Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ha a találkozásainkra úgy tekintünk, mint fontos üzenetekre, nem csak a napi, a pillanatnyi eseményekre fókuszálunk, hanem ezen keresztül nagyobb összegüggésekre is rá tudunk nézni, akkor egyrészt a problémák más hangsúlyt kapnak, másrészt sokmindent megtudhatunk magunkról és a valódi feladatainkról. Így van ez a gyerekeinkkel való találkozásainkban is. Legyen az a saját gyerekünk, vagy a szomszédé, tanítványunk vagy csak egyszerű ismerősünk, a gyerekeken keresztül sokféle tudást szerezhetünk, amire ha odafigyelünk, még ismerős nézőpont is lehet.

Valahogy olyan ez, mint a gyerekkorunk folytatása, amit félbeszakított a felnőttség. Elvesztettünk sokféle képességet, figyelmet, fantáziát, belső világot, amit a gyerekeinken keresztül visszakpahatunk és folytathatunk. Szerintem a gyerekek ismerik az élet valódi célját, értelmét, lényegét, amit valahogy a felnövés során elfelejtünk. Szándékosan is, és sokféle törekvés is van, ami igyekszik elfelejtetni azt velünk. Az életük végén, az öregkorban, az emberek visszatalálnak valódi önmagukhoz. De hogy kinek mennyi ideje marad, az bizonytalan. Ahelyett, hogy a napi ügyek – amik persze fontosak és nem mellőzhetők – elvinnék valamennyi energiánkat, időnket, figyelmünket, tanuljunk a gyerekeinktől súlyozni! Mert végül sajnálni fogjuk mindazt a sok fontos dolgot, amit a nagy sürgés-forgásban elmulasztottunk!

1. Könnyedén, kontroll nélkül örülni, és őszintén, valóságosan szomorúnak lenni! Kis és nagy dolgokért egyaránt.

2. Legyenek megvalósíthatatlannak tűnő álmaink!

3. Keltsük életre az álomvilágot, amit gyerekkorunkban elkezdtünk szövögetni és ne higgyjük, hogy elérhetetlen!

4. Ne akarjunk megfelelni bárkinek, csak azoknak, akik nagyon fontosak számunka!

5. Merjünk nem megfelelni azoknak is, akik nagyon fontosak számunkra, hiszen úgyis egymáshoz tartozunk!

6. Legyünk zabolátlanok és szenvedélyesek!

7. Ne hagyjuk eltéríteni magunkat attól amiben hiszünk, még ha a körülöttünk lévők számára megvalósíthatatlannak is tűnik!

8. Követlejünk magunknak több figyelmet, szeretetetet és kapcsolatot, de magányt és csendet is a megfelelő pillanatokban!

9. Ne gondold, hogy létezik a világon olyan dolog, amivel nem tudsz megbírkózni! Lehet, hogy még nem jött el az ideje.

10. Hidd el, hogy te vagy a világon a legszerethetőbb ember és ehhez nem fér kétség.

Mindez persze csak akkor igaz, ha odafigyelsz! És nem veszed a felnőttségedet, magadat olyan rettentően komolyan.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Korlátozzuk az okostelefonokat!
iskola, óvoda

Korlátozzuk az okostelefonokat!

Hangzik sok szülő felhívása. Együtt, közösen üzenjünk hadat, az iskola ne engedeje, a szomszéd fiú ne mutogasson videokat a gyerekemnek, és számos világhírű fejlesztőre, kutatóra hivatkozva óvjuk meg gyerekeinket. Miközben azt fejeltik el, hogy az első eszközt nem az iskola, nem a szomszéd kisfiú, hanem ők maguk adták a gyerek kezébe. Ők kapcsolták be a tévét és ők tanítják a felhasználói szokásokat a saját gyermeküknek.

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Új iskola, óvoda
határon túl

Új iskola, óvoda

Most már kijelenthetem, azt hiszem, hogy egészen pontosan tudom, mit éreznek a gyerekeim az új iskolájukban: túl vagyok mind a négy szülői értekezleten (a legidősebbnek már ilyenje nincs, szóval az a terep továbbra is ismeretlen).
Ülök az osztály(-ok)ban/csoportban, teljesen ismeretlen környezetben (némi tévelygés után megtalálom a megfelelő osztálytermet), teljesen idegen emberek között (és rátok gondolok, drága volt szülőtársak, óvodában, iskolában). 

Fortnite, a menő játék
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.