Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Finnország nem ül a babérjain!

Az első ország, ahol eltörlik az iskolai tantárgyakat.
Sokak szerint a finn oktatási rendszer tekinthető a legjobbnak ma a világon. Mindenesetre a nemzetközi listákon mindig az első tíz között szerepel. Mindezek ellenére az oktatásügyi hatóságok nem ülnek a babérjaikon, hanem úgy döntöttek, hogy igazi forradalmat visznek végig az egész oktatási rendszeren.

A finn hivatalnokok száműzik az iskolai tantervből a tantárgyakat. Nem lesz egyik osztályban sem irodalom, fizika, matek vagy földrajz.
A helsinki-i oktatási miniszter, Marjo Kyllonen a változásokat így magyarázza:

A hagyományos iskolamodellek az 1900-as évek szükségleteinek felelnek meg. Ma mások az elvárásaink, ma más válaszokra, egy 21. századi, korszerűbb rendszerre van szükség. Egyéni tartalmakra, a jelenségek és a történések interdiszciplináris megközelítésre van szükség. Például a második világháborút meg kell vizsgálnunk az események, a földrajz, a matematika oldaláról. És ha a diákok a tananyagot aktív résztvevőként dolgozzák fel, teljes valójukban élik át a tudást a nyelvtani, gazdasági és kommunikációs készségek terén.

Ez a rendszer Finnországban, a felsőbb évfolyamokon, 16 éves kortól kerül bevezetésre.
Az általános elképzelés szerint a diákok maguk választják ki, mely témák, vagy jelenségek érdeklik őket, miket akarnak tanulni, szem előtt tartva a terveiket, továbbtanulási ambíciójukat, képességeiket.
Ezzel a módszerrel a diákoknak nem kell végigmenniük egy teljes fizika vagy kémia tananyagon, hogy mindvégig azon törjék a fejüket miért is van szüksége ezekre az ismeretekre.

A hagyományos tanár diák kommunikációban is változás jön! A diákoknak nem kell már többé az iskolapadban azon aggódniuk, hogy egyszer csak váratlanul felszólítják. Az iskola nem leckézteti, hanem megtanítja kis csoportokban együttműködve dolgozni a diákokat, és megvitatni a problémákat. A finn oktatási rendszer együttműködő munkára ösztönzi a diákokat, és ez az oka, amiért a tanári attitűdnek is változnia kell. Az iskolai reform sikerességéhez elengedhetetlen a tanárokkal való együttműködés és összhang, hogy megvalósulhassanak az eltérő tartalmak. Helsinkiben a tanárok kb 70%-a vállalt előkészítő munkát a megújító folyamatban, amelyhez persze anyagi ösztönzést is kapnak. Várhatóan 2020-ra fejeződik be az átalakítás.

Magyarországon, hogyan megy ez?

Forrás: BRIGHT SIDE

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?
iskola, óvoda

Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?

Minden gyereknél eljön a nap, amikor könyörögni kell, hogy tegyen maga után rendet. Hogy legyen figyelemmel a környezetére, hogy uralkodjon a káoszon. És van, hogy erre hiába kérjük, aztán feladjuk. De miért is kell ragaszkodnunk a rendhez? Miért nem hagyhatjuk rájuk, milyen állapotban van a szobájuk?

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Új iskola, óvoda
határon túl

Új iskola, óvoda

Most már kijelenthetem, azt hiszem, hogy egészen pontosan tudom, mit éreznek a gyerekeim az új iskolájukban: túl vagyok mind a négy szülői értekezleten (a legidősebbnek már ilyenje nincs, szóval az a terep továbbra is ismeretlen).
Ülök az osztály(-ok)ban/csoportban, teljesen ismeretlen környezetben (némi tévelygés után megtalálom a megfelelő osztálytermet), teljesen idegen emberek között (és rátok gondolok, drága volt szülőtársak, óvodában, iskolában). 

Fortnite, a menő játék
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.