Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

3 gyógymód fejfájás ellen, ami beválhat a szülőnek és a gyereknek is

Annak, aki nem ismeri a fejfájást szerencséje van. Nagy szerencséje. Mert ez a fájdalom gyötrő, a mindennapok minőségét romboló és nehezen kezelhető probléma. Nálunk valószínűleg örökletes az erre való hajlam, mert a családomban sok felmenőm küzdött vele, engem is érint és a kisfiam, aki még csak nyolc éves szintén tudja már milyen az, amikor hasogat a fej.

Hogy az emberiség egyik nagyon régi problémájával állunk szemben, mi sem bizonyítja jobban, minthogy már Hippokratészt is foglalkozott vele és felismerte, hogy a különböző típusú fejfájásokat fel lehet osztani primer és szekunder állapotokra.

A primer fejfájásoknak, ilyen a migrén is, nincs nyilvánvaló fizikai oka. A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt lépnek fel, ilyen a másnaposság, stressz, fejsérülés, láz, vagy többek között az influenza vagy súlyosabb esetként említve az agyhártyagyulladás.

Az évszázadok során az osztályozás egyre bonyolultabbá vált, így a diagnózis elősegítése érdekében aNemzetközi Fejfájás Társaságkidolgozott egy kritérium rendszert. A több mint 90 kutató által összeállított anyagban, a fejfájás 13 fő csoportját sorolják fel, közöttük négyféle primer és kilencféle szekunder fejfájást, s ezt az osztályozást időről időre bővítik, módosítják.

Ezáltal egyszerűbbé vált a fejfájások kivizsgálása és kezelése, mely azért is különösen fontos, mert minden egyes fejfájás külön diagnózist igényel és kizárólag ezt követően lehet specifikus egyedi kezeléseket alkalmazni. Annak tehát, aki hosszabb ideje küzd fejfájással mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni és segítséget kérni!

Nyilván egy gyerek esetében teljesen más okok is állhatnak a háttérben, mint egy felnőttnél és sokszor szorongás áll a tünetek hátterében.

Mindezzel együtt vagy éppen ezért, vannak olyan hatásos eszközök – a fejfájás csillapító gyógyszereken kívül - a „kezünkben”, mellyel saját magunk is tehetünk a fejfájás kialakulása ellen. Ezeknek a természetes módszereknek köszönhetően bizonyíthatóan kevesebbet és kevésbé fog fájni a fejünk; érdemes próbát tenni és pár héten át az alábbiak szerint élni a mindennapokat!

Őszintén mondhatom, hogy nekem az alábbiak tényleg beváltak és még csak azt sem mondhatom, hogy valami őrült nagy erőfeszítéssel sikerült mindezeket a napjaimba iktatni. Szóval ez bárkinek sikerülhet!

  • Lélegezz megfelelően!

Az ősi kínaiak szerint az ember csak akkor lélegzik valóban, ha tudatosan teszi azt. Minden más csak pihegés, ami nem juttatja elegendő oxigénhez a szervezetet, a hiány pedig fejfájást okozhat.

Kezdd a napot azzal, hogy ébredés után kitárod az ablakot és lélegezz lassan, mélyeket! Figyeld tudatosan a légzésedet, koncentrálj arra, ahogyan beáramlik a levegő a tüdődbe, majd a kifújásnál arra, ahogyan a szádon kifújod az összes levegőt. A nap folyamán még legalább kétszer-háromszor végezd el a fentieket, így időről-időre friss levegőhöz jut az agyad! A kisfiamnak is megtanítottam ezt a módszert, nem lehet ezt túl korán kezdeni, a helyes légzés elsajátítása nagy ajándék egy egész életre, rengeteg stressztől, nehézségtől lehet ezzel megkímélni egy gyereket, aki ezt a tudást felnőtt korában már gyakorlottan alkalmazhatja.

  • Igyál megfelelően!

Vigyél magaddal a munkahelyedre termoszban egy liter gyógyteát! A csalántea méregtelenít, a citromfű nyugtat, a magam részéről én ezekből vásároltam be éppen.

Nézz utána, melyik tea, milyen hatással van a szervezetre és váltogasd élethelyzeted szerint a főzeteket! Ez is azok közé a szokások közé tartozik, ami kellemes, nagyon hatásos és semmilyen áldozattal nem jár! A gyerekek esetében ez már nehezebb dió, de az én fiam annyira utálja a fejfájást, hogy egyszerűen megtanulta, magával szúr ki, ha nem iszik. Szinte mindig elfogy a víz a kulacsából és utána is tölti. Ha már megfájdult a feje, mert mégis elfelejtette, akkor gyorsan igyekszik pótolni, mert tudja, hogy ez enyhít a fájdalmon, néha teljesen el is mulasztja.

  • Egyél megfelelően!

Önmagában már az is előidézheti a fejfájást, ha nem ettünk. Elég gyakori, hogy egy-egy fontos program, megbeszélés, zűrös nap egyszerűen feledteti velünk, hogy ennünk kell. Ha ismered magad és tudod, hogy másnap sűrű napod lesz és biztosan az evés marad utoljára, szánj a tervezésre 10 percet előző este és készíts „életmentő” csomagot másnapra! Pár példa, ami megint csak nekem is bevált nagyon sűrű napokon és a kisfiamnak is sulykolom, hogy vegye elő az uzsonnás dobozából az alábbiakat, ezek valamelyikét szinte minden nap becsomagolom neki:

szőlőcukor, banánchips, fehérjeszelet, egy marék dió (a paradió maga az élő vitaminbomba)

Ismét saját tapasztalat, amit egy orvos tanácsára próbáltam ki, hogy kerülöm a finomított szénhidrátokat és több olyan zöldséget eszem, ami gátolja az oxidatív stressz hatásait. Ilyenek a káposztafélék, élükön a brokkolival, a cékla vagy a spenót.

Tegyetek próbát, iktassátok ezeket az apró, de annál hatékonyabb szokásokat az életetekbe és ahogyan nekem és a kisfiamnak is segítettek, talán nektek is fognak!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.