Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Örök téma: Miért kiabálunk?

Nem kell sokat magyarázni, mindenki, aki volt már élő ember, érző szív, feldúlt agy, tudja, milyen az, amikor kiabálni kell. És van aki hagyja, van aki kevésbé.
Valahogyan el kell hogy hagyja a testünket a belső feszültség, a vágy arra, hogy megkönnyebbüljünk, és ez a legkisebb rosszal járó ára a felszabadulásunknak.

Vagy csak azt hisszük! Akivel kiabálnak, annak gyorsabban kezd el verni a szíve, emelkedik az adrenalin szintje. Nagyon hangos hangra összeszorul a torkunk, a gyomrunk, menekülni készülünk. Legszívesebben elbújnánk, vagy elszaladnánk. Szégyeljük magunkat és értéktelennek érezzük a személyünket. Egy idő után sírásra görbül a szánk, könnyünk kicsordul, a szervezetünk védekezni próbál az erős hanggal szemben. Magunkra hagyatva, félelmet érzünk, és kiszolgáltatott, kisebb rangú helyzetbe kerülünk.

Akivel sokat kiabálnak, az maga is kiabál. Legfőképpen, mert nincs más mintája, hogyan szabadítsa meg magát a feszültségtől. Aki kiabál, az bajban van. Valamit nem tud feldolgozni. Fél és retteg, hogy ő kerül alulra. Sietnie kell, nem akar az áldozat szerepébe kerülni. Egyedül és kiszolgáltatva érzi magát, mert senki sem hallja meg a szavát, csak ha felemeli. Aki kiabál, az nincs megértve. Nincsenek társai, akik mellé szegődnének. Nincsenek támogatói, akik vigyáznának rá. Aki kiabál az magányos és elveszett és nincs kilátása. Aki kiabál, az szégyelli magát.

Akivel kiabálnak, az megítéli magát. Úgy tudja, hogy kevesebbet ér. Viszont ha kiabálnak vele, akkor róla szól épp minden. Vele foglalkoznak, izgalommal és élettel lesz teli a világ. Aki kiabál vele, az csak rá figyel, neki mondja, ővele foglalkozik. Akivel kiabálnak, az várja a kiabálást. Várja, hogy élettel teljen meg a levegő, hogy elárassza testét az adrenalin, hogy pezsegjen, izzon, forrjon a levegő. Olyan ez, mint egy harci rítus, amitől felfokozott állapotba kerülhetünk. Aki kiabálásban nő fel, az csak kiabálás által tud működni. Szomjazza a hangot, a félelmet, hogy tudja mit kell tennie, hogy érezze rá figyelnek, hogy hatást gyakorol a másik félre, aki kiabál vele. Akivel kiabálnak, annak hatalma van. Irányítja a kiabálót.

Aki kiabál, az rosszul érzi magát. Akivel kiabálnak, az is rosszul érzi magát. Olyan balgák vagyunk. Csöndben szeretjük magunkat, csöndben szeretjük egymást. És mégis...

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.