Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ha a találkozásainkra úgy tekintünk, mint fontos üzenetekre, nem csak a napi, a pillanatnyi eseményekre fókuszálunk, hanem ezen keresztül nagyobb összegüggésekre is rá tudunk nézni, akkor egyrészt a problémák más hangsúlyt kapnak, másrészt sokmindent megtudhatunk magunkról és a valódi feladatainkról. Így van ez a gyerekeinkkel való találkozásainkban is. Legyen az a saját gyerekünk, vagy a szomszédé, tanítványunk vagy csak egyszerű ismerősünk, a gyerekeken keresztül sokféle tudást szerezhetünk, amire ha odafigyelünk, még ismerős nézőpont is lehet.

Valahogy olyan ez, mint a gyerekkorunk folytatása, amit félbeszakított a felnőttség. Elvesztettünk sokféle képességet, figyelmet, fantáziát, belső világot, amit a gyerekeinken keresztül visszakpahatunk és folytathatunk. Szerintem a gyerekek ismerik az élet valódi célját, értelmét, lényegét, amit valahogy a felnövés során elfelejtünk. Szándékosan is, és sokféle törekvés is van, ami igyekszik elfelejtetni azt velünk. Az életük végén, az öregkorban, az emberek visszatalálnak valódi önmagukhoz. De hogy kinek mennyi ideje marad, az bizonytalan. Ahelyett, hogy a napi ügyek – amik persze fontosak és nem mellőzhetők – elvinnék valamennyi energiánkat, időnket, figyelmünket, tanuljunk a gyerekeinktől súlyozni! Mert végül sajnálni fogjuk mindazt a sok fontos dolgot, amit a nagy sürgés-forgásban elmulasztottunk!

1. Könnyedén, kontroll nélkül örülni, és őszintén, valóságosan szomorúnak lenni! Kis és nagy dolgokért egyaránt.

2. Legyenek megvalósíthatatlannak tűnő álmaink!

3. Keltsük életre az álomvilágot, amit gyerekkorunkban elkezdtünk szövögetni és ne higgyjük, hogy elérhetetlen!

4. Ne akarjunk megfelelni bárkinek, csak azoknak, akik nagyon fontosak számunka!

5. Merjünk nem megfelelni azoknak is, akik nagyon fontosak számunkra, hiszen úgyis egymáshoz tartozunk!

6. Legyünk zabolátlanok és szenvedélyesek!

7. Ne hagyjuk eltéríteni magunkat attól amiben hiszünk, még ha a körülöttünk lévők számára megvalósíthatatlannak is tűnik!

8. Követlejünk magunknak több figyelmet, szeretetetet és kapcsolatot, de magányt és csendet is a megfelelő pillanatokban!

9. Ne gondold, hogy létezik a világon olyan dolog, amivel nem tudsz megbírkózni! Lehet, hogy még nem jött el az ideje.

10. Hidd el, hogy te vagy a világon a legszerethetőbb ember és ehhez nem fér kétség.

Mindez persze csak akkor igaz, ha odafigyelsz! És nem veszed a felnőttségedet, magadat olyan rettentően komolyan.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.