Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Olvasni, verselni nulla éves kortól

Az olvasóvá nevelés egészen kicsi kortól kell hogy kezdődjön, tudjuk jól. A sok mese és vers, a történetek jól fejlesztik a gyerekek szókincsét, megalapozza a későbbi szövegértést, segít a kötődés kialakításában, a kiegyensúlyozott érzelmi élet megteremtésében. De hogyan kezdjünk neki a totyogósnál, a kisbabánál? Az nem mindig egyértelmű. Erre adunk néhány ötletet.

Amikor a kisfiúnk megszületett, nem sokkal utána, pár hónaposan is meséltünk már neki. Leporello verses mesekönyvből olvastunk fel minden este. Mellé feküdtünk a földre, föltartottunk a képeskönyvet és a színes rajzokat nézegetve elmondtuk a dallamos verset. Volt több is, amit vagy egymás után, vagy felváltva mondtunk. Kedves szertartássá vált.

Később kialakítottunk egy mesekuckót az ablak előtt, ahol nagy párnák és plüssök között nézegettük a természet változásait és olvasgattuk sorra, minden nap ugyanazokat a meséket és verseket.

A Kolibri Kiadó jelentette meg a napokban a Jöjj ki Napocska című gyűjteményt, amiben a legkisebbek számára Gróh Ilona, a Ringató-módszer kidolgozója szedett össze ölbéli dalokat, verseket. A Ringató sorozatban jelent meg ez a legújabb válogatás, és azért különösen kedves nekem, mert a népi játékok és mondókák mellett kortárs szerzők legkisebbeknek szóló verseit is megtaláljuk benne. Nem kell hivatásos gondozónővé képeznünk magunkat ahhoz, hogy gyermekünknek szép, magyar, igényes verseket és dalokat tudjunk megtanítani.

Sok szerencsés gyermek a bölcsődés korát otthon töltheti. És izgulnak olyankor az anyukák, vajon meg tudnak-e adni nekik minden, a fejlődésüknek megfelelő fontos tudást, amit amúgy a bölcsődében a gondozónők megadnának. A legfontosabbat, a meghitt együttlétet, a kötődést a szülők adhatják meg a gyereknek. Minden nap kell találnunk olyan időt, amikor csak együtt, egymásra figyelve játszunk, tengetjük az időt, egymás szemébe nézve, ölbe véve, ölelkezve együtt vagyunk. A ringató dalok, versek, a mondókák segítenek ebben. Az ebben a könyvben található gyűjtemény dalait letölthetjük, meghallgathatjuk és megtanulhatjuk együtt. Sok-sok közös dalunk, versünk, emlékünk lesz, ami majd később, egy-egy nehezebb pillanatban előhívható, segítheti a borús napok szebbé tételét.

Amikor a fiam iskolás lett, és az első napok, hetek nehézségein igyekeztük túltenni magunkat, sokszor menekültünk a kisgyermekkori dalok és versek emlékeibe, amelyek eltávolítottak a nehéz, iskolai reggelektől, és visszarepítettek a közös, ráérős napjainkba.

Vannak dalok, versek, amiket még ma is előveszünk időnként, ha kirándulunk, és nehezen mennek már a lépések, vagy az esti alvás előtt kell a lecsendesítés, az ellazulás. De ha egy-egy nagyobb összezördülésből szeretnénk kikeveredni, akkor is visszanyúlunk a régi csiklandozós vagy piszés játékhoz, és eszünkbe jut erről néhány régi történet. Pedig már ciki, babás dolgok ezek, mégis jól jönnek a nehezebb pillanatokban.

Ez az új kötet még furulyaiskolát is tartalmaz, amit a merészebb szülők, vagy kezdő pedagógusok örömmel forgathatnak, és az egészen biztos, hogy a picinyek hálás közönségei lesznek a hangszeres bemutatónak. Arról nem is beszélve, hogy az is nagyszerű, közös szórakozás együtt tanulni a nagyobbacska gyerekekkel a furulyázás alapjait.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
A rossz gyerek
iskola, óvoda

A rossz gyerek

Az osztályban van egy rossz gyerek. Mindenki szerint rossz. Piszkálja a gyerekeket, belerúg a lányokba, zavarja az órát.

Képzeletbeli történet!

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Öt gyerek anyjának lenni
határon túl

Öt gyerek anyjának lenni

Egy barátnőm barátnője külföldön él a családjával. Öt gyermeke van, és azt hiszem azt csak Ő tudja, hogy ez mit jelent. De akármit is jelentsen, egy biztos, hogy ő ezt élvezi. Ezt onnan tudom, hogy a barátnőm egy ideje meséli, hogy Joli – ő a bizonyos – a facebookon kis posztokban megosztja a családja történeteit. Szórakoztató és tanulságos, néha könnyeket csal a szemébe, néha pedig elgondolkodtató. Egy biztos, hogy mindarról sajátos képe van, és sok gyereken kipróbált tapasztalata, amivel mi is szembesülünk a hétköznapjainkban. És akkor arra kértük Jolit, hogy néhány történetét mesélje el itt is.

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?
ajánló

Te mikor beszélgetsz a gyerekkel a téridőről?

Bevallom, én soha. Ahogy a fénysebességről sem nagyon jut eszembe és az univerzum bár időnként szóba kerül, nagyon sokat nem tudok róla. Ezért is álltam kicsit értetlenül a mini sorozat előtt, amit ma ajánlok nektek. Mert hogy ezek a mesekönyvek erről szólnak. És aztán a szerző, Farkas Robi olyan jó kis válaszokat adott a kérdéseimre, hogy elkezdett érdekelni.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.