Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Közösségi iskola

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium szeptember 1-jén nem csak új tanévet nyitott, hanem új időszámítást is. Általános iskola alapítását hirdette meg, méghozzá autonóm, önrendelkező, transzparens iskolát. Amely a működésével is azt demonstrálja, amit a pedagógiájában is megvalósít. Együttműködéssel, vitával, eszmecserével, egymás mellett lehet élni. És értéket teremteni nyitott szemlélettel, átlátható keretek között lehet. Egy iskola, ami nem a tekintélyek és félelmek szorításában él, hanem egyszerűen bátran dolgozik.

Kevés olyan újszerű kezdeményezés, vagy a hagyományostól eltérő mintázatú oktatási forma létezik, amit ennyire elfogadnak a kívülállók és ami ennyire működik. A mi társadalmunkban a bátorság nem épp a legfontosabb erény. Ki mer belevágni egy új felépítésű programba? Ki meri nem megkérdőjelezni a szabályok másképp értelmezését? Ki meri bevállalni, hogy a diákok tegezzék?

Mégis az AKG sikere töretlennek mutatkozik, sőt, évről évre egyre többen vállalják, hogy partner a kamasz, aki elviselhetetlen, undok és szemtelen. És amiért ilyen, nem kell szégyellnie magát, hanem épp hogy figyelmet és törődést, egyéni törődést! kap érte.

Az iskola ismét belevágott egy bátor programba. Előre menekül egy olyan környezetben, ahol más talán saját biztonságát betonozná be még jobban, hiszen oly ingatagok a körülmények. Az AKG tantestülete, ahol egyébként egyenként minden tanár felelősséget érezhet az egész működésre nézve, nem magát helyezte előtérbe, hanem az új létrehozását, a társadalmi felelősséget, azaz ismét a gyerekeket. Most a kisebbeket. Vagyis saját diákjaik gyerekeit. Mintha a saját unokáikról kellene gondoskodniuk, egy általános iskola elindítását kezdeményezték. Átadva mindazt a lehetőséget és bizalmat, amit ők is kaptak a gimnázium létrehozásakor, és kapnak a mai napig is.

Ha körülnézünk, kevés biztató iskolai példát látunk magunk körül. Van pár régi, szinte már patinásnak mondható iskola, ami mellett mintha elment volna az idő. Persze még mindig jobbak, mintha az állami lovardákra gondolunk, amelyek egy őskövület rugalmasságával fordulnak a gyerekek felé. És igazságtalan lennék, ha nem emelném ki, hogy vannak még a harcosok, akik “zárványként” küzdenek és csak a halvány reményt tudják felcsillantani egy normális oktatásról.

Ezért óriási dolog, hogy elindult egy műhely, ahol több, mint ötven csillogó szemű szakember ül hétről-hétre, ingyen, a szabadidejükben, sokan titokban. És mondhatja bárki, hogy elfogult vagyok. Mert az vagyok.

Tudom, hogy vannak más kezdeményezések is, és vannak működő alternatív iskolai közösségek. De olyan, ahol nem a tekintély, a megmondó emberek viszik a prímet, ahol azért megy a vita, hogy ne legyen előre lefektetett kötelező tananyag, hanem szabadság, bizalom és együttműködés adjon kereteket, olyat keveset ismerek. Ahol nem a féltés és féltékenység, hanem a megosztás az erény. Ahol a közös gondolkodás ereje a minőség biztosítása.

Ahol egy ember véleménye a mérvadó, ott annak az egy embernek az iskolája készül. Ahol többen teszik bele magukat, ott igazi közösségi iskola formálódik. És egy közösségi iskolában mindenféle gyerek, család megtalálja majd a helyét. Mert ugyan időnként ez elfelejtődik, de róluk van szó.

Mi, minden esetben rólatok beszélünk kedves gyerekek és családok! Nem az egyéni önmegvalósításunk, nem az egyéni sikereink, hanem a közös mintaadásunk vezeti a munkánkat. Nem jut eszébe senkinek sem kirekeszteni érdeklődőket, és nem hiszünk a konkurencia támadásaiban.Ötleteinket bárki viheti, és ha megvalósítja, akkor örülünk.

Azon dolgozunk, hogy ez az iskola úgy tudjon tanítani, hogy alkalmazkodik a megváltozott világhoz. Korszerű keretek között, korszerű eszközökkel, korszerű tudást ad. Ne is nevezzük iskolának. Valami más készül itt, ami érthetőbb, és természetesebb lesz minden résztvevő számára.

Az itt születő tudás nem valakinek a tulajdona, hanem a közös, megosztott tudásunk lesz. És bárki élhet ezzel a tudással, bárki hozzáférhet, bárki beszállhat. Mintha ez volna az iskolák Ubere!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Testvérharc és szövetség
iskola, óvoda

Testvérharc és szövetség

“Testvérem vagy! És röhögök, mert nem tehetsz ellene semmit!” Akinek van testvére, tudja mennyire összetett, több rétegű és kiismerhetetlen még a szereplőknek is a testvérek viszonya. Mert imádjuk és egyben gyűlöljük is egymást, versengünk és azonosulunk, támogatjuk és akadályozzuk egymást. Persze életkorunk, tapasztalataink és vérmérsékletünk szerint.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!
ajánló

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!

A fejlett országokban született gyerekek jóval nagyobb súllyal születnek és a későbbiekben is magasabbak, fejlettebbek, gyorsabban érők lesznek, mit 60-80 évvel korábban született társaik. Hamarabb serdülnek, idősebbnek néznek ki és felnőttesebb játékokkal játszanak. Mit tehetünk mi, a szüleik, hogy lelassítsuk ezeket a folyamatokat? Kell-e tennünk ez ellen?

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.