Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

- Ha most nem teszed le a telefont azonnal, akkor két hétig nem kapod meg!
- Háromszor kértelek már, hogy tedd le a telefont. Most sajnos ritkítanunk kell a telefonozós időt, mert úgy látszik túl erősen kötődsz hozzá.

- Maradjatok csendben, mert nem halljuk egymás hangját! Aki üvöltözik, az megy az igazgatóhoz!
- Most akkor lemegyünk az udvarra, mert úgy látszik a hangszalagjaitoknak több térre van szükségük. Utána, mutassátok meg, milyen halkan tudtok beszélgetni!

- Megütötted a tesódat? Melyik kezeddel? Tedd ide!
- Téged ütött már meg valaki? Apa vagy anya? Ugye nem? Nézd öcsit, mennyire szomorú most emiatt.

- Addig fel nem állsz az asztaltól, amíg meg nem eszed a vacsorát!
- Gondolod, hogy jóllaktál? Mi lesz, ha később megéhezel? Nem fogok tudni újra teríteni. Gyere, próbálj meg még néhány falatot enni! Vagy mást!

- A nővérem nem adja oda a kedvenc játékot, pedig közös! – Azonnal add neki oda, vagy különben....
- Próbáltad már megbeszélni vele? Gyere segítek! Itt egy óra húzzátok fel, és amikor csörög, cseréljetek!

- A gyerek káromkodik, mint a kocsis. – Ha még egyszer meghallom ezt a szót a szádból, szappanos vízzel mosom ki!
- Nagyon nem tetszik nekem ez a szó. Nem szeretném többet hallani. Szerinted te mit szólnál hozzá, ha én is ezt használnám? Ugye milyen gusztustalan lenne? Légyszíves előttem ne mondd többet!

- Késő van, le kell feküdni. Ha még egy hangot meghallok, akkor holnap nincs játszótér!
- Ha most nem hagyjátok abba és nem alszotok el, akkor holnap ebéd után muszáj lesz aludnotok, mert fáradtak lesztek és így nem tudunk menni a játszótérre.

Nyilván tudjuk, melyik stílus volna békésebb, barátságosabb. És azt is tudjuk, hogy nagyon sokszor megfogadjuk, hogy higgadtak leszünk, de mégis belefutunk néhány durva mondatba. De ha tudatosan arra törekszünk, hogy úgy szóljunk hozzájuk, ahogy mi is szeretnénk, hogy velünk beszéljenek, vagy szerettük volna, ha az egykori bennünk élő gyerekhez így szóltak volna, akkor egyre többször fogjuk mi is a figyelmes, megértő mondatokat használni. És meg tudjuk szakítani a tekintélyelvű, utasító fegyelmezés örökletes láncolatát.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.