Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Mi minden vásárolható meg pénzen?

Ha belegondolunk, mondhatjuk, hogy könnyű azoknak, akik beírathatják a gyerekeiket menő magániskolákba, kimenekíthetik az állami nyomasztásból őket, hosszabb távú perspektívát és lehetőségeket adhatnak a kezükbe, mert meg tudják fizetni. De ez csak látszólag a könnyebb út. A valóság az, hogy ettől még semmi sincs megoldva.

Sokan azt hiszik, hogy ha nem úgy viselkedik a gyerekük, ahogy ők azt szeretnék, vagy nehezebben megy egy folyamat, akkor nincs más dolog, mint megfizetni egy szakembert és odaadni neki a gyereket, hogy javítsa meg. De nincs az a pedagógus, iskola vagy óvoda, ami bele tudna avatkozni a családi történetekbe és attól függetlenül tudna megoldásokat adni a problémákra. Minden gyerek a szülei tükre. Úgy és akképp működik, ahogy dekódolja a szülők viselkedését, szavait, mozdulatait, életvitelét. Hiába akarom a gyermekemet egy szuperhős köntösében vakmerő kaland figurának látni, ha én magam rettegek minden egyes napon a rám váró feleadatoktól. Hiába várom el, hogy könnyed és rugalmas legyen, ha én magam épp erre is rágörcsölök. Nevetséges, ha azt várom el a gyerekemtől, hogy illedelmes és tisztelettudó legyen, de közben hallgatja ahogy szitkozódom az autóban, vagy bunkó vagyok a bolti eladóval.

Azt is kivételesnek tartjuk, aki mindenféle dolgot megkap a szüleitől, a legújabb játékokat, felszereléseket, és együtt irigykedünk a gyerekeinkkel, és bűntudatunk van, hogy ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. Igenám, de adhatunk ennél sokkal többet. Például az időnket. A pénz és a karrier arra jó, hogy begyűjthessük az elismeréseket, értékesnek tekinthessük magunkat, de igaziból ezek mind nem lesznek velünk akkor, amikor magányosak, betegek vagy fáradtak vagyunk. 

A gyerekeink lesznek azok, akik ott ülnek a halálos ágyunk mellett és akikkel együtt mosolyoghatunk a szép emlékeken. És persze a pénz hozzásegít, hogy megteremtsük a körülményeket, az alapvető szükségleteket, de aztán a többi rajtunk múlik, miként tudjuk tartalommal megtölteni mindezt.

Valahol azt olvastam, hogy egy átlagos szülő napi 10 percet tölt a gyerekével. Ebből hány perc az, amikor morcosan, ingerülten vagy figyelmetlenül vagyunk jelen?

Bármit megadhatunk a gyerekeinknek, a saját jelenlétünket azonban sosem pótolhatjuk. Lehet ránk büszke a gyerekünk, hogy létrehozunk valamit, hogy rólunk szól a sajtó, hogy megveregetik a vállunkat, szorongatják a kezünket. De nem ez, amit belőlünk kérnek. Ettől mi egyetlen részünket sem adjuk nekik. A bankjegyek, a sikeres szakmai karrier nevetséges ahhoz képest, hány perctől fosztjuk meg őket, amit velünk együtt tölthetnének.

Az anyagi ráfordítás mellett legalább olyan fontos, ha van aktív, valódi családi élet. Ha anyát és apát nem csak futólag látni este. Ha a szülő nem látja felnőni a gyerekét, akkor lehet bármilyen sikeres, gazdag, elismert, a legfontosabb dolgot nem tudta megvalósítani az életben: személyes kéznyomát, valódi emlékét továbbörökíteni itt, ebben a világban, egy új életben.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
A rossz gyerek
iskola, óvoda

A rossz gyerek

Az osztályban van egy rossz gyerek. Mindenki szerint rossz. Piszkálja a gyerekeket, belerúg a lányokba, zavarja az órát.

Képzeletbeli történet!

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Öt gyerek anyjának lenni
határon túl

Öt gyerek anyjának lenni

Egy barátnőm barátnője külföldön él a családjával. Öt gyermeke van, és azt hiszem azt csak Ő tudja, hogy ez mit jelent. De akármit is jelentsen, egy biztos, hogy ő ezt élvezi. Ezt onnan tudom, hogy a barátnőm egy ideje meséli, hogy Joli – ő a bizonyos – a facebookon kis posztokban megosztja a családja történeteit. Szórakoztató és tanulságos, néha könnyeket csal a szemébe, néha pedig elgondolkodtató. Egy biztos, hogy mindarról sajátos képe van, és sok gyereken kipróbált tapasztalata, amivel mi is szembesülünk a hétköznapjainkban. És akkor arra kértük Jolit, hogy néhány történetét mesélje el itt is.

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?
ajánló

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?

Bevallom, én soha. Ahogy a fénysebességről sem nagyon jut eszembe és az univerzum bár időnként szóba kerül, nagyon sokat nem tudok róla. Ezért is álltam kicsit értetlenül a mini sorozat előtt, amit ma ajánlok nektek. Mert hogy ezek a mesekönyvek erről szólnak. És aztán a szerző, Farkas Robi olyan jó kis válaszokat adott a kérdéseimre, hogy elkezdett érdekelni.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.