Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Mantyusok üzenik szülőnek, gyereknek: nyugi, minden megoldódik!

A legfontosabb üzenetek hétköznapiak. Sokszor észre sem vesszük, hogy nekünk szólnak. Ott állnak mellettünk, velünk vándorolnak, hogy vegyük már észre. Olyanok, mint a néma kísérők, egészen addig az árnyékunkban járnak, amíg végre fel nem ocsúdunk. Egy könyvet ajánlok most. Gyereknek és felnőttnek. Hogy látszódjanak a valódi dolgok!

Élt egyszer egy kisfiú, aki nem tudott megszólalni idegenek között. Nem beszélt az utcán, az iskolában, nem szólt a szomszédokhoz. Szomorkás is volt emiatt, és bizony nem nagyon voltak barátai. Mígnem egy kicsi manó, kutyává válva mellé szegődött, a barátja lett. A fiúnak meg kellett küzdeni érte, átlépnie saját határait, bátorrá válni, és megszólalni egyre többször, egyre hangosabban, mígnem leküzdötte a nehézségét, és csicsergett az iskolában a többi gyerekkel együtt. Ez a kis történet önmagában is nagyon szép, ahogy a bátorságról, a nehézségeinkről, a korlátainkról szól. Valamint azokról az erőfeszítésekről, amelyeket azért teszünk, hogy teljes életet élhessünk. Gyönyörűen mutatja be, hogy a barátságért mi mindenre vagyunk hajlandóak, akár még arra is, hogy megtegyük a lehetetlent.

Nekem mégis nem ez volt az elsődleges üzenet, amiért megtetszett a könyv. Arra kaptam fel a fejem, hogy a történet, amiben egy kisfiú nem beszél, mennyire nyugodt, kiegyensúlyozott, nem pánikoló, nem problémamegoldó. Az tetszett meg, ahogy a kisfiú szülei, vagy a tanítónéni szóltak hozzá, beszéltek neki, elfogadták, hogy ő nem beszél. Együttéreztek vele, tudták neki a legrosszabb, számára a legkétségbeejtőbb ez a nehézség, de mégsem noszogatták, nem erőltették a beszédet. Finoman persze terelgették, igyekeztek olyan helyzeteket teremteni, ami szóra sarkallhatja a kisfiút, de ez sosem volt erőszakos, kötelező. Manapság olyan ritka ez a hozzáállás. Igazán ritkán látni olyan szülőket, akik az első rendellenességnél nem kapnak frászt és nem kezdenek el orvostól-orvosig rohanni. Persze a könyvbéli Tomi szülei is biztosan kértek segítésget, jártak fejlesztő tornára, pszichológushoz, logopédushoz, és ez fontos is. De az a nyugodt elfogadás, az a türelem, ahogy kivárják amíg a gyerek magától talál utat a problémájára, példaértékű számomra.

Hiszen mindannyiunknak vannak nehézségei. A gyerekeinknek is. Vannak nagy, látványos elakadások, átléphetetlennek tűnő akadályok, amelyek sokszor úgy tűnnek, hogy a sikeres életünk útjában állnak. De amikor ezeket adottságként elfogadjuk, akkor nem a gyerek megszerelése a legfontosabb, hanem a láthatatlannak tűnő apró kis lépések. A hétköznapi változások, amiket csak mi ismerünk. Az a szülő – gyerek kapocs, amiben csak mi látjuk a lényeget, a változást, a fejlődést, és ami során nem az a legfontosabb, hogy beszél-e már, hanem hogy ma mit próbált megtenni azért, hogy beszéljen.

Mi rövid részenként olvastuk este az ágyban. Direkt nem egyszerre. Hogy legyen idő rajta elmélázni, gondolkodni. Mitől is nagyszerű ennek a nem beszélő kisfiúnak az élete. És mit üzen nekünk a saját nehézségünk, a körülményeink.

A Mantyusok – Bátorság Tomi könyv szerzője Bosnyák Viktória, és a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg. Olvassátok!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás
iskola, óvoda

Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás

A bántalmazás világszerte problémát jelent az iskolák számára. Egy viszonylag gyakori viselkedési formáról beszélünk, de sajnos, nehéz megjósolni a bántalmazott diákok számát, mivel különböző módon történik a bullying mérése. Egy 2014-es tanulmány arra mutatott rá, hogy a gyerekek 35%-a valamilyen módon részese volt zaklatásnak. Ez azt jelenti, hogy egy 30 fős osztályból 10 tanuló megfélemlítés áldozata lesz. A Childline (gyerekek számára létesített, Nagy-Britanniában ingyenesen elérhető segélyvonal) szerint a bántalmazás az első három probléma között szerepel, ami miatt kapcsolatba lépnek velük a gyerekek.

 

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek
határon túl

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek

Egy háromgyerekes amerikai anyuka összegyűjtötte a legfantáziadúsabb iskolai ebéd ötleteket. Mi meg lefordítottuk nektek és belinkeltük az eredeti oldalakat, hátha megkönnyítjük ezzel a mindennapi fejtörést.

Szabályok és Tiltások
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.