Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Örök téma: Miért kiabálunk?

Nem kell sokat magyarázni, mindenki, aki volt már élő ember, érző szív, feldúlt agy, tudja, milyen az, amikor kiabálni kell. És van aki hagyja, van aki kevésbé.
Valahogyan el kell hogy hagyja a testünket a belső feszültség, a vágy arra, hogy megkönnyebbüljünk, és ez a legkisebb rosszal járó ára a felszabadulásunknak.

Vagy csak azt hisszük! Akivel kiabálnak, annak gyorsabban kezd el verni a szíve, emelkedik az adrenalin szintje. Nagyon hangos hangra összeszorul a torkunk, a gyomrunk, menekülni készülünk. Legszívesebben elbújnánk, vagy elszaladnánk. Szégyeljük magunkat és értéktelennek érezzük a személyünket. Egy idő után sírásra görbül a szánk, könnyünk kicsordul, a szervezetünk védekezni próbál az erős hanggal szemben. Magunkra hagyatva, félelmet érzünk, és kiszolgáltatott, kisebb rangú helyzetbe kerülünk.

Akivel sokat kiabálnak, az maga is kiabál. Legfőképpen, mert nincs más mintája, hogyan szabadítsa meg magát a feszültségtől. Aki kiabál, az bajban van. Valamit nem tud feldolgozni. Fél és retteg, hogy ő kerül alulra. Sietnie kell, nem akar az áldozat szerepébe kerülni. Egyedül és kiszolgáltatva érzi magát, mert senki sem hallja meg a szavát, csak ha felemeli. Aki kiabál, az nincs megértve. Nincsenek társai, akik mellé szegődnének. Nincsenek támogatói, akik vigyáznának rá. Aki kiabál az magányos és elveszett és nincs kilátása. Aki kiabál, az szégyelli magát.

Akivel kiabálnak, az megítéli magát. Úgy tudja, hogy kevesebbet ér. Viszont ha kiabálnak vele, akkor róla szól épp minden. Vele foglalkoznak, izgalommal és élettel lesz teli a világ. Aki kiabál vele, az csak rá figyel, neki mondja, ővele foglalkozik. Akivel kiabálnak, az várja a kiabálást. Várja, hogy élettel teljen meg a levegő, hogy elárassza testét az adrenalin, hogy pezsegjen, izzon, forrjon a levegő. Olyan ez, mint egy harci rítus, amitől felfokozott állapotba kerülhetünk. Aki kiabálásban nő fel, az csak kiabálás által tud működni. Szomjazza a hangot, a félelmet, hogy tudja mit kell tennie, hogy érezze rá figyelnek, hogy hatást gyakorol a másik félre, aki kiabál vele. Akivel kiabálnak, annak hatalma van. Irányítja a kiabálót.

Aki kiabál, az rosszul érzi magát. Akivel kiabálnak, az is rosszul érzi magát. Olyan balgák vagyunk. Csöndben szeretjük magunkat, csöndben szeretjük egymást. És mégis...

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Korlátozzuk az okostelefonokat!
iskola, óvoda

Korlátozzuk az okostelefonokat!

Hangzik sok szülő felhívása. Együtt, közösen üzenjünk hadat, az iskola ne engedeje, a szomszéd fiú ne mutogasson videokat a gyerekemnek, és számos világhírű fejlesztőre, kutatóra hivatkozva óvjuk meg gyerekeinket. Miközben azt fejeltik el, hogy az első eszközt nem az iskola, nem a szomszéd kisfiú, hanem ők maguk adták a gyerek kezébe. Ők kapcsolták be a tévét és ők tanítják a felhasználói szokásokat a saját gyermeküknek.

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Új iskola, óvoda
határon túl

Új iskola, óvoda

Most már kijelenthetem, azt hiszem, hogy egészen pontosan tudom, mit éreznek a gyerekeim az új iskolájukban: túl vagyok mind a négy szülői értekezleten (a legidősebbnek már ilyenje nincs, szóval az a terep továbbra is ismeretlen).
Ülök az osztály(-ok)ban/csoportban, teljesen ismeretlen környezetben (némi tévelygés után megtalálom a megfelelő osztálytermet), teljesen idegen emberek között (és rátok gondolok, drága volt szülőtársak, óvodában, iskolában). 

Fortnite, a menő játék
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.