Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Biztonságos Internet Napja – Tedd biztonságossá a gyerekednek minden nap!

Háromból két ember. Elég rossz arány, ha arra vonatkozik, hány ember esik áldozatul az interneten leselkedő veszélyeknek. Ha pedig a háromból a kettőben mondjuk a te gyereked is benne van, akkor még inkább elgondolkodtató ez a tény. A Biztonságos Internet Napja alkalmából a Microsoft készített egy nemzetközi kutatást, illetve összeállított egy anyagot, ami segít abban, hogy mik a kockázatok és hogyan lehet védekezni a veszélyek ellen.

A gyerek ül veled szemben a kanapén és kezében a telefon vagy a tablet, te éppen kalácsot sütsz vagy teát főzöl és minden olyan békésnek és nyugodtnak tűnik. Ez a biztonságérzet azonban hamis, a fent említett kutatás összesen17 online veszélyforrást azonosított, amelyek közül egy átlagfelhasználó kettőnek már áldozatul esett. A „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel, amit személyes példámmal is alá tudok támasztani; csak az elmúlt évben legalább fél tucat különböző földrészekről érkező felkérés érkezett a FB oldalamra, tök ismeretlen idegenektől.

A magyar diákok legnagyobb félelme az adatlopás

A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, - talán épp ez lehet az egyik olyan veszély, ami a leginkább érinti a kamasz gyerekeket, - ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartalmú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort. A felmérés adatai szerint tíz fiatalból hat kerül veszélybe a világhálón, a felnőtteket érintő héttel szemben. Míg a felnőtt korosztály elsősorban a kéretlen kapcsolatfelvétel és kéretlen szexuális tartalmú üzenetek miatt aggódik, a fiatalabb korosztály a „trollkodástól” és az online zaklatástól tart leginkább.

Csak az elmúlt évben a világban a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült a veszélyek valamelyikével, ám csak 45 százalék érezte magát elég felkészültnek és magabiztosnak ahhoz, hogy kezelje ezeket a kockázatokat. A válaszadók 52 százaléka nem volt tisztában azzal, hol és hogyan kaphat segítséget az internetes veszélyek kezelésében. Az adatok szerint a fiatalok ugyan technikailag elég képzettek a világháló használatához, de csak kevesen képesek megvédeni magukat az ott leselkedő veszélyektől. Az internet lehetséges veszélyeiről a Microsoft megkérdezte a legjobb vidéki középiskolák idei rangsorában hatodik helyezett Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium végzős diákjait is. A kérdőívekből kiderült, hogy a gyerekek alapvetően biztonságban érzik magukat az online térben, de tisztában vannak az ott található kockázatokkal. A magyar diákok leginkább az adatlopástól, a vírusoktól és a zaklatástól tartanak és többségük szembesült már a veszélyekkel is. A legtöbben kéretlen megkereséssel, trollkodással és rosszindulatú üzenetekkel találkoztak.

Mi történik azután?

A fenti veszélyek legaggasztóbb következménye, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérülhetnek a családi és baráti kapcsolatok. A veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, így alvászavarral, stresszel, az iskolai és munkahelyi teljesítmény romlásával, illetve az intim szféránk komoly sérülésével. A Microsoft tisztában van a lehetséges veszélyekkel, ezért termékfejlesztései során olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Windows 10 családbiztonsági beállítás funkciója. Ez a fejlesztés a gyermekek és a fiatalok védelmét szolgálja azzal, hogy a szülők számára követhetővé és kontrollálhatóvá teszi a tartalom fogyasztást. Ezen felül az operációs rendszer része a tűzfal, a vírusok és a kémprogramok elleni védelem.A Biztonságos Internet Napjának keretében a Microsoft kihirdetett egy olyan nemzetközi közösségi kihívást, aminek része négy nagyon egyszerű szabály, amit a gyerekek is könnyen tudnak alkalmazni, amikor az online térben kalandoznak. A kezdeményezés lényege, hogy az internet biztonságosabb és barátságosabb hely legyen, ahol udvariasan, emberségesen viselkednek az emberek. . A kezdeményezéshez a #challenge4civility és az #Im4digitalcivility hashtagek használatával lehet csatlakozni.

A következő négy szabály elsajátítása először a szülők, a mi feladatunk, ha ezeket az egyszerű tételeket mi magunk is beépítjük az életünkbe, könnyebb lesz átadni és megfogalmazni a saját gyerekünknek is!

Alkalmazd az Aranyszabályt!

„Empátia, együttérzés és kedvesség jellemzi minden interakciómat, méltósággal és tisztelettel kezelek másokat az online térben.”

Tiszteld a különbözőséget!

„Elfogadom a kulturális különbségeket és a nézőpontok sokféleségét. Ha valamivel vagy valakivel nem értek egyet, elgondolkozom és kerülöm a személyeskedést.”

Mielőtt válaszolsz, gondolkodj!

„Mielőtt olyan dologra reagálnék, amivel nem értek egyet gondolkozom, nem válaszolok azonnal. Nem posztolok olyat, amivel másokat bánthatok, illetve kockára teszem a saját hitelességemet, biztonságomat vagy mások biztonságát.”

Állj ki magadért és másokért!

„Jelzem másoknak, ha nem érzem magam biztonságban, támogatást nyújtok azoknak, akik online visszaélés célpontjaivá váltak ás jelentek minden olyan tevékenységet, ami mások biztonságát fenyegeti, a bizonyítékokat elmentem, megőrzöm.”

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Demokratikus nevelés
iskola, óvoda

Demokratikus nevelés

Na, annál unalmasabb dolog vélhetően nincs, mint amikor valaki egy konferenciáról ír beszámolót. Én mégis most valami hasonlót teszek. De biztosíthatlak benneteket, lesz ebben néhány olyan mondat, amiért érdemes végigolvasni ezt a pár bekezdést. Különösen azoknak, akiket valóban érdekel, hogyan lehet partnerként, együttműködve terelgetni a gyerekeket, berendezni egy családot, netán egy osztályközösséget. 

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

A világ 15 legszebb iskolája
határon túl

A világ 15 legszebb iskolája

A tanulás célja, hogy inspiráló, lelkesítő és érdekfeszítő élményt nyújtson. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha az iskolaépületek nem lennének félelmetesek.

Gyönyörű iskolákat találunk szerte az egész világban – Ausztráliától Alabamáig, Dániától Kambodzsáig.

Néhány iskolának az a célja, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, mások első osztályú oktatást nyújtanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Álljon itt néhány kedvencünk.

A döntés joga – Két rózsaszín csík
ajánló

A döntés joga – Két rózsaszín csík

Véletlenül akadt a kezembe Annalisa Strada: Két rózsaszín csík című könyve. A történet egy tini lányról, pontosabban az életének alig két hetéről szól. Perla 16 éves és terhes. Jó családból, jó iskolából. Nem iszik (kivéve egyetlen estét, akkor is csak 2 pohárral), nem bulizik (kivéve egyetlen estét), nem randevúzik (kivéve …). Mindene a futás, rendszeresen edz, pontos, megbízható.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.