Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

A "nem akarom" blues

„Nem akarok iskolába menni!”

Már hallottuk és még sokszor fogjuk hallani. Valójában néha mi magunk is azt gondoljuk, hogy „nem akarok dolgozni menni”. A gyerekek is és a felnőttek is néha szenvednek azoktól a dolgoktól, amiket meg kell csinálni. Ilyen például a mosogatás, a tiszta ruhák összehajtogatása, vagy a takarítás.

De mit is akar igazából mondani a gyerekünk, amikor azt halljuk tőle, hogy „nem akarok iskolába menni”?

 • Lehet, hogy azt, hogy milyen nagyszerű volt a hétvége a mamával és a papával és nem érti, miért kellene elválni most egymástól?
 • Lehet, hogy azt, hogy szorong az iskolában, mert új helyhez, új arcokhoz és új szokásokhoz kell hozzászoknia?
 • Lehet, hogy azt, hogy fáradt és éhes? Talán nem aludta ki magát az éjszaka?

Számtalan oka lehet annak, ha egy gyerek nem akar iskolába menni. Íme, álljon itt néhány lehetőség, hogy hogyan tudjuk ezeken a nehezen induló napokon, fenyegetés nélkül, támogatni gyermekünket a pozitív hozzáállásban:

 • Nézzétek át együtt a naptárt és beszéljétek meg, hogy mely napok az iskolanapok és melyek a szabadnapok. Ha ezt rendszeresen megteszitek, hozzásegíted a gyermekedet ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a mindennapjaiban.
 • Üljetek le egy pillanatra és figyelj a gyerekedre. Hagyd, had mondja el, mi bántja és biztosítsd arról, hogy minden rendben lesz.
 • Emlékeztesd azokra a dolgokra, amiket szeret az iskolában. Sorold fel azokat a gyerekeket, akikkel szeret játszani, mondd el neki, hogy tettél egy meglepit az uzsonnás dobozába, biztasd, hogy mesélje el a kedvenc tanítójának, mi történt vele előző délután.
 • Menjetek végig a napján, lépésről-lépésre. „Elviszlek a suliba, elköszönéskor jól megölelgetlek és megpuszilgatlak. Egész nap a barátaiddal leszel, én meg bemegyek a munkahelyemre dolgozni. Délután érted megyek, együtt hazamegyünk, játszunk és megvacsorázunk.”

Minden nap egy új nap, de ha nyugodtan és magabiztosan reagálsz a gyereked jelzéseire, biztos lehetsz benne, hogy meg fogja kedvelni az iskolai mindennapokat.

Forrás: https://primary.community/app/#/articles/22006

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

 • Minta cikk 1.

  Minta cikk 1.

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

  App Hungary
További történetek >>>
Megint bizonyítvány őrület
iskola, óvoda

Megint bizonyítvány őrület

Hát elkezdődött... Megint indulnak a posztok, a majom beállítások a bizikkel, fekete-fehérbe öltöztetett évzárós gyerekekkel, és ez még csak a kezdet, mi lesz itt a következő két hétben...

Felkészülni, mert renitens bejegyzés következik!

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből
határon túl

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből

Nelson Mandela egyszer azt mondta: „Az oktatás a leghatékonyabb fegyver, amelynek segítségével meg tudjuk változtatni a világot.”

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel
ajánló

Hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel

Felejtsd el Baby Einsteint! A legjobb módja, hogy növeld gyermeked IQ-ját, a sok meseolvasás, valamint az olvasás megszerettetése. Minden este olvas magának a gyereked? De nem azért, mert kötelező, hanem csak úgy, szórakozásból. Azoknak a gyerekeknek, akik olvasnak, könnyebben is megy a tanulás, minden tantárgyból. Az iskolai teljesítmény jobban korrelál a gyermek olvasási eredményeivel, mint bármely más mutatóval. 

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.