Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ha a találkozásainkra úgy tekintünk, mint fontos üzenetekre, nem csak a napi, a pillanatnyi eseményekre fókuszálunk, hanem ezen keresztül nagyobb összegüggésekre is rá tudunk nézni, akkor egyrészt a problémák más hangsúlyt kapnak, másrészt sokmindent megtudhatunk magunkról és a valódi feladatainkról. Így van ez a gyerekeinkkel való találkozásainkban is. Legyen az a saját gyerekünk, vagy a szomszédé, tanítványunk vagy csak egyszerű ismerősünk, a gyerekeken keresztül sokféle tudást szerezhetünk, amire ha odafigyelünk, még ismerős nézőpont is lehet.

Valahogy olyan ez, mint a gyerekkorunk folytatása, amit félbeszakított a felnőttség. Elvesztettünk sokféle képességet, figyelmet, fantáziát, belső világot, amit a gyerekeinken keresztül visszakpahatunk és folytathatunk. Szerintem a gyerekek ismerik az élet valódi célját, értelmét, lényegét, amit valahogy a felnövés során elfelejtünk. Szándékosan is, és sokféle törekvés is van, ami igyekszik elfelejtetni azt velünk. Az életük végén, az öregkorban, az emberek visszatalálnak valódi önmagukhoz. De hogy kinek mennyi ideje marad, az bizonytalan. Ahelyett, hogy a napi ügyek – amik persze fontosak és nem mellőzhetők – elvinnék valamennyi energiánkat, időnket, figyelmünket, tanuljunk a gyerekeinktől súlyozni! Mert végül sajnálni fogjuk mindazt a sok fontos dolgot, amit a nagy sürgés-forgásban elmulasztottunk!

1. Könnyedén, kontroll nélkül örülni, és őszintén, valóságosan szomorúnak lenni! Kis és nagy dolgokért egyaránt.

2. Legyenek megvalósíthatatlannak tűnő álmaink!

3. Keltsük életre az álomvilágot, amit gyerekkorunkban elkezdtünk szövögetni és ne higgyjük, hogy elérhetetlen!

4. Ne akarjunk megfelelni bárkinek, csak azoknak, akik nagyon fontosak számunka!

5. Merjünk nem megfelelni azoknak is, akik nagyon fontosak számunkra, hiszen úgyis egymáshoz tartozunk!

6. Legyünk zabolátlanok és szenvedélyesek!

7. Ne hagyjuk eltéríteni magunkat attól amiben hiszünk, még ha a körülöttünk lévők számára megvalósíthatatlannak is tűnik!

8. Követlejünk magunknak több figyelmet, szeretetetet és kapcsolatot, de magányt és csendet is a megfelelő pillanatokban!

9. Ne gondold, hogy létezik a világon olyan dolog, amivel nem tudsz megbírkózni! Lehet, hogy még nem jött el az ideje.

10. Hidd el, hogy te vagy a világon a legszerethetőbb ember és ehhez nem fér kétség.

Mindez persze csak akkor igaz, ha odafigyelsz! És nem veszed a felnőttségedet, magadat olyan rettentően komolyan.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás
iskola, óvoda

Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás

A bántalmazás világszerte problémát jelent az iskolák számára. Egy viszonylag gyakori viselkedési formáról beszélünk, de sajnos, nehéz megjósolni a bántalmazott diákok számát, mivel különböző módon történik a bullying mérése. Egy 2014-es tanulmány arra mutatott rá, hogy a gyerekek 35%-a valamilyen módon részese volt zaklatásnak. Ez azt jelenti, hogy egy 30 fős osztályból 10 tanuló megfélemlítés áldozata lesz. A Childline (gyerekek számára létesített, Nagy-Britanniában ingyenesen elérhető segélyvonal) szerint a bántalmazás az első három probléma között szerepel, ami miatt kapcsolatba lépnek velük a gyerekek.

 

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek
határon túl

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek

Egy háromgyerekes amerikai anyuka összegyűjtötte a legfantáziadúsabb iskolai ebéd ötleteket. Mi meg lefordítottuk nektek és belinkeltük az eredeti oldalakat, hátha megkönnyítjük ezzel a mindennapi fejtörést.

Szabályok és Tiltások
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.