Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Gonoszságból jeles

A gyerekközösség tud a leggonoszabb és a legbántóbb lenni. Tekintet nélkül nyírják egymást. És a gyerekközösség tud a legféltőbb, leginkább együttérző és összetartó társaság lenni. Tekintet nélkül tudják egymást szeretni. Hogy mitől függ ez? Azoktól a tapasztalatoktól, amelyek őket személyesen érik.

Nálunk a tanítónéni zöld pontot adott annak a gyereknek, aki csúnyán szólt a másikhoz. És feketét, aki nyíltan kicsúfolta a társát. Azokról, akik szemmel, elfojtott nevetéssel bántották a másikat, nem csinált semmit, mert észre sem vette. Megjegyzést tett a bibliai mesék könyvre, amit a szünetben lapozgattunk, és az igazgatói irodába küldte, aki sokszor elfelejtett házi feladatot írni. Alig voltunk 8-9 évesek. És minden erejével arra trenírozott minket, hogy egymás farkasaivá váljunk. Miközben fennhangon hirdette a jó osztályközösség ismérveit, erővel és hatalommal próbálta elérni, hogy egymás jó társai legyünk. Mondanom sem kell, semekkora sikerrel. Illetve abban sikeres volt, hogy megtanultuk, hogyan legyünk kirekesztőek, miként húzzuk szét az osztályt és milyen módon alázzuk meg egymást. Egy idő után már senki sem úszta meg, hogy ne legyen a részese ennek a folyamatnak. Bántalmazó és bántalmazott lett mindenki, mert a sérelmeinket egymás bántásával vezettük le. Egy olyan kultúrát sajátított el ott három év alatt az osztály, amit utána hosszú évekig nem tudtam magamban legyőzni. Mi másik városba költöztünk, egy másik közösségbe kerültem, ahol más volt a divat. De több mint húsz év múlva, amikor a gonosz lánycsapat újra egy asztalhoz ült, bizony mindenkinek volt egy fájó története és volt, amiért szégyenkezett.

Majdnem negyven évvel a történteket követve, Soros, Őcsény és a lombikbébik után az osztálytermekbe lépve nem sokat változott a divat. Mert nem változott meg az egymáshoz való viszony, talán csak a verbalitás szintjén. Felnőttek és gyerekek adok–kapok háborúja zajlik továbbra is, csak a díszlet más. Együttműködő, közösségi, demokratikus jelzők váltották fel a szocialista, kommunista eszméket, de a praktikum terén nem változott semmi. Gyűlölni menő, az erősebb legyőzi a gyengébbet, a népszerűségért, a véleményvezérségért minden eladó, a tudás egyedüli birtokosaiként tetszelgünk, miközben nem látjuk a valódi tartalmakat. Látszat világ, ahol egyre inkább elfogadott a másik cinkelése. Tévéműsorok, politikai szereplők szakosodtak a mások lejáratása és kirekesztése tantárgyra. Ha sci-fi hívő lennék, egy jó kis utópisztikus világot vizionálnék, ahol egyetemen oktatják az érvényesülést. Vagy mégsem olyan utópia ez?

De még mielőtt szólnék, hogy az utolsó oltsa le a villanyt, azért felidézném egy nyolcéves bölcselő hozzászólását: „Én ugyan mentálisan és érzelmileg nem vagyok túl erős, de jól tudom meghallgatni, ha valaki mondani akar nekem valamit.” Mert vélhetően neki valaki azért mond valamit. És van némi tapasztalata arról, milyen az egymásra figyelés. Sajnos legtöbbünknek egyre kevesebb van. Egymásnak feszülve hajtogatjuk a magunk igazát otthon, a munkahelyünkön, az utcán és nem halljuk meg, mit mond valójában a másik. Hogy fáradt vagyok, hogy veszteségem van, hogy bizonytalan vagyok, hogy nincs motivációm, nem kapok elismerést, félek és mittudomén mennyi oka van annak, hogy szemellenzővel, lehajtott fejjel rohanunk egymásnak, a falnak.

És mindezt tanítjuk az iskolában is, ahelyett, hogy azt tanítanánk, hogy kell együtt, egymással.

Mit tehet a szülő, és mit tehet a tanár?

Egy közösség nem lesz parancsszóra együttműködő, támogató. Nem fogják vezényszóra szeretni egymást. Sőt, mindig lesznek szembenállások és konfliktusok. De minden egyes szavával, hanglejtésével és rezdülésével azt üzeni a gyereknek a felnőtt, így kell bánnod a másikkal, ettől lesz tekintélyed, ettől leszel erényes felnőtt. Ha azt látja, hogy erővel, hatalommal érvényesül a felnőtt, akkor azt hiszi el, és átgázol másokon. Ha viszont azt látja, hogy odafigyeléssel, empátiával közelednek felé és a nehéz helyzetek felé a körülötte lévő felnőttek, akkor nem jut eszébe lenyomni a másikat, megszégyeníteni a társait.

Tudom, hogy manapság nem ez a divat, nem ez a menő, azaz erről beszélni az, de aztán a többség ugyanúgy magára zárja az ajtót és lehúzza az orrod előtt a redőnyt. Aki meg nem ezt teszi, csak szépeleg, az lúzer, nem elég tökös, gyenge és komolytalan.

Én mostantól kezdve vállalom, hogy lúzer vagyok. Aki érvel, de meghallgat. Aki teszi a dolgát és nem áll sorba újabb pofonokért. Aki csak azokkal veszi körbe magát, akitől töltést kap nem pedig energiaveszteséget. Aki hajlandó másoktól tanulni és örömmel osztja meg tudását. Talán lesznek ebben társaim.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?
iskola, óvoda

Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?

Minden gyereknél eljön a nap, amikor könyörögni kell, hogy tegyen maga után rendet. Hogy legyen figyelemmel a környezetére, hogy uralkodjon a káoszon. És van, hogy erre hiába kérjük, aztán feladjuk. De miért is kell ragaszkodnunk a rendhez? Miért nem hagyhatjuk rájuk, milyen állapotban van a szobájuk?

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Új iskola, óvoda
határon túl

Új iskola, óvoda

Most már kijelenthetem, azt hiszem, hogy egészen pontosan tudom, mit éreznek a gyerekeim az új iskolájukban: túl vagyok mind a négy szülői értekezleten (a legidősebbnek már ilyenje nincs, szóval az a terep továbbra is ismeretlen).
Ülök az osztály(-ok)ban/csoportban, teljesen ismeretlen környezetben (némi tévelygés után megtalálom a megfelelő osztálytermet), teljesen idegen emberek között (és rátok gondolok, drága volt szülőtársak, óvodában, iskolában). 

Fortnite, a menő játék
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.