Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Szülők, cyberszex és a gyerekek

Egy apa elfelejtett kijelentkezni a családi számítógépről, így amikor a 13 éves lánya leült a gép elé, pornográf oldalakkal szembesült.

Egy 17 éves lány mobiljának összetört a kamerája. Készített egy fotót, elküldte az apjának és megkérte, hagy nézze meg, hogy sikerült. Megdöbbenve talált meztelen képeket az apjáról és egy számára ismeretlen nőről.

Egy 22 éves lány bement az anyja Messengerébe, hogy egy régebbi üzenetet megnézzen és megdöbbenésére az anyja egy olyan férfival folytatott szexuális tartalmú levelezését találta meg, akivel ő a főiskolán ismerkedett meg.  Forrás: psychologytoday.com

Nyilván ez csak néhány történet a rengetegből, amivel a gyerekek összetalálkoznak. Elgondolkodhatunk azon, hogy vajon mit csinálnak ezek a gyerekek a szüleik közösségi média oldalain, illetve egyáltalán a szülők mindenféle kütyüjein? Engedélyt kaptak vagy csak kíváncsiskodnak? A színtiszta igazság az, hogy a gyerekek mindig is kíváncsiak voltak és lesznek a szüleik dolgaira. Emlékezzünk csak vissza az előző generációra, amelyik az apja Playboy magazinját kutatta fel a lakásban. A szülők feladata, hogy biztosítsák a gyerekeiknek, hogy akadálytalanul megmaradhasson az ártatlanságuk a felnőtt kérdésekben.

Létezik egy valós probléma, ami nagyságrendekkel meghaladja az apa Playboy-jának lapozgatásával kapcsolatos aggodalmakat. Mégpedig az, hogy a szülők közösségi média oldalain felbukkanó tartalmak hátrányosan befolyásolják a gyerekek fejlődését és gyakran károsítják a szülő-gyerek kapcsolatot.

A gyerekeknek jár az ártatlan gyerekkor!

Hogyan reagálnak a gyerekek és a szülők?

Akár házasok a szülők, akár partneri kapcsolatban élnek vagy netán szinglik, a gyerekek mindig kínosan érzik magukat, amikor rajtakapják a szüleiket. Gyakran arról beszélnek, hogy nem tudják kitörölni az agyukból a látottakat. Ha házastárssal vagy partnerrel látják meg a szüleiket, akkor is úgy érzik magukat, mintha árulást követtek volna el és felelősnek érzik magukat azért, hogy „lebuktatták” őket. Különösen akkor, ha ez egy folyamat eleje és szétköltözést vagy válást eredményez.

Rengeteg féle reakció létezik:

Vannak, akik tagadják, vagy racionalizálják.

Vannak, akik a gyereket hibáztatják és nem beszélnek róla többet.

Vannak, akik bocsánatot kérnek és bűntudatot éreznek.

A gyerekek elkerülhetetlenül megvitatják az elkeseredettségüket azzal kapcsolatban, amit a közösségi média szabályainak és korlátozásainak, az impulzusellenőrzésnek és a családi hűségnek köszönhetően kétértelműnek tekintenek.

Az okostelefonunk veszélyei

A pornóoldalak csak a jéghegy csúcsai. Az okostelefon egy potenciális veszélyes fegyver. A szexuális tartalmú fotók és szövegek könnyen megtalálják az utat a gyerekekhez. Nyilván már mindannyian hallottunk olyan esetről, amikor a szülők a provokatív szövegeket a partner helyett véletlenül a gyereknek küldték el.

Még nem áll rendelkezésre komoly szakirodalom a szülők közösségi médiával való helytelen használatával kapcsolatban. A legtöbb tanulmány a szülői hűtlenkedésre összpontosít. Az egyik angol nyelvű Youtube videó olyan üzeneteket tartalmaz, amiket szülők a házastársuknak, partnerüknek, szertőjüknek szántak, de véletlenül a gyerekeiknek küldtek el. Ezek után megpróbálják humorosra venni a figurát a szülők és titoktartásra kérik a gyereküket, megvesztegetve őket, illetve a gyerekek mindenféle luxus dolgot kérnek cserébe. Vicces és egyben szomorú. Tehát most, hogy már tudjuk, hogy a cybererotika számos formát ölthet, hogyan befolyásolja a viselkedésünk a gyerekeket és hogyan tudjuk a leghatékonyabban megvédeni őket?

Egy kutatásba 800 gyereket vontak be, akiknek a szülei házasságon kívüli kapcsolatot folytattak. 75%-uk úgy érezte, hogy elárulta őt a szülője, 80%-uk azt mondta, hogy mesterkélt lett a kapcsolata a szülejével, és már nem úgy szereti, 70%-uk úgy érezte, hogy mások felé is csökkent a bizalma.

Természetesen a következmények attól is függenek, hány évesen szembesül a gyerek az indiszkrét helyzettel, milyen mértékű az indiszkréció, hogyan kezelik a szülők a helyzetet, illetve befejezi-e a szülő a kapcsolatot a szeretővel.

Tanulságok

A cyberszex helyzete az internet természeténél fogva beágyazódott. Évekkel ezelőtt, Al Cooper írt egy könyvet, Cybersex: The Dark Side Of The Force címmel, amiben elmagyarázta, hogy a három „A”-nak (Anonymity, Affordability és Access = Anonim, Megfizethető, Hozzáférhető) köszönhető az ellenállhatatlansága. Azt állította, hogy az internet önmagában is ösztönzi a szexet és úgy gondolta, hogy ez a tendencia csak növekedni fog. A telefonunk, a PC-nk, a tablet-ünk egy pillanat alatt a leleplezés eszközévé válhat. Úgy gondoljuk, hogy a magánszféránkhoz és az anonimitásunkhoz senkinek semmi köze, de egy kattintással, egy eltévedt üzenettel vagy egy kíváncsi gyerek segítségével a teljes nyilvánosság elé kerülhetnek a privát ügyeink. A szülők indiszkréciói teljesen akaratlanul a nyilvánosság elé kerülhetnek a közösségi médiában.

Ahogy elvárjuk, hogy a gyermekeink tudatában legyenek a helyes közösségi médiahasználatnak, úgy ezen szabályokat nekünk is be kell tartani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ami egyszer kikerült a netre, nem lehet visszavonni. 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.