Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

A "nem akarom" blues

„Nem akarok iskolába menni!”

Már hallottuk és még sokszor fogjuk hallani. Valójában néha mi magunk is azt gondoljuk, hogy „nem akarok dolgozni menni”. A gyerekek is és a felnőttek is néha szenvednek azoktól a dolgoktól, amiket meg kell csinálni. Ilyen például a mosogatás, a tiszta ruhák összehajtogatása, vagy a takarítás.

De mit is akar igazából mondani a gyerekünk, amikor azt halljuk tőle, hogy „nem akarok iskolába menni”?

 • Lehet, hogy azt, hogy milyen nagyszerű volt a hétvége a mamával és a papával és nem érti, miért kellene elválni most egymástól?
 • Lehet, hogy azt, hogy szorong az iskolában, mert új helyhez, új arcokhoz és új szokásokhoz kell hozzászoknia?
 • Lehet, hogy azt, hogy fáradt és éhes? Talán nem aludta ki magát az éjszaka?

Számtalan oka lehet annak, ha egy gyerek nem akar iskolába menni. Íme, álljon itt néhány lehetőség, hogy hogyan tudjuk ezeken a nehezen induló napokon, fenyegetés nélkül, támogatni gyermekünket a pozitív hozzáállásban:

 • Nézzétek át együtt a naptárt és beszéljétek meg, hogy mely napok az iskolanapok és melyek a szabadnapok. Ha ezt rendszeresen megteszitek, hozzásegíted a gyermekedet ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a mindennapjaiban.
 • Üljetek le egy pillanatra és figyelj a gyerekedre. Hagyd, had mondja el, mi bántja és biztosítsd arról, hogy minden rendben lesz.
 • Emlékeztesd azokra a dolgokra, amiket szeret az iskolában. Sorold fel azokat a gyerekeket, akikkel szeret játszani, mondd el neki, hogy tettél egy meglepit az uzsonnás dobozába, biztasd, hogy mesélje el a kedvenc tanítójának, mi történt vele előző délután.
 • Menjetek végig a napján, lépésről-lépésre. „Elviszlek a suliba, elköszönéskor jól megölelgetlek és megpuszilgatlak. Egész nap a barátaiddal leszel, én meg bemegyek a munkahelyemre dolgozni. Délután érted megyek, együtt hazamegyünk, játszunk és megvacsorázunk.”

Minden nap egy új nap, de ha nyugodtan és magabiztosan reagálsz a gyereked jelzéseire, biztos lehetsz benne, hogy meg fogja kedvelni az iskolai mindennapokat.

Forrás: https://primary.community/app/#/articles/22006

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

 • Minta cikk 1.

  Minta cikk 1.

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

  App Hungary
További történetek >>>
A 11 leggyakoribb érv, hogy miért teszem tönkre a gyerekem jövőjét az alternatív iskolával
iskola, óvoda

A 11 leggyakoribb érv, hogy miért teszem tönkre a gyerekem jövőjét az alternatív iskolával

Pocsék általános iskolába jártam, kevés kivételtől eltekintve a tanáraim, az osztályfőnökömmel, Éva nénivel az élen a mai napig gyomorgörcsöt idéznek fel bennem. Az összes sablonos sztorim megvolt, a terrorista tesitanár szekrényugrásból való buktatásától kezdve az énekóráról való kitiltáson át a magatartásért kapott igazgatói intőkig.

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

A világ 15 legszebb iskolája
határon túl

A világ 15 legszebb iskolája

A tanulás célja, hogy inspiráló, lelkesítő és érdekfeszítő élményt nyújtson. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha az iskolaépületek nem lennének félelmetesek.

Gyönyörű iskolákat találunk szerte az egész világban – Ausztráliától Alabamáig, Dániától Kambodzsáig.

Néhány iskolának az a célja, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, mások első osztályú oktatást nyújtanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Álljon itt néhány kedvencünk.

Influenza miniszabi, azaz miért jó, ha beteg a gyerek
ajánló

Influenza miniszabi, azaz miért jó, ha beteg a gyerek

Ha beteg a gyerek, az sosem jó. És soha nem is jön jókor. Mert elmarad a nagypapa születésnapja, lemaradunk egy fontos utazásról, karácsony van, vagy éppen az év legfontosabb projektzárója zajlik a munkahelyen. Arról nem is beszélve, hogy szenved a gyerek. De ha már beteg, mi lenne, ha összegyűjtenénk, mi benne a jó?!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.