Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

SZUPERÉTEL AZ UZSONNASZENDVICSBEN

A legnagyobb étkeztetési dilemmám a gyerekemmel kapcsolatban ezen a télen, hogy az elégtelen táplálkozása miatt hamarosan skorbutot kap. Ugyanis a megnyurgult, mindennap sportoló nyolc és féléves fiam farkasétvággyal tömi magába a vajas pirítóst, a vajas pirítóst, a vajas pirítóst és a vajas pirítóst. Főzhetek bármit, rá sem néz, csak kéri a VAJAS PIRÍTÓST.

Minden nap reggelire és vacsorára. Hetek óta. Az aggodalmam igyekszem megtartani azért magamnak, őt nem nyaggatom, na jó, csak naponta egyszer csóválom a fejem, már megint a pirí… le sem akarom írni…Mert az eszemmel tudom, hogy még egy jól evő gyerek sem halt éhen attól, hogy egy kicsit – inkább nagyon – egyoldalúan táplálkozik. De az anyai aggodalmam és szívem azért megoldás után kiáltott, amikor egy nap a vacsorához már egy kazalnyi pirítóst halmoztam az asztalra és egy jókora darab vajjal úgy tűnt el az egész, hogy közben még a teámat sem ittam meg. Miből, honnan nyeri akkor ez a test a védelemhez szükséges anyagokat?

Koktélparadicsom, fehérretek, különböző féle paprikák, kígyóuborka. Ezeket zongoráztam végig feltétként, teljesen sikertelenül. Amit korábban vígan megevett most ott volt érintetlenül vagy ami még rosszabb egy harapással félrelökve. Váratlanul az egyik anyuka sietett a segítségemre. Egyik nap, amikor az uzsonnás dobozt mostam el, idegen anyagra lettem figyelmes. Egy csírára. Ez meg hogy kerül ide? Kicsírázott volna a pirítós? Kérdezem a fiamat. Aki a világ legtermészetesebb hangján közli velem, hogy az egy brokkoli csíra és ő imádja. Egyébkánt az egyik osztálytárs a szállító, aki rendszeresen viszi a suliba a szendvicse mellé.

Fény gyúlt a fejemben. Vajas pirítós brokkoli csírával! Egész jó. Már másnap beszereztem egy dobozka csírát a bevásárláskor, ami pillanatok alatt fogyott el a vajas pirítós mellé. Ekkor szökkent szárba – csírába, haha – a gondolat a fejemben; mi lenne, ha otthon „termelnénk” a napi pirítósra valót? Persze a következő gondolat s követte, na, persze majd fogok esténként még csíráztatni is… Aztán leintettem magam, mert ennyire már mégse legyek lusta, ha egyszer végre megoldás született a skorbut dilemmára és egyébként is, a fiam folyton élőlényekért nyaggat, hát most megkapja, termeszthet brokkoli csírát.

Csak, hogy lássátok, micsoda szuper anya vagyok, aki szuper étellel táplálja a szupersz…l táplálkozó gyermekét, megosztom veletek, mennyire nem nagy kunszt szuperételt termeszteni otthon.

Az egész folyamat néhány percet vesz csupán igénybe, ráadásul egy kisiskolás számára még jó móka is, ha ő felel azért, hogy locsolja, nevelje az uzsonnának valót.

Amiről pedig semmiképp ne feledkezz meg; utánanéztem tudományos alapon; a csírák szuper egészségesek – a csírákban a vitamintartalom több százszorosa a kifejlett zöldséghez képest! - és ha maguk nevelik a gyerekek, szinte biztos, hogy büszkén meg is eszik, amit termesztettek!

PS: Kivéve az enyémet, aki miután saját termesztésbe kezdtünk és otthon is előállítottuk az iskolában kincsként fogyasztott ajándék csírákat otthon már az első adag után többé rá sem nézett. Van viszont egy szuper ültetvényünk és a férjemmel minket már biztos elkerül a skorbut és mindenféle egyéb nyavalya!
Így csíráztass brokkolit:

Mi kell hozzá?

 • Biztonságos, nem vegyszerrel kezelt magok (a neten rákeresve rengeteg helyen kapható bio brokkoli mag)
 • Kis tálka a csíráztatáshoz
 • Szobahőmérsékletű víz

Lépések:

 • 1.Töltsünk annyi vizet a tálkába, hogy ellepje a magokat, de azért a levegővel is érintkezzenek!
 • 2.Takarjuk le a tálkát!
 • 3.Egy héten belül elkezdenek növekedni a magok, ez idő alatt naponta öblítsük le a magokat és öntsünk rájuk tiszta vizet!
 • 4.3-5 nap alatt kibújnak a csíráink.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

 • Minta cikk 1.

  Minta cikk 1.

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

  App Hungary
További történetek >>>
Gondolkodj máshogy!
iskola, óvoda

Gondolkodj máshogy!

Out of the box! Lépj ki a kereteid közül! Nézd más nézőpontból! Legyél vakmerő és váratlan, nézz rá egészen másképp a problémára, az életedre, magadra, mint ahogy eddig tetted! Ez a jövő záloga! És ha ezt nem tanítjuk meg a gyerekeinknek, akkor kisebb eséllyel fognak boldogulni. Az iskolában ma ennek az ellenkezője folyik. És a tanárok maguk sem tudnak akkorát csavarni magukon, hogy erre példát nyújtsanak.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

Van, aki forrón szereti. De én nem.
határon túl

Van, aki forrón szereti. De én nem.

Az ötvenedik születésnapomon kirúgtam a hámból: pezsgő helyett kodeines pezsgőtablettával koccintottam.

Soha nem felejtem el azt a napot. Hacsak nem szenvedek majd súlyos memóriazavarban, ami a változókor tucatnyi tünetének egyike is lehet. Ez az írás a menopauzával foglalkozik, akit zavar a téma, a szókimondás és bizonyos testnedvek emlegetése, lapozzon. 

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel
ajánló

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel

Felejtsd el Baby Einsteint! A legjobb módja, hogy növeld gyermeked IQ-ját, a sok meseolvasás, valamint az olvasás megszerettetése. Minden este olvas magának a gyereked? De nem azért, mert kötelező, hanem csak úgy, szórakozásból. Azoknak a gyerekeknek, akik olvasnak, könnyebben is megy a tanulás, minden tantárgyból. Az iskolai teljesítmény jobban korrelál a gyermek olvasási eredményeivel, mint bármely más mutatóval. 

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.