Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Finnország nem ül a babérjain!

Az első ország, ahol eltörlik az iskolai tantárgyakat.
Sokak szerint a finn oktatási rendszer tekinthető a legjobbnak ma a világon. Mindenesetre a nemzetközi listákon mindig az első tíz között szerepel. Mindezek ellenére az oktatásügyi hatóságok nem ülnek a babérjaikon, hanem úgy döntöttek, hogy igazi forradalmat visznek végig az egész oktatási rendszeren.

A finn hivatalnokok száműzik az iskolai tantervből a tantárgyakat. Nem lesz egyik osztályban sem irodalom, fizika, matek vagy földrajz.
A helsinki-i oktatási miniszter, Marjo Kyllonen a változásokat így magyarázza:

A hagyományos iskolamodellek az 1900-as évek szükségleteinek felelnek meg. Ma mások az elvárásaink, ma más válaszokra, egy 21. századi, korszerűbb rendszerre van szükség. Egyéni tartalmakra, a jelenségek és a történések interdiszciplináris megközelítésre van szükség. Például a második világháborút meg kell vizsgálnunk az események, a földrajz, a matematika oldaláról. És ha a diákok a tananyagot aktív résztvevőként dolgozzák fel, teljes valójukban élik át a tudást a nyelvtani, gazdasági és kommunikációs készségek terén.

Ez a rendszer Finnországban, a felsőbb évfolyamokon, 16 éves kortól kerül bevezetésre.
Az általános elképzelés szerint a diákok maguk választják ki, mely témák, vagy jelenségek érdeklik őket, miket akarnak tanulni, szem előtt tartva a terveiket, továbbtanulási ambíciójukat, képességeiket.
Ezzel a módszerrel a diákoknak nem kell végigmenniük egy teljes fizika vagy kémia tananyagon, hogy mindvégig azon törjék a fejüket miért is van szüksége ezekre az ismeretekre.

A hagyományos tanár diák kommunikációban is változás jön! A diákoknak nem kell már többé az iskolapadban azon aggódniuk, hogy egyszer csak váratlanul felszólítják. Az iskola nem leckézteti, hanem megtanítja kis csoportokban együttműködve dolgozni a diákokat, és megvitatni a problémákat. A finn oktatási rendszer együttműködő munkára ösztönzi a diákokat, és ez az oka, amiért a tanári attitűdnek is változnia kell. Az iskolai reform sikerességéhez elengedhetetlen a tanárokkal való együttműködés és összhang, hogy megvalósulhassanak az eltérő tartalmak. Helsinkiben a tanárok kb 70%-a vállalt előkészítő munkát a megújító folyamatban, amelyhez persze anyagi ösztönzést is kapnak. Várhatóan 2020-ra fejeződik be az átalakítás.

Magyarországon, hogyan megy ez?

Forrás: BRIGHT SIDE

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás
iskola, óvoda

Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás

A bántalmazás világszerte problémát jelent az iskolák számára. Egy viszonylag gyakori viselkedési formáról beszélünk, de sajnos, nehéz megjósolni a bántalmazott diákok számát, mivel különböző módon történik a bullying mérése. Egy 2014-es tanulmány arra mutatott rá, hogy a gyerekek 35%-a valamilyen módon részese volt zaklatásnak. Ez azt jelenti, hogy egy 30 fős osztályból 10 tanuló megfélemlítés áldozata lesz. A Childline (gyerekek számára létesített, Nagy-Britanniában ingyenesen elérhető segélyvonal) szerint a bántalmazás az első három probléma között szerepel, ami miatt kapcsolatba lépnek velük a gyerekek.

 

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek
határon túl

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek

Egy háromgyerekes amerikai anyuka összegyűjtötte a legfantáziadúsabb iskolai ebéd ötleteket. Mi meg lefordítottuk nektek és belinkeltük az eredeti oldalakat, hátha megkönnyítjük ezzel a mindennapi fejtörést.

Szabályok és Tiltások
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.