Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
Jövő Iskolája

Digitális szülő?

Egyre többen foglalkoznak azzal, miként kell a szülői létet korszerűbben megélni. Hogyan reagáljunk az ufó gyerekeinkre? Hogyan tegyünk nekik jót, miközben olyan hamar elveszítjük a fonalat velük kapcsolatban, amire nem voltunk felkészülve. És nem csak a kamaszok játékaihoz nem tudunk hozzászólni. Miért van ez így?

Megváltoztak volna a gyerekek? Igen! Megváltozott volna körülöttönk a világ? Igen! Nincsenek mintáink, amiket alkalmazhatnánk? Igen! Akkor ránk zuhan egy káosszal teli, befolyásolhatatlan világ? Nem!

Miközben valóban egészen új kihívásokkal nézünk szembe, megvan az a lehetőségünk, hogy változtassunk, és aktív szereplőivé váljunk a gyerekeinkkel kapcsolatos folyamatoknak. Viszont ehhez arra van szükség, hogy lépést tartsunk, azaz állandóan fejlesszük magunkat. Nem mellesleg ez egy olyan szülői attitűddé válhatna, amivel önmagában tudunk példát és mitánkat szolgáltatni a gyerekeinknek, a nyitottságra, a befogadó képességre, a fejlődésre. Nem a gyakorlást kell már ösztönöznünk a tanulási folyamatokban, hanem az új információk befogadására való nyitottságot.

Mi sem volna erre a legjobb terep, mint ha szülői szerepünkben viselnénk a nyitottság bélyegét a homlokunkon.

Ha összehasonlítjuk a magunk, és gyerekeink gyerekkorát, egészen biztosan tíznél több alapvető különbséget fel tudunk sorolni abban, hogyan élik a mindennapjaikat, milyen interakciókba kerülnek, illetve milyen ingerek, hatások érik. Ha mindezt nem ítélkezve, hanem önmagában, objektíven próbáljuk megfigyelni, akkor azonnal kiderül, micsoda elképesztő kihívásnak vannak kitéve a mai gyerekek. És még mindig ne mondjunk erről se pozitívat, se negatívat, csak próbáljuk elképzelni, hogy ez egy adottság, és ebben a közegben kell a lehető legjobbat kihoznunk a helyzetekből, anélkül, hogy pontosan tudnánk, minek mi a hatása hosszú távon.

Mert hogy vannak ugyan feltételezések, hipotézisek arra vonatkozóan, hogy az információs társadalom milyen irányba befolyásolja a jövő generációinak az életét, de azért lássuk be, tapasztalati tudásunk nincs erre vonatkozóan. Azaz, számos olyan körülmény kerülhet a rendszerbe, ami befolyásolhatja a digitális bennszülöttek kifutását. Az egyik ilyen tényező akár lehet maga a tudatos szülő, a digitális szülő.

És máris itt egy ellentmondás: Nem vagyok meggyőződve arról, hogy jó kifejezés a digitális szülő elnevezés. Nyilván értjük és érthető, magunk között elfogadható ez a megfogalmazás, de nagyon sok kérdést felvet. Elsődlegesen egy a távolból kapcsolódó, virtuális szülői képre asszociálhat, erre gondolhat, aki ezt hallja. A digitális technológia, a digitális generáció egyfajta negatív előjellel idézendő a társadalomban, vagy a közbeszédben. Így ez a negatív, nem kötődő, elidegenedő, illetve további sztereotípiákat erősítő képzet ugrik be, ha a digitalis szülőről beszélünk.

Pedig miről is van szó? Egy olyan, felelősségteljes szülői mintáról, amely a modern kor kihívásainak megfelel. Amely nem feltétlenül rendelkezik ugyanazokkal a tudásokkal és készségekkel mint a gyermekeik, de hajlandóak elfogadóan és együttműködően jelen lenni az új világban, és alkalmazkodik az újfajta kommunikációs módokhoz. Mindezt úgy teszi, hogy közben igyekszik “átmenteni” korábbi korok társadalmi hagyományait, pozitív vonásait és azokat átültetni a technológiai korba.

Mire gondolok? Az újfajta közösségek megteremtődésére, ahol ugyanúgy fontosak a családi, baráti kapcsolatok, csak új szabályrendszer van kialakulóban. Az élet fizikailag más színtereken zajlik, gyakran az on-line térben. Olyan helyzetek adódnak kamaszoknak és fiatal felnőtteknek, ahol az egyéni felelősségvállalás másképpen jelenik meg, mint korábban. Például az információ választás, szerzés, a kritikai attitűd, az on-line tér és magánélet szembenállásában vagy együttműködésében, az emberi kapcsolatok terén. Ezekben a helyzetekben sokkal inkább a hozzáférés válik értékké és nem a tulajdon. Ez a jelenség például rendkívül sok új nevelési kérdést vet fel az iskolai beválástól, megfeleléstől kezdve, az érvényesülésen át az emberi kapcsolatokig.

A sopánkodás helyett miért nem a megoldások kutatására fektetjük a hangsúlyt a saját életünkben is? Miért nem keressük magunk a válaszokat arra, hogy például ha a sok információ és technológia beáramlása esetleg figyelmi problémákat okoz a gyerekeknél, akkor az élet más színtereinn ezt kompenzáljuk, ellensúlyozzuk? Miért ne alkalmazhatnánk másfajta megoldásokat és eljárásokat, ha amúgy is más a kiindulópont, más a környezet? Miért hisszük azt, hogy ugyanazokban az eljárásokba és nevelési folyamatokba kell belepasszírozni a mai gyerekeket is, mint amelyekbe mi voltunk?

Miért ördögtől való az, ha valami nem működik, akkor keresek helyette egy működőképes megoldást? Nem széttárom a karomat, hogy nem tudok ezzel mit kezdeni, hanem addig kutatok, amíg megszerzem hozzá az ötletet, a kulcsot! Ma már nem érv az, hogy nincs valamihez hozzáértésem, tudásom. A lehetőségek nyitottak, a tudás hozzáférhető. A hozzáállás nem kézenfekvő. Viszont fejleszthető!

A közösségi lét egy másik értelmet kap, másfajta értékek lesznek fontosak. Ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő közegben, biztonságosan nőljenek fel, ahhoz nem a környezet megváltoztatására vagy visszaváltoztatására van szükség, hanem a szerepek tisztázására és a hozzáállás megújítására.

A digitális szülő a 21. századi szülőt jelenti, aki rugalmasan az aktuális társadalmi, pedagógiai és pszichológiai jelenségekre reflektál. A változás persze a technológiai folyamatok hatására indult el, azonban nem merül ki csupán ezekben a sajátosságokban.

A Szülő 2.0 egy ilyen szülői közösség. Csatlakozz! Oszd meg a tudásod és használd a megosztott tartalmakat!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Te megütöd a gyereked?
iskola, óvoda

Te megütöd a gyereked?

A büntetés szüli az erőszakot.

Vertek gyerekkorodban? Akkor talán azt gondolod, hogy ez jó módja a gyereknevelésnek. Vagy talán nem akarsz pofonokat osztogatni, de nem tudod elképzelni, hogy lehet máshogy is csinálni? Azok a szülők, akiket nem ütöttek meg gyerekkorukban, maguk sem pofozkodnak, mert rosszul éreznék magukat. És tudod mit? Úgy gondolják, hogy van más útja-módja is a nevelésnek. Tény, hogy azok a gyerekek, akiket vernek, nehezebben tudják kordában tartani az érzelmeiket és többször keverednek bajba.

Az anyáknak a napja
interjúk

Az anyáknak a napja

A hétvégi anyák napján gondolkoztam. Ahogy lapozgattam a FB-ot, a sok anyuka a gyerekével, és sok gyerek az anyukájával...

És azon gondolkodtam, mitől olyan suta az anyák napja és mégis mitől fontos ez mindenkinek? Hogy miben rejlik a nagyszerűsége és a megismételhetetlensége?

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére
határon túl

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére

Egy szuper kezdeményezésről olvastam a The Conversation weboldalon. A világ 35 országának 3600 általános iskolájában már bevezették azt, hogy iskolaidőben kiviszik a tanulókat az udvarra, ahol 15 percen keresztül kell futniuk vagy gyalogolniuk. Azok, akik futnak kb. 1,6 km tesznek meg naponta. 

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás
ajánló

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás

Míg ezt a kis összeállítást készítettem, négyszer szólalt meg a telefonom, háromszor néztem rá a postafiókomra, eszembe jutott gyorsan kiteregetni, és a mellettem lévő bevásárló listára is felírtam időnként egy-egy tételt. Lent az utcán két autó dudált, elment egy mentő, kb 5 busz, és a szomszéd is bevágta egyszer az ajtót. És a gyerekeink sincsenek ezzel másképp.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.