Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Mindenre képes szótár – hozsanna a böngészőknek

Tom Schamp, flamand illusztrátor a Mindenre képes szótárba belerajzolta az egész világot. Ami ebben nincs benne, az nem is létezik! Tematikus csoportokban jelennek meg az otthonok, a szárazföldi és vízi állatok, növények, ételek és italok, évszakok, sportok és művészetek. Sok szép és igényes rajz, ábra, vicces figurák. Amik tanítanak, de főként szórakoztatnak széles korosztályt!

Mindig is nagyon szerettem a böngésző típusú könyveket. Egyrészt, mert egészen kicsi kortól sokáig, még alsó tagozatban is használhatók. Sőt, akár idősebb gyerekeknek is, de persze ahhoz kell már némi hozzáadott tartalom is. Másrészt pedig, mert sok-sok beszélgetésre ad teret.

Sosem voltam nagy szám a fejből mesélésben. Valahogy nehezen kezdtem neki, úgy éreztem nem jut eszembe semmi, törekedtem arra, hogy legyen valami tartalmas vége, tanulság, vagy valami katarzis, amitől majd értékes lesz az a mese, és ebben a nagy erőlködésemben semmi értelmes nem jött össze. Legalábbis úgy éreztem, egészen addig, amíg a böngészőket nem kezdtem el felhasználni arra, hogy történeteket kreáljak. Egy-egy képsorozat, vagy egy-egy oldal apró részletei kiindulópontot jelenthettek a fejből mesének, és utána már letehettük a könyvet, mert csak a képzelet szárnyalt.

A 2-3 éves korosztállyal azért öröm lapozgatni, például ezt a világra szóló böngészőt, mert az énmeséket, a hétköznapi dolgainkat a könyv figurái jelenítik meg. Azokhoz viszonyítva tudunk arról mesélni, velünk mi történt, történik. A könyv egy színes világba kalauzolja a gyönyörű rajzaival a gyerekeket, és magukat keresik, magukra ismernek benne. Az otthonunk és mások otthonának berendezései, a különböző épületek, a napi rutin kerülnek terítékre és gyakoroljuk közösen a szavakat, kifejezéseket. Az óvodásoknak már sok új ismeretet adhatunk át az évszakokról, arról, mi hol lakunk, és komplexebb beszélgetéseket bonyolíthatunk le.

Mindez a kezdő olvasó korosztálynak is jól jön, hiszen a betűzgetés, a sokféle betűtípus, a rövid szavak, kifejezések gyors sikerélményhez juttatják a gyerekeket.

Beszélgethetünk a vásárlásról, piacról, az élelmiszerboltról, az évszakokról, a kertészkedésről, az állatokról, a közlekedésről, a sütésről és főzésről, a falusi és városi életmódról, az építkezésekről. Sportról, zenéről, divatról. Mindazokról a dolgokról, amik a gyerekeket érdeklik. Kinek-kinek a maga korosztálya, érdeklődése szerint, különböző mélységben.

Mindeközben találkozhatunk régi ismerősökkel is, ha már korábban is a böngészők pártján álltunk, amitől még otthonosabb lesz a böngészés.

Az aprólékosan megrajzolt oldalak egy-egy iskolai téma feldolgozására is alkalmazhatók. Környezetünk, állataink, növényeik vagy az életmód témák esetében felhasználható és egyedileg feldolgozható ismeretekről van szó. Ahány gyerek, annyi féle történetet, beszámolót készíthetnek az egyes lapokról, az egyes témákról, és ha úgy érezzük, hogy a képek és a rövid szövegek nem szolgáltatnak elég ismeretet, akkor mellérendelhetünk egy kis kutató munkát, amivel komplett projekteket vagy tananyagot tudunk előállítani. Mindezt nem egy felnőtt vezényletével, hanem a gyerekek aktív, tevőleges közreműködésével.

A böngészőt azért is szeretem nagyon, mert tökéletes eszköze a figyelemkoncentráció fejlesztésének. Nem kell ahhoz semmilyen nehézséggel küzdeni, hogy javunkra váljon egy kis aprólékos nézelődés. Ma, amikor a gyerekeink a gyors és erős ingerek mentén kapkodják a fejüket, amikor állandóan valami kívülről stimulálja az érzékszerveiket, üdítő kivonulás az őrületből, ha bekuckózunk egy kis időre, belebújunk a könyvbe, és nagyon részletesen megnézzük azt a sokféle rajzot, mozdulatot, színt, amit ebbe a könyvbe belevarázsolt a szerző. Minél több részletet felfedezünk, minél aprólékosabban megvizsgáljuk az egyes szereplőket, annál jobban élesítjük a figyelmünket, a koncentrációnkat. Kifejezetten fejlesztő céllal is használhatjuk a kiadványt, hiszen egy kis készüléssel remek feladatok adhatók belőle azoknak, akik számára nehezebben megy az eligazodás, a megfigyelés, vagy a koncentráció.

A kiskamaszok kapcsán is eszembe jut néhány alkalom, amikor jól használható a könyv: A képek segítséget adhatnak fogalmazási gyakorlatokhoz. Idegennyelvi képességek fejlesztésére. Életmód vagy etika óra témáinak feldolgozásához. De nagyon jó példa képzőművészeti projekteknél is a kompozícióra, az alkotói folyamatokra. A könyvben gyönyörűen bemutatásra kerül a sokféleség. Hogy mindent, mindenki másképp csinál, csinálhat és az milyen érdekes! Elfogadást, toleranciát is tanít ez a könyv. Sőt, merészek számára a digitális feldolgozás is szóba jöhet!

Mindezeken túl ez a böngésző a szemnek is gyönyörködtető. Jókedvűek leszünk tőle, és öröm lapozgatni. Nekem kedvencem a vörösbort kortyoló, heverésző rénszarvas. Üdvözöljétek a nevemben is, ha látjátok!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Hogyan tanulom meg elengedni a felnőtt lányomat
iskola, óvoda

Hogyan tanulom meg elengedni a felnőtt lányomat

Vállammal a fülemnek szorított telefonban beszélgetek a nővéremmel. Új keletű telefonos kapcsolat a mienk, ezért meg is becsülöm, nem tesszük le egykönnyen a „kagylót”. Közben éppen bekeverek egy adag kenyeret, letörlöm az asztalt, összepakolok, mosogatógép ki-be, zöldséget pucolok.. zajlik a konyhai életem.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből
határon túl

30 lenyűgöző fotó iskolás lányokról a világ minden szegletéből

Nelson Mandela egyszer azt mondta: „Az oktatás a leghatékonyabb fegyver, amelynek segítségével meg tudjuk változtatni a világot.”

A legegyszerűbb otthoni fejlesztés, amivel még mi is jól járunk
ajánló

A legegyszerűbb otthoni fejlesztés, amivel még mi is jól járunk

Sok szülő kérdezi, hogy mi az, amit megtehetne a gyermekéért, hogy sikeresebb legyen az iskolában, az életben. Sokan fejlesztésre hordják, gyakorolnak vele és különtanárhoz járatják. Zene, sport, nyelv, hogy versenyelőnyben legyen.

Pedig számos olyan tevékenység van, ami a hétköznapi élet része és jobban segíti a későbbi boldogulást.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.