Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Hallgatni arany

Talán korai még számadást készíteni erről az évről, de lassan eljön az ideje. A szünidő elkezdődésével beindul a pihenés alapprogram, és listázása mindannak, amit jól vagy rosszul tettünk ebben az évben. Megállok én is, és megállapítom, leginkább hallgatni tanultam meg az idén. Az elmúlt hetekben itt az oldalon is.

Hallgatni és meghallgatni. Még ha nem is önszántunkból, hanem sokszor kényszerből, mert nincs más választásunk. Belekényszerít az élet. A meg nem értések, a balesetek, a félreértések, a betegségek, a gyerekek zaja. És akkor, amikor megérint az szele, megízlelem a hallgatás ízét, akkor rákapok. És bár csak ne is kéne többet szólni. Mert rendre nincsenek szavak. Nincsenek elég jó szavak arra, ami körülvesz bennünket. A jó és rossz dolgokra egyaránt nincsenek. És a semlegesekre sem.

Látjuk magunk körül, hogy hiába kiabálunk egyre hangosabban, egyre kevésbé hallatszik el a fülekhez. Egyre rosszabbul értjük egymás szavát. Még ha ugyanonnan indultunk is. Talán el kéne azt is engedni, hogy meg akarjuk magunkat értetni. Talán nem ez a feladat. Magunkat érteni, és érteni a saját működésünket. Azzal tisztában lenni, mit, miért csinálok, teszek, és időnként elengedni azt, amiről azt hittem a legfontosabb. Vagy lehet, hogy már meg is történt? Egy másik nézőpontból más volt a cél?

Mi itt a Szülő 2.0 lapjain és a billentyűk mögött is hallgatásra kényszerültünk. Legelőször is, mert részünk van egy iskola indulásában, és a gyerekek hangja elnyomja a saját hangunkat. Aztán meg van, aki még megtetézte és hetekre elhallgatott, bár nem önszántából. Van, akit magára hagytunk és ezért kényszerült hátrébb lépni, és van, hogy semmi különleges, csak a hétköznapi taknyok, lázmérések, leckeírás és táska bepakolás, semmi magasztos, csak attól hallgatunk, hogy már nem jutunk szóhoz. És akkor elérkezik a pillanat, amikor elengedjük, mert halljuk, tudjuk, látjuk, de inkább nem szólunk.

Lekucorogni a kisgyerekhez és azt mondani neki, hallom, amit mondasz. Értem a szavaid. Nem javítom ki, nem tudom jobban. Nem fogalmazom át és nem tűzök ki célokat. Egyszerűen csak meghallgatlak és ha kell, veled örülök, ha kell együttérzek. Elnézlek ahogy játszol, nem akarlak megváltoztatni. A feladatok és a kihívások már a jövő évre maradnak. Most egyszerűen csak elleszünk.

Egyszer egy nálam okosabb, bölcsebb és tapasztaltabb ember azt mondta, hogy egyre kevésbé tudja már, hogyan kell jól csinálni, ahelyett, hogy a korával egyre biztosabb lenne a megoldásban, egyre bizonytalanabbá válik. Én egyre inkább tudom, hogy hallgatni kell és ezt a hallgatást kívánom nektek az ünnepre. Halljátok meg a szeretteitek hangját. A gyerekek énekét, a szüleitek suttogását, a barátaitok mondatait, a szerelmetek üzeneteit. És legfőképp halljátok meg a saját hangotok!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.