Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ha a találkozásainkra úgy tekintünk, mint fontos üzenetekre, nem csak a napi, a pillanatnyi eseményekre fókuszálunk, hanem ezen keresztül nagyobb összegüggésekre is rá tudunk nézni, akkor egyrészt a problémák más hangsúlyt kapnak, másrészt sokmindent megtudhatunk magunkról és a valódi feladatainkról. Így van ez a gyerekeinkkel való találkozásainkban is. Legyen az a saját gyerekünk, vagy a szomszédé, tanítványunk vagy csak egyszerű ismerősünk, a gyerekeken keresztül sokféle tudást szerezhetünk, amire ha odafigyelünk, még ismerős nézőpont is lehet.

Valahogy olyan ez, mint a gyerekkorunk folytatása, amit félbeszakított a felnőttség. Elvesztettünk sokféle képességet, figyelmet, fantáziát, belső világot, amit a gyerekeinken keresztül visszakpahatunk és folytathatunk. Szerintem a gyerekek ismerik az élet valódi célját, értelmét, lényegét, amit valahogy a felnövés során elfelejtünk. Szándékosan is, és sokféle törekvés is van, ami igyekszik elfelejtetni azt velünk. Az életük végén, az öregkorban, az emberek visszatalálnak valódi önmagukhoz. De hogy kinek mennyi ideje marad, az bizonytalan. Ahelyett, hogy a napi ügyek – amik persze fontosak és nem mellőzhetők – elvinnék valamennyi energiánkat, időnket, figyelmünket, tanuljunk a gyerekeinktől súlyozni! Mert végül sajnálni fogjuk mindazt a sok fontos dolgot, amit a nagy sürgés-forgásban elmulasztottunk!

1. Könnyedén, kontroll nélkül örülni, és őszintén, valóságosan szomorúnak lenni! Kis és nagy dolgokért egyaránt.

2. Legyenek megvalósíthatatlannak tűnő álmaink!

3. Keltsük életre az álomvilágot, amit gyerekkorunkban elkezdtünk szövögetni és ne higgyjük, hogy elérhetetlen!

4. Ne akarjunk megfelelni bárkinek, csak azoknak, akik nagyon fontosak számunka!

5. Merjünk nem megfelelni azoknak is, akik nagyon fontosak számunkra, hiszen úgyis egymáshoz tartozunk!

6. Legyünk zabolátlanok és szenvedélyesek!

7. Ne hagyjuk eltéríteni magunkat attól amiben hiszünk, még ha a körülöttünk lévők számára megvalósíthatatlannak is tűnik!

8. Követlejünk magunknak több figyelmet, szeretetetet és kapcsolatot, de magányt és csendet is a megfelelő pillanatokban!

9. Ne gondold, hogy létezik a világon olyan dolog, amivel nem tudsz megbírkózni! Lehet, hogy még nem jött el az ideje.

10. Hidd el, hogy te vagy a világon a legszerethetőbb ember és ehhez nem fér kétség.

Mindez persze csak akkor igaz, ha odafigyelsz! És nem veszed a felnőttségedet, magadat olyan rettentően komolyan.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Testvérharc és szövetség
iskola, óvoda

Testvérharc és szövetség

“Testvérem vagy! És röhögök, mert nem tehetsz ellene semmit!” Akinek van testvére, tudja mennyire összetett, több rétegű és kiismerhetetlen még a szereplőknek is a testvérek viszonya. Mert imádjuk és egyben gyűlöljük is egymást, versengünk és azonosulunk, támogatjuk és akadályozzuk egymást. Persze életkorunk, tapasztalataink és vérmérsékletünk szerint.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!
ajánló

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!

A fejlett országokban született gyerekek jóval nagyobb súllyal születnek és a későbbiekben is magasabbak, fejlettebbek, gyorsabban érők lesznek, mit 60-80 évvel korábban született társaik. Hamarabb serdülnek, idősebbnek néznek ki és felnőttesebb játékokkal játszanak. Mit tehetünk mi, a szüleik, hogy lelassítsuk ezeket a folyamatokat? Kell-e tennünk ez ellen?

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.