Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

A Fortnite egy on-line, többszereplős, lövöldözős játék, amely ingyenesen elérhető és sokféle eszközön játszható. A legnépszerűbb verziója a Battle Royale, amelyben 100 játékos kerül egy szigetre, ahol építőanyagot és fegyvereket kell szerezniük, egymással harcolniuk kell mindaddig, amíg az utolsó játékos, vagy csapata életben van. A játékosok tudnak egymással beszélgetni és legkevesebb 20 percig tart egy menet. Hogy megérezhessük, mitől is lehet ez jó, gondoljunk az Éhezők Viadala filmre.

A Fortinte nagy vihart kavar az egész világon, hiszen több, mint 50 millióan játszák. A gyerekek órákat játszanak vele naponta, van, hogy késő éjjel, vagy az iskolában a pad alatt. És nagyon sok szakértő elemzése szerint akár hasznos is lehet ez a gyerekeknek.

De fókuszáljunk arra, hogy milyen hatással van a figyelemre és a tanulási folyamatokra a játék! Néhány fontos szempont és kérdés a szülők számára:

1. A játékot 13 éven felülieknek tervezték. De minden gyerek más, máshogy reagál.

2. Az ADHD-s gyerekeket különösen, de más gyereket is könnyen beszippantja a Fortinte, és ezért világos határokra van szükség. A figyelemzavaros gyerekek esetében különösen nagy a veszély, hiszen nagyon bele tudnak mélyülni olyan dolgokba, amelyek számukra fontosak. Ez az úgynevezett hiperfókusz. A hiperfókusz során az ADHD-sok az őket nagyon érdeklő, foglalkoztató témába teljesen képesek elmerülni, és hosszú órákon, akár napokon keresztül dolgoznak rajta. Ilyenkor szinte lehetetlen kizökkenteni őket a munkából, gyakran elfeledkeznek a testi szükségletekről (az alvás, evés, fürdés felesleges luxusnak tűnik), és minden idegszálukkal az előttük álló problémára koncentrálnak.” (https://adhdiva.blog.hu/2017/05/12/miert_jo_ha_val...Ez bármilyen videojátékkal megtörténhet, és ez alól a Fortnite sem kivétel. Hogyha szabályozod a nyomogatással töltött időt, a legfontosabb, hogy tiszta, követhető szabályok legyenek ezek, mikor, hol és naponta mennyi időt játszhat például a Fortinte-tal a gyerek. Hogyan lehet átterelni a gyermeket más tevékenységekre, ha épp játszani szeretne? Arról nem is beszélve, hogy vannak a játékon belüli pénz költési lehetőségek, amelyekre szintén nem árt figyelni, mert ez egy külön probléma lehet.

3. A gyerekednek egyértelmű útmutatásra van szüksége. Ha vannak szabályok a gépezéssel kapcsolatban, akkor arról beszélni kell a gyerekkel, amikor csak lehet, hogy egyértelmű és követhető legyen számára. Egyben légy jelen és figyelmes a gyerek visszajelzéseivel kapcsolatban. Értsd meg az érzéseit, hiszen például a Fortnite egy fontos és népszerű téma az iskolában, és úgy érzi, top-on kell lennie. Ez egy nehéz dilemma mind a gyereknek, mind a szülőknek. Azonban annyit hagyd játszani, amennyi szerinted megfelelő.

4. Ha teljesen eltiltod a Fortnite-tól, akkor titokban fog játszani.
Kísértésbe fog esni, hiszen számtalan helyen találkozik vele, és játszani akar. Ha egyáltalán nem engeded meg neki a játékot, akkor a hátad mögött teszi majd meg.
Ez persze nem ok arra, hogy engedélyezd a Fortnite-ot, de megfontoladó, hogy mennyire szigorú szabályokat hozol. Ha egyáltalán nem engeded, akkor például megnézhettek közösen néhány videot, ahol más emberek játszanak a játékkal. Együtt teszitek, így látod, hogy ő mit lát, tudtok róla beszélni. És ez elegendő hátteret ad számára, hogy a barátaival is tudjon erről beszélgetni, hogy hozzá tudjon szólni ehhez a témához.

5. A Fortnite segítheti a gyermeked bizonyos készségeit. Például a tervezés, az együttműködés és a csapatmunkában való jártasságot.
Ez a játék nagyon sok készséget fejleszt. A játékosoknak felszereléseket kell gyűjteniük, erődöket kell építeniük, és küzdeniük kell a harcban. Ezeken keresztül a gyerekek végrehajtó képessége fejlődik, a rugalmas gondolkodásban és az előrelátásban, tervezésben erősödnek. Ezek azok a készségek, amelyek amúgy is nehezen mennek a figyelemzavaros gyerekeknek. És az ilyen problémával nem rendelkező gyerekek számára is nagyon hasznos ezt fejleszteni. Nagy előnye ennek a játéknak a párban, csapatban való játék. Rendkívül sokat megtanulnak ezen keresztül az együttműködésről, a közös tervezésről, a csapatmunkáról.
Minden játékosnak meg kell tanulnia elmenekülni a veszély elől, gondoskodni a saját magáról és készenlétben kell állni a külső eseményekre, változásokra. Ez a reziliencia, a rugalmas ellenálló képesség szintén néhány gyereknek nehezére eshet, és mindenkinek szüksége van ennek fejlesztésére. Ezek a „gyakorlatok” akkor is hasznosak, ha épp nem játszanak a gyerekek. 

6. A játékosok egymással való kommunikációja fejleszti a szociális készségeket, kompetenciákat.
A játékosok a játék során „csetelnek” egymással, és közösen próbálnak győzni. Azoknak a gyerekeknek, akiknek nehézségük akad a kapcsolatteremtéssel, ez egy könnyebb módja lehet az érintkezésnek, és ez által magabiztosabbá válnak, könnyebben találnak közösségre.
Ugyanakkor a játékosok idegenekkel is kommunikálnak. Ez veszélyes lehet, főképp a fiatalabb játékosok számára. Fontos, hogy tisztában legyenek ezzel, a lehetséges következményekkel, és megtegyük a szükséges óvintézkedéseket. Bizonyos eszközökön ki lehet kapcsolni a hangot, a szülői beállításokon keresztül. 

7.Az erőszak a Fortnite-ban kevesebb a többi hasonló játékhoz képest, de tartsd szemmel a gyermeked!
Nem nagyon van vér a játékban, és a grafikai megoldások kevésbé erőszakosak, mint a többi lövöldözős játékban. Persze az erőszak a játék szerves része. A Battle Royale-ban például fegyverekkel próbálják likvidálni az ellenséget.
A kutatások nem találtak egyértelmű összefüggést az erőszakos videojátékok és a pszichés erőszakos viselkedés vagy a bűnözés között. Habár az egyértelmű, hogy ezek a játékok az agresszív gondolatok és viselkedést erősítik, mint ahogyan az alacsony empátiás készséget is. Ez egy erősen vitatott kérdés, amelyben a szakértők sincsenek egy véleményen.

Mark J. Griffin tanácsa, hogy tartsuk a gyerekein video játékain a szemünk! Ha valamilyen nehézséggel küzd, akár figyelem, akár egyéb viselkedési problémája van, akkor itt az idő, hogy szorosabb kereteket és világos határokat, korlátokat szabjunk.
Az, hogy a gyermeked milyen video játékokkal játszhat, hogy megengeded-e neki, hogy például a Fortnite-tal játsszon egyértelműen családi döntés. És teljesen rendben van, ha azt mondod, hogy ne játsszon ezzel. De ne feledjük, hogy ezek a játékok itt vannak körülöttünk. És fel kell készülnünk a válaszra, a döntésre, amikor a gyerekünk mégis szeretne ezzel játszani.

Forrás:

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.