Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

Többszörös intelligencia – mire jó ez nekünk?

Nem elég kritikát alkotni. Nagyon fontos, hogy konstruktív módon alkossunk kritikát és lefordítsuk a mindennapok gyakorlatára a tennivalókat. 

A jövőbeni boldoguláshoz ma arra van szükség, hogy az emberek képesek legyenek rugalmasan alkalmazkodni a gyorsan változó gazdasági környezethez, és hogy a lehető legnagyobb mértékben valósuljon meg az egyéni képességek kibontakoztatása. Hiszen azokat a problémákat, amikbe ma ütközünk, nem lehet megoldani azzal a gondolkodásmóddal, amivel a múltban létrehoztuk őket. Nem lehetséges megoldani ezeket, amíg nem találjuk meg azokat a módszereket, amikkel közelebb tudjuk hozni saját magunkhoz, az egyes ember életéhez az aktív szerepvállalást. Hogy minden ember tudja, tehet valamit azért, és képes is tenni érte, hogy ezek a problémák megoldódjanak.

Ehhez nyújthat segítséget a Gardner féle többszörös intelligencia modell gyakorlatra fordítása. Ma már széles körben elfogadott megközelítés, hogy az emberi intelligencia nem ragadható meg kizárólagosan sem a Stanford-Binet skála (IQ) által mért g- és s-faktorral, sem az írás, olvasás, számolás képességével, hanem számos más megnyilvánulási módja van. A többszörös intelligencia profilból azonban továbbra is aránytalanul nagyobb hangsúlyt kap a nyelvi, a matematikai és a természettudományos területek fejlesztése az iskolákban.

A többszörös intelligencia megközelítés lényege, elméletben és gyakorlatban egyaránt abban rejlik, hogy rendkívül komolyan veszi az emberek közötti különbségeket, az emberi sokféleséget. Elismeri, hogy nem lehet minden embert egy intellektuális mintázatba besorolni, ami egyben azt is jelenti, hogy éppen ezért bármely egységes oktatási megközelítés a gyerekeknek csak egy kis csoportját szolgálja ki.

Howard Gardner Többszörös Intelligencia (TI) modellje szerint az emberi intelligencia egy olyan, több tényezős potenciál, aminek összetevői az intra- és interperszonális, a nyelvi, a matematikai-logikai, a téri-vizuális, a testi-kinesztéziás, a zenei és a természeti-környezeti intelligencia. Jelenleg is formálódóban lévő modell csak nemrég bizonyított tagja ez utóbbi terület és egy további terület, az egzisztenciális intelligencia léte is bizonyítás alatt áll. Mindenkinek sajátja az összes intelligencia, de ezek mintázatában nagy egyéni különbségek vannak.

Mit is jelent ez valójában? Az intelligencia egy komplex rendszer, ami több specializált egységből épül fel, és aminek egységei között nagyfokú az integráltság és a kölcsönhatás. Lényegében a különböző intelligenciák mindegyike egy bizonyos típusú információ – pl. számok, mozgás, képek, szavak, ritmus - feldolgozásán alapuló problémamegoldó és alkotó képesség. Aki egy bizonyos területen tehetséges, annak az információátalakító képessége kiemelkedően hatékony egy (vagy több) területen. Ez azonban nem csupán azt jelenti, hogy azon a területen extra képességei vannak, hanem azt is, hogy a többi intelligencia területét is képes ennek az egynek a szolgálatába állítani.

Vagyis a teljes intelligenciaprofil fejlesztése végső soron a mobilizálható tudás megszerzését segíti elő.

Jó eredmények a Többszörös Intelligencia gazdag tárházának mozgósításával érhetők el. Az egy területen megnyilvánuló kiemelkedő teljesítmény eléréséhez szükség van az intelligencia különböző területeinek integrált működéséhez. Csak néhány konkrét példa erre, egy matematikában tehetséges gyerek problémamegoldásakor:

 • intraperszonális intelligencia: El kell vonulnom, szükségem van egy csendes zugra, ahol nyugodtan gondolkodhatok. Hallani szeretném a saját gondolataimat!
 • interperszonális intelligencia: Elakadtam, de tudom, hogy kitől kérjek segítséget. Ritával és Ádámmal jól tudok együtt dolgozni. Bármelyik tanárhoz is fordulhatok a kérdéseimmel.
 • verbális intelligencia: Meg tudom szavakkal is fogalmazni a kérdéseimet. Illetve mások számára is érhetően el tudom mondani a megoldásomat.
 • térbeli-vizuális intelligencia: Képes vagyok grafikonokban, ábrákban geometriai módon értelmezni, bizonyítani és közzétenni a gondolataimat.
 • zenei: Hm, egész jó kis rap szöveget írhatnánk ebből a prezentációhoz. Fel is dobom az ötletemet Nikinek, ő jó ebben.

Nem szabad azonban egy újfajta címkézési lehetőségként kezelni a Többszörös Intelligencia modellt. Nem csupán az a fontos (bár nagyon fontos ez is), hogy a gyerekeknek láthatóvá, megtapasztalhatóvá tegyük azt, hogy ők melyik területen erősek. Azt kell elérnünk, hogy azt is meg tudják tapasztalni, hogy minden egyes intelligenciaterületüket képesek mozgósítani és képesek bennük fejlődni.

Azt gondolom, hogy nekünk, pedagógusoknak nagy szerepünk van abban, hogy a rendelkezésünkre álló tudásokat hogyan használjuk fel. Rengeteg mindent tehetünk azért, hogy a jelenleginél több értelme legyen az iskoláinknak. Hogy az iskola ne az evidens rossz legyen, hanem olyan hely, ahol jó lenni a gyerekeinknek, ha már velünk töltik az idejük egy jelentős részét. Egy ilyen lehetőség a többszörös intelligencia modell gyakorlati alkalmazása.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

 • Minta cikk 1.

  Minta cikk 1.

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

  App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.