használata stresszelő a fiatalok számára, akkor vajon mi az, amit még ezenkívül nem tudok az sms-ezésről. Ezért úgy döntöttem, megkérdezek néhány kamaszt, hogy mit gondol a modern sms-ezésről, csetelésről. És mit tesz Isten, rendkívül hasonló válaszokat kaptam.

Álljon itt az a 4 legfontosabb dolog, amit megtanultam, és amit neked is illene tudnod, ha a középiskolás, főiskolás gyerekeddel csetelsz.

Az írásjelek (nagyon) sokat jelentenek!

Az írásjelek túlzott használata sok félreértést szül.

Íme, néhány irányelv:

Ne használj pontot! Idegesek lesznek tőle a gyerekek és nem lesz világos a jelentése. Íme, néhány komment, amit ezzel a témával kapcsolatban kaptam:

„Ha pontokat használsz, sokkal komolyabbnak tűnik az ügy és elkezdünk agyalni azon, hogy vajon valami rosszat tettünk-e.”

„Ha felkiáltójel helyett sok pontot használ az anyám, azt gondolom, hogy valamiért dühös rám.”

Ne hagyjál ki szavakat! Hasonló a pontokhoz, de talán még rosszabb. Egy szókihagyás miatt a kamaszod elkezd különböző dolgokat belegondolni a közlendődbe. Mi az, amit nem akartál kimondani? Az egyik kamasz azt mondta: „Ne fejezz be egy mondatot így „..” – ez rettentő idegesítő. Kerüld az írásjelek kombinációját! És pont idevág a legelső példám: „Hogy sikerült az állásinterjúd?!” Ez túl sok, és még egyszer….. idegesítő!

A felkiáltó jel rendben van. Ezt az írásjelet szeretik és általában véve pozitívnak bizonyul. Kivéve néhány esetet, mint például ez: „Azonnal hívj fel!”

A legbiztosabb: ha nem teszel ki írásjelet (ha meg tudod állni). Ez nekem, aki annyira szereti a nyelvtant, eléggé nehezen megy. De, ha megnézed a gyerekeid csetelését, látni fogod, hogy szinte kivétel nélkül központozás nélkül írnak, azaz, ha szeretnéd az ő nyelvüket beszélni, cselekedj így te magad is.

Ismerd meg az emojikat, használd takarékosan, megfelelő helyen és időben!

Kiderült, hogy a szülők nem túl jók az emoji-használatban.

A legfőbb panasz: túl sok emojit használunk.

„Kicsit kevesebb emojit.”

„Legyél visszafogottabb az emojik használatakor. Csak néhányra van szükséged.”

Ne használjunk emojikat anélkül, hogy tudnánk, mit jelent (néhány emojinak a másodlagos jelentése szexuális tartalmú, ezért minden bizonnyal te is el szeretnéd kerülni a használatát).

Csak visszafogottan, oké?

A Bitmoji (személyre szabott emoji) jó!

Amíg az emojik túlzott használta nem tetszik a gyerekeinknek, addig a Bitmoji szerintük jó és vicces. Nem tudod, mi az a Bitmoji? Az egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi rajzfilmfigurák, avatarok létrahozását, amelyek úgy néznek ki, mint te és beteheted a szöveges üzeneteidbe. (A barátaim és én is nagyon megkedveltük a Bitmojikat, rettentő viccesek.)

Íme, néhány megjegyzés a tiniktől ebben a témakörben:

„A Bitmoji nagyon vicces tud lenni, ha a megfelelő helyen használod.”

„Szuper viccesnek találom, ha a szüleim csak Bitmojival válaszolnak nekem. De azt is imádom, amikor a mamámmal csak Bitmojikkal csetelünk.”

„Annyira jó lenne, ha a mamámnak lenne Bitmojija.”

Az időzítésen múlik minden!

Legyél gyors! A tizenévesek nagyon értékelik, ha azonnal válaszolsz nekik, viszont elvesztik a türelmüket, ha ezt nem teszed (ismerős, ugye?). De te ne legyél mérges, ha nem válaszolnak rögtön. (Ha nem válaszolok rögtön, nem kell azt feltételezni, hogy nem vagy fontos számomra. Lehet, hogy éppen vezetek, vagy a barátaimmal vagyok, vagy esetleg nem nézek rá minden pillanatban a telefonomra.)

Milyen nap van ma? Ha hétvégén írsz rá a kollégiumban lévő gyerekedre, kisebb az esélye, hogy rögtön válaszoljon. Egy elsőéves főiskolás ezt mondta: „Mindig elolvasom a szüleim üzenetét, de 10-ből 9-szer elfelejtem, hogy írtak és csak néhány nap múlva válaszolok rá. Különösen igaz ez, ha csütörtök és szombat között küldik az üzenetet.”

És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsük el, hogy a gyerekeink nem szeretik, ha csak úgy küldünk nekik üzenetet, mindig legyen valami oka.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Hogyan szerettesd meg a sportot?
iskola, óvoda

Hogyan szerettesd meg a sportot?

A mindennapi tudatos mozgás, a sport, a testünk karbantartása nagyon fontos tudás. Fontosabb, mint első ránézésre hinnénk! Nem a versenysport, a látványos testépítés, hanem a test és lélek harmóniája. Ami nélkül nincs kiegyensúlyozott élet. Hogyan szerettesd meg? Szeresd Te is!

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!
ajánló

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!

A fejlett országokban született gyerekek jóval nagyobb súllyal születnek és a későbbiekben is magasabbak, fejlettebbek, gyorsabban érők lesznek, mit 60-80 évvel korábban született társaik. Hamarabb serdülnek, idősebbnek néznek ki és felnőttesebb játékokkal játszanak. Mit tehetünk mi, a szüleik, hogy lelassítsuk ezeket a folyamatokat? Kell-e tennünk ez ellen?

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.