Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

- Ha most nem teszed le a telefont azonnal, akkor két hétig nem kapod meg!
- Háromszor kértelek már, hogy tedd le a telefont. Most sajnos ritkítanunk kell a telefonozós időt, mert úgy látszik túl erősen kötődsz hozzá.

- Maradjatok csendben, mert nem halljuk egymás hangját! Aki üvöltözik, az megy az igazgatóhoz!
- Most akkor lemegyünk az udvarra, mert úgy látszik a hangszalagjaitoknak több térre van szükségük. Utána, mutassátok meg, milyen halkan tudtok beszélgetni!

- Megütötted a tesódat? Melyik kezeddel? Tedd ide!
- Téged ütött már meg valaki? Apa vagy anya? Ugye nem? Nézd öcsit, mennyire szomorú most emiatt.

- Addig fel nem állsz az asztaltól, amíg meg nem eszed a vacsorát!
- Gondolod, hogy jóllaktál? Mi lesz, ha később megéhezel? Nem fogok tudni újra teríteni. Gyere, próbálj meg még néhány falatot enni! Vagy mást!

- A nővérem nem adja oda a kedvenc játékot, pedig közös! – Azonnal add neki oda, vagy különben....
- Próbáltad már megbeszélni vele? Gyere segítek! Itt egy óra húzzátok fel, és amikor csörög, cseréljetek!

- A gyerek káromkodik, mint a kocsis. – Ha még egyszer meghallom ezt a szót a szádból, szappanos vízzel mosom ki!
- Nagyon nem tetszik nekem ez a szó. Nem szeretném többet hallani. Szerinted te mit szólnál hozzá, ha én is ezt használnám? Ugye milyen gusztustalan lenne? Légyszíves előttem ne mondd többet!

- Késő van, le kell feküdni. Ha még egy hangot meghallok, akkor holnap nincs játszótér!
- Ha most nem hagyjátok abba és nem alszotok el, akkor holnap ebéd után muszáj lesz aludnotok, mert fáradtak lesztek és így nem tudunk menni a játszótérre.

Nyilván tudjuk, melyik stílus volna békésebb, barátságosabb. És azt is tudjuk, hogy nagyon sokszor megfogadjuk, hogy higgadtak leszünk, de mégis belefutunk néhány durva mondatba. De ha tudatosan arra törekszünk, hogy úgy szóljunk hozzájuk, ahogy mi is szeretnénk, hogy velünk beszéljenek, vagy szerettük volna, ha az egykori bennünk élő gyerekhez így szóltak volna, akkor egyre többször fogjuk mi is a figyelmes, megértő mondatokat használni. És meg tudjuk szakítani a tekintélyelvű, utasító fegyelmezés örökletes láncolatát.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
A rossz gyerek
iskola, óvoda

A rossz gyerek

Az osztályban van egy rossz gyerek. Mindenki szerint rossz. Piszkálja a gyerekeket, belerúg a lányokba, zavarja az órát.

Képzeletbeli történet!

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Öt gyerek anyjának lenni
határon túl

Öt gyerek anyjának lenni

Egy barátnőm barátnője külföldön él a családjával. Öt gyermeke van, és azt hiszem azt csak Ő tudja, hogy ez mit jelent. De akármit is jelentsen, egy biztos, hogy ő ezt élvezi. Ezt onnan tudom, hogy a barátnőm egy ideje meséli, hogy Joli – ő a bizonyos – a facebookon kis posztokban megosztja a családja történeteit. Szórakoztató és tanulságos, néha könnyeket csal a szemébe, néha pedig elgondolkodtató. Egy biztos, hogy mindarról sajátos képe van, és sok gyereken kipróbált tapasztalata, amivel mi is szembesülünk a hétköznapjainkban. És akkor arra kértük Jolit, hogy néhány történetét mesélje el itt is.

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?
ajánló

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?

Bevallom, én soha. Ahogy a fénysebességről sem nagyon jut eszembe és az univerzum bár időnként szóba kerül, nagyon sokat nem tudok róla. Ezért is álltam kicsit értetlenül a mini sorozat előtt, amit ma ajánlok nektek. Mert hogy ezek a mesekönyvek erről szólnak. És aztán a szerző, Farkas Robi olyan jó kis válaszokat adott a kérdéseimre, hogy elkezdett érdekelni.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.