Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

A fiú, aki nem szerette a ruhákat

Nem tudom, hogy Steve Jobs milyen lehetett gyerekkorában és arra sincs lehetőségem, hogy az édesanyjával megvitassam, voltak-e már jelek fiatal éveiben is a különcségére. Legfőképp az öltözködésben tanúsított egysíkú, ám kétségtelenül emblematikus választásaira volnék kíváncsi. Mert, ha csak ezen múlik, biztos lehetek benne, hogy egy korszakos ikon, egy kis zseni cseperedik az otthonunkban.

Póló etikett

A fiam ugyanis egyvalamiben már most biztosan kiköpött Steve Jobs. Legszívesebben ugyanabban a kipróbált farmerben és pólóban járna nap, nap után, amit egyszer már jól megszokott. Nem érdeklik a minták, a feliratok, a fazonok, a színek és a divat változásai. Ha rajta múlna, tulajdonképp egy szürke mackónadrágban élné már idestova nyolc éve az életét és bátran állíthatom, hogy Király Gábor is inkább csak a fiam ruhatárán inspirálódott, nehogy már valaki azt higgye, ő volt az ötletgazda, mert nem. Kisbaba korában, nagyjából 20 hónapos koráig kaptam némileg szabad kezet az öltözködésében, de csak azért némileg, mert már akkor is ordítva bőgött, ha véletlenül olyan ruhadarab került rá, amit nem érzett komfortosnak. Ez a skála pedig nála kifejezetten nagyon széles. Hiába kaptunk ajándékba szebbnél szebb kisfiú ruhákat, szigorú szabályrendszeréhez igazodva már egyetlen pillantás is elég volt, hogy tudjam, egy-egy darab örökre a szekrényben marad, soha nem fogja a fiam magára ölteni. A legfőbb ellenségek a galléros pólók voltak, hát, ha még gombokat is varrtak rájuk. Nem sokkal maradtak le a passzés ujjú, kötött pulóverek és az ingek, de nem volt nálunk maradása azokak a pólóknak sem, amikre varrással kerültek a feliratok és belülről is érezhető volt a rátét.

Egyszerű az életünk

Egyszóval kezdetben a fotókon még szép kis pulóverben és ingecskében, pasis kordnadrágban, mini mokaszinben, kis simléderes sapkákban látható, hároméves korától aztán mintha elvágták volna, jöttek a mackós, egyen farmeres, egyen pólós képek. Lassanként megtanultam, mindketten akkor járunk a legjobban, ha nem próbálkozom újításokkal. Az egyik nagy fast fashion márka gyerekruha osztályán fellelhető mindkét ruhadarab, amire csak szüksége lehet a gyereknek a mindennapokban. Póló – télen hosszú ujjú, nyáron rövid, farmernadrág. Számomra nem jelent problémát a nagy választék, a bolyongás a sorok között, csukott szemmel is tudom, melyik sorban található a farmer, ami se nem túl bő, se nem túl szűk. Egy mozdulattal söprök be egyszerre ötöt ugyanabból a fazonú és anyagú pólóból és nem kockáztatok, jó lesz a megszokott csíkos, mielőtt még állna a bál reggelente.

Ruhatár egy életre

Azért mindennek kapcsán mégis izgatni kezdett vajon miért viselt állandóan fekete garbót, Levi’s 501-es farmert és fehér edzőcipőt Steve Jobs? Meg akartam érteni a történetét, hátha közelebb kerülök tulajdon ivadékom motivációjához vagy inkább személyiségének titkos részéhez. Amikor Jobs a nyolcvanas években Japánban járt feltűnt neki, hogy a Sony dolgozói mind egyenruhát viselnek. Megkérdezte Akio Morita elnököt az okokról és azt a magyarázatot kapta, hogy a második világháború után senkinek sem volt ruhája, és a cégnek kellett ruhával ellátnia dolgozóit. Az évek során az egyenruha egyfajta védjegy lett, a Sony-hoz való kötődést jelezte. Azonban az egyenruhát nem akárki, hanem a híres japán tervező, Issey Miyake tervezte. Steve Jobs ezt nagy ötletnek tartotta és ő is felkérte a tervezőt az Apple egyenruha tervezésére. A japánokkal ellentétben itt nem lett siker a sztori, nagy ellenkezést váltott ki az ötlet és végül meg sem valósult. Jó barátok lettek azonban Issey Miyake-vel és végül saját egyenruháját, a garbót is vele készíttette el. A tervező száz darabot csinált a garbóból, Jobs pedig azt mondta, „Annyi van belőle, hogy egész hátralévő életemben elég lesz.” 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Demokratikus nevelés
iskola, óvoda

Demokratikus nevelés

Na, annál unalmasabb dolog vélhetően nincs, mint amikor valaki egy konferenciáról ír beszámolót. Én mégis most valami hasonlót teszek. De biztosíthatlak benneteket, lesz ebben néhány olyan mondat, amiért érdemes végigolvasni ezt a pár bekezdést. Különösen azoknak, akiket valóban érdekel, hogyan lehet partnerként, együttműködve terelgetni a gyerekeket, berendezni egy családot, netán egy osztályközösséget. 

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

A világ 15 legszebb iskolája
határon túl

A világ 15 legszebb iskolája

A tanulás célja, hogy inspiráló, lelkesítő és érdekfeszítő élményt nyújtson. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha az iskolaépületek nem lennének félelmetesek.

Gyönyörű iskolákat találunk szerte az egész világban – Ausztráliától Alabamáig, Dániától Kambodzsáig.

Néhány iskolának az a célja, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, mások első osztályú oktatást nyújtanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Álljon itt néhány kedvencünk.

A döntés joga – Két rózsaszín csík
ajánló

A döntés joga – Két rózsaszín csík

Véletlenül akadt a kezembe Annalisa Strada: Két rózsaszín csík című könyve. A történet egy tini lányról, pontosabban az életének alig két hetéről szól. Perla 16 éves és terhes. Jó családból, jó iskolából. Nem iszik (kivéve egyetlen estét, akkor is csak 2 pohárral), nem bulizik (kivéve egyetlen estét), nem randevúzik (kivéve …). Mindene a futás, rendszeresen edz, pontos, megbízható.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.