Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

A nagypapa csak elutazott? Mi az a tumor? Apa miért beszél néha olyan furcsán?

Mesekönyvek tabutémákról

Egy anyuka nemrégiben elvégezte kislánya könyvespolcán a Bechdel-tesztet,(Bechdel-teszt) azaz kiválogatta azokat a könyveket, amiben szerepel legalább két nő, akik nem a férfiakkal kapcsolatban beszélgetnek egymással. Az erről készült videó bejárta a netet, a komoly mennyiségű gyerekkönyvből alig néhány maradt a polcon, amiben volt olyan női főhős, aki esetleg nem csak hercegnői jövőt dédelgetett.

Nagyjából ugyanez a helyzet a kényes témákat feszegető könyvekkel is, pedig ezek a hétköznapi helyzetek, mint betegség, halál vagy alkoholizmus nagyon sok gyerek életének az elkerülhetetlen része. A tabutémák pont azért olyan sötétek és ijesztőek, mert nem beszélünk róluk, ezért a gyerekek arra vannak hagyatkozva, amit ők maguk kigondolnak az adott helyzetről, ami sokszor ijesztőbb, mint maga a valóság. A helyzet sajnos nem változik meg attól, ha eltitkoljuk, apu nem fog kevesebbet inni, nagypapa nem fog feltámadni, viszont könnyebb, ha megosztjuk egymással és eldolgozhatóvá válhat, ha akár mesék formájában közelebb engedjük őket.

A nők nem csak hercegnők lehetnek - Magyar Mesék Lázadó Lányoknak (mesegyűjtemény)

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy – huszonöt. Némelyikük most is közöttünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. Akik hittek magukban, és így voltak képesek másokért dolgozni akkor is, ha a környezetük megpróbálta erről lebeszélni őket. Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el választott feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, lányoknak és fiúknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.”

Ezt a könyvet nem csak azoknak ajánlom, akik szerint a kislányok ne játszanak kisautókkal, lehetőleg csak rózsaszínben járjanak és az esküvő legyen a legszebb álmuk, hanem a fiús családoknak is, mert nagy részben rajtuk múlik, hogy a következő generáció megtanulja végre a valódi partnerséget, a női egyenjogúságot. A közösségi finanszírozással létrejött Mesék Lázadó Lányoknak könyv óriási nemzetközi siker lett, felnőttként is lebilincselő és motiváló olvasmány. A magyar verzió a napokban jelent meg a Móra kiadó jóvoltából és 25 inspiráló magyar nő sorsát tárja elénk, csodásan megírt történetekkel és elképesztően szép illusztrációkkal.

Hogyan ismerd fel a szexuális abúzust? - Lili és a bátorság (Paulik Móni- Vincze Zsuzsi)

Európában minden 5. gyereket ér szexuális bántalmazás és a tévhitekkel ellentétben ezeket nem idegenek követik el, hanem 90%-ban olyanok, akit a gyerekek ismernek, családtagok, barátok, szomszéd, ismerős. A legjobban úgy védekezhetünk ellene, ha szavakat adunk a gyerek számára a saját testéről, ha megtanítjuk, hogyan kell nemet mondani, ha tudja, hogy nem csak jószándékkal közeledhetnek felé emberek, ha bízhat bennünk és ha hiszünk neki. A Lili és a bátorság nem rémisztget, a könyv kapcsán azonban lehetőség nyílik az őszinte beszélgetésre egy különösen nehéz témában, amire lehet, hogy önmagunktól nem volnánk képesek. A könyv 6 év feletti gyerekeknek szól.

Alkoholista a családban - Mutter meg a dzsinnek (Révész Emese- Kun Fruzsina)

Magyarországon 1 millió alkoholista van, akikhez átlagosan legalább 3-4 családtag tartozik, így kimondható, hogy az ország 50%-a valamilyen módon érintett a témában, ennek megfelelően több ezer gyerek él ilyen családokban. A mesekönyben egy alkoholista anyával élő kislány életébe pillanthatunk be, aki az anyukáját szörnynek látja, amikor iszik. A humorral átszőtt szöveg sok kapaszkodót ad abban, hogyan éli meg ezt a helyzetet egy gyerek és mivel tudunk neki segíteni, hogy jobban megértsük az életét. A mesébe oltott súlyos mondanivaló az érintett gyerekeknek segítséget adhat a gyógyulásban, a mondanivalót oldja az illusztráció és a mese gerincét alkotó vicces dzsinnek, akik időről időre elrabolják anyát és nem tudni, hogy lesz-e szabadulás. A kiskamaszoknak szóló könyvet 12 éves kortól ajánlják.

Súlyos betegség - Anyát megoperálták (Tóth Krisztina – Hitka Viktória)

Rák, tumor, daganat. Vajon mit jelentenek ezek a szavak egy gyereknek? Hogyan tudunk erről a családban úgy beszélni, hogy a gyerekek is megértsék? Ha valaki a családban megbetegszik, az súlyos trauma minden gyereknek, de az nem segít, ha erről csak szomorúan lehet, vagy egyáltalán nem lehet beszélni. A mesekönyv a koruknak megfelelő, tényszerű, de fogyasztható formában magyarázza el a daganatos betegségekkel járó információkat, mit jelent a rák és hogyan lehet belőle meggyógyulni. Finom arányérzékkel és humorral segít abban, hogyan válik megérthetővé a kicsik számára is egy komoly betegség, hogyan vészelhető át az egyik legkomolyabb családi válság.

Halál és gyász- Az élet olyan, mint a szél (Agócs Írisz- Innes Shona)

„Az élet olyan, mint a szél.. habár nem látszik szabad szemmel, ha ott van, mégis tudja az ember…Amikor a szél tovaszáll, nem mozdul semmi. Minden áll... Mert az élet hiába ment el, emlékszik rá a többi ember, az életből egy kis darab, szívünkbe zárva ott marad”

Amikor mi magunk is valakinek a halálával szembesülünk, a veszteséget nagyon nehéz megmagyarázni. A gyász során a felnőttek egy része jobbnak látja elkerülni ezeket a beszélgetéseket így a gyerekek azt élik meg, ahogy a környezetük reagál és nem kapnak segítséget abban, hogyan dolgozzák fel ezt nehéz időszakot. Ahhoz, hogy egy gyerek felfogja a veszteséget és ne maradjon magára, kérdésekre és egyszerű, de szemléletes válaszokra van szüksége. Hová megy az, akik meghalt? Újjászületünk? A mennyországba, a földbe vagy a csillagokhoz megyünk? Mi történik, ha az, akit szerettünk, nem lesz már? Ha közösen keressük ezekre a kérdésekre a választ, az nem csak a gyerekeknek, de nekünk is segít a gyászmunkában.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.