Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Születésnapi hagyományok a világ körül

Képzeljük el, hogy hányféle születésnapi tradíció létezik a világon, amikor még egy országon belül is rengetegféle módon ünnepelnek a családok. A csicsásan feldíszített amerikai tortáktól a szörcsögve beszippantott kínai tésztákon keresztül a 15 éves mexikói lányok szinte esküvőnek beillő születésnapjáig, temérdek igazán érdekes hagyomány létezik. 

USA

AZ ABC New szerint Amerikában a legtöbb szülinap október 5-re esik. Miért is? Úgy tűnik, hogy szilveszter éjszaka fogan meg a legtöbb baba. És hogyan ünnepelnek az amerikaiak? Leginkább a barátaik és a családjuk körében.

A party

A szülinapi party legfőbb díszei a lufik és a szalagok és természetesen az elmaradhatatlan szülinapi torta. Annyi gyertyával díszítik a tortát, ahány éves az ünnepelt. Miközben megpróbálja egy levegővétellel elfújni a szülinapos a gyertyákat, kíván valamit. Ha ezt sikerült kivitelezni, a kívánság be fog teljesülni.

Az ajándék

Személyre szabott ajándékkal illik kedveskedni, egy kedves szülinapi kártya, egy szeretett parfüm, vagy valami, ami kapcsolódik a szülinapos hobbijához. Szokás grillezni, pizzát készíteni, de a különféle chipsek is mindennaposak a szülinapokon. Vannak, akik puncsot készítenek gyümölcsből vagy gyömbérsört isznak.

A története

Amerikában a születésnapi bulik a II. világháború után jöttek szokásba. A Happy Birthday to you című dal az 1800-as évek végén született, máig vitatott, hogy ki a szerzője, kit illet meg a szerzői jog. Az USA-ban szokás egyes híres embereknek is megünnepelni a születésnapját, mint pl. Martin Luther King, George Washington és természetesen óriási ceremóniával ünneplik július 4-ét, az Amerikai Egyesült Államok születésnapját.

Kína

A kínaiak általában csak bizonyos szülinapokat ünnepelnek meg. Az elsőt, a 10.-et, a 60.-at, 70.-et és a 80.-at. A 60. születésnap meglehetősen fontos a kínaiak számára, mert úgy tekintik, mint egy teljes zodiákus befejezését (12 x 5 = 60).

A party

A születésnapokat jellemzően családi körben ülik meg. Az ünnepi ételfelhozatal között megtalálható egy végeérhetetlenül hosszú tészta, amit ügyesen beszippantanak. A minél hosszabb szürcsölés, minél hosszabb életet jelent. A kínaiak azt mondják „Zhu ni sheng ri kuai le”, ami azt jelenti, hogy "boldog születésnapot”.

A Holdnaptár

A kínaiak születésének napja nem feltétlenül egyezik azzal, amikor ünneplik a szülinapjukat, mivel azt a kínai naptár szerint teszik. Születéskor a kínaiakat egyévesnek tekintik, kínai újévkor lesznek 2 évesek. Ha egy kisbaba az év végén születik, akkor már 2 évesnek tekintik, miközben igazából még csak 2 napos.

Mexikó

A mexikói szülinapi partyt, a fiesta, ahol olyan hagyományos ételt szolgálnak fel, mint a tacos. Minden szülinap elmaradhatatlan kelléke a pinata, ami egy papírból készült, fellógatott figura, megtöltve cukorkával, illetve apró kis ajándékokkal. A gyerekek, legelőször a szülinapos, addig üti, amíg ki nem szakad és ki nem hullik belőle a sok finomság, csecsebecse.

Quinceanera

A mexikói kultúrában nagyon fontos hagyomány a Quinceanera, amelyet hagyományosan a lányok tizenötödik születésnapján ünnepelnek. A 15 éves lányok, akik ekkor felnőtté válnak, egy szentmisén vesznek részt a családjukkal együtt. A mise utáni party-ra meghívnak még 6 lányt és 7 fiút, azaz 14 fiatal vesz rajta részt, ami szimbolizálja az ünnepelt elmúlt 14 évét, aki legalább olyan gyönyörű ruhában és ékszerekben jelenik meg, mintha csak az esküvője lenne.

Las Mananitas

A mexikói születésnapi dal az 1950-es években született és Las Mananitas néven ismert. Számos országban énekelt születésnapi dalhoz hasonlóan, amikor a dal véget ér, a szülinapos elfújja a gyertyákat, és kíván valamit.

Afrika

Afrika különböző területein sok-sok színes hagyomány létezik. Például egyes közösségekben a gyermek születését ünneplik, máshol pedig azt, amikor felnőtté válik.

Ghána

Ghánai szokás, hogy egy oto nevű, sült édes krumplit dugnak a szülinapos orra alá és annak az illatával ébresztik fel a születésnapjának reggelén.

Maszáj törzs

A kenyai Maszáj törzsnél a fiúknak 14 és 16 éves koruk között csoportosan, három rítust kell teljesíteniük, amivel beléphetnek a felnőtt férfikorba. Az egyik ilyen elem az „Ugró tánc”. Régebben a lányok körülmetélésekor is ugyanez a hagyományos tánc volt megfigyelhető, de mára már törvényellenes a nők megcsonkítása, úgyhogy szerencsére ehhez a hagyományhoz már nem köthető.

Egyiptom

Az egyiptomiak a barátaikkal és a családtagjaikkal ünnepelnek a szülinapi party-n, a hafla-n, ahol táncolnak és énekelnek. A virágok és a gyümölcsök a fő partydekorációk, amik "az élet és a növekedés szimbólumainak tekinthetők". Egyiptomban nem szokás szülinapi üdvözlő kártyákat írni egymásnak.

Írország

Mint sok más országban, az írek is, a születésnapokat a család és a barátok összejövetelével ünnepelik. Hagyományos ír ételek, italok, éneklés és tánc mind-mind részei a partynak. Egy szokatlan ír hagyomány, hogy egy felnőtt megfogja a bokájánál a szülinapos gyereket, fejjel lefelé lógatja és annyiszor ahány éves az ünnepelt óvatosan hozzáüti a fejét a talajhoz. Aki betölti a 21. szülinapját, megkapja a „ház kulcsát”, azaz onnantól már felnőtt, úgyhogy akkor jöhet-mehet, amikor csak akar.

Japán

Japánban nem olyan gyakori szokás megünnepelni a születésnapokat, mint a világ legtöbb részén. Hasonlóan a kínaiakhoz, a japánok is inkább azt ünneplik, amikor az újév napján egy évvel idősebbek lesznek.

Tradicionális ünnep

A szokásos party-k helyett a japánok a lányokat 3 és 7 éves, a fiúkat az 5 éves szülinapjukon ünneplik meg. Ennek, a minden év november 15-én megrendezett ünnepségnek a neve,Shichi-go-san (七五三). Ilyenkor a legszebb kimonójukban mennek el a szenthelyeikre imádkozni, hogy köszönetet mondjanak az egészségükért.

A nyugati kultúra befolyása

Az elmúlt években egyre inkább lehet érezni a nyugati kultúra befolyását, azaz egyre több otthonban ünneplik tortákkal, gyertyákkal, party-val a szülinapjukat.

Norvégia

A norvégok nagyon tudnak ünnepelni. Azoknak a gyerekeknek, akiknek tanítási napra esik a szülinapjuk, benn tartják meg az osztálytársakkal közösen, ha hétvégére, vagy iskolaszünetre, akkor nagy baráti társaságok és a család apraja-nagyja ünnepel tortával, zenével, tánccal és mindenféle finomsággal.

A saját szülinapjukat szervezik meg

A szülinapos magának szervezi meg a szülinapját és hívja meg a barátokat, a családot, ahová jelképes ajándékkal érkeznek a vendégek. A norvég szülinapi dal címe: Hurra for deg.

Ausztrália

A legtöbb ausztrál a kellemes időjárás miatt a szabadban ünnepli és grillezéssel köti egybe a szülinapját.

Tipikus party-k

A helyszínt lufikkal és szalagokkal dekorálják. A gyertyákat, a feldíszített tortán, a szülinapos fújja el és közben kívánhat valamit.

Tündérkenyér

A gyerekek szülinapján egy különleges fogás is szerepel, a tündérkenyér, amely felszeletelt fehérkenyér, megkenve vajjal és megszórva ezernyi apró, színes tortadarával.

Hollandia

A holland szülinapos gyerekek a saját lakásukba hívják meg a barátaikat. Az ünnepeltet a „gefeliciteerd” szóval, ami „gratulálok”-at jelent üdvözlik, és háromszor arcon csókolják. A vendégek ilyenkor az egész családnak gratulálnak.

Csoportos éneklés

A hagyományos szülinapi dal eléneklésé után, néhányan azt kiabálják, hogy „Hieperdepiep”, a többiek pedig válaszolnak rá, hogy „hoera” miközben felemelik a magasba a kezüket. A hollandok nagy lelkesedéssel vesznek részt ebben az interaktív dalolásban, úgyhogy készüljünk fel rá, hogy tőlünk is elvárják, ha éppen belecsöppenünk egy szülinapozásba.

Brazília

A brazíliai gyerekek szülinapja általában hatalmas, talán kicsit már eltúlzott ünnepség. Kifejezetten ezekre az alkalmakra kibérelhető rendezvényhelyszíneken tartják, a gyerekek ízlése szerinti ételfelhozatallal rendelkező svédasztalos partykat.

A desszertasztal

Nincs szülinap desszertasztal nélkül, amin középpontban áll a gyönyörűen feldíszített torta és roskadozik a finomabbnál finomabb édességektől. Az asztalon találhatunk kis ajándékzacskókat, amit a szülinap végeztével a vendégek megtölthetnek maguknak és hazavihetnek.

A szülinapos kapja az első szeletet a tortából, amit viszont nem ő eszik meg, hanem a hagyomány szerint odaadja a számára legfontosabb embernek.

Boldog szülinapot!

Ez csak néhány, a világ számos születésnapi tradíciója közül. Minden országnak megvan az egyedülálló hagyománya és ehhez még az országon belüli különböző régiók hozzáteszik az egyéni sajátosságukat, majd minden egyes család a saját, csak rájuk jellemző módon ünnepel. 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Lego másképp
iskola, óvoda

Lego másképp

Gondoltál már arra, hogy amikor a gyerekek együtt legóznak milyen fejlesztő tevékenységet végeznek? Később a felnőttek több ezer dollárt költenek arra, hogy csapatépítés, stratégia alkotás vagy együttműködés fejlesztés tréningen alkalmazzák. Érdemes ki- és felhasználni a játékot, ami minden gyereknél megtalálható és szinte nincs olyan terület, amelynél ne lehetne használni ezeket a remek kis építőkockákat.

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek
határon túl

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek

Egy háromgyerekes amerikai anyuka összegyűjtötte a legfantáziadúsabb iskolai ebéd ötleteket. Mi meg lefordítottuk nektek és belinkeltük az eredeti oldalakat, hátha megkönnyítjük ezzel a mindennapi fejtörést.

Szabályok és Tiltások
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.