Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Virágot anyák napjára

Tavaly gyönyörű, fáradt-rózsaszínben játszó hortenziát találtam anyák napjára. Telitalálat – gondoltam, és mielőtt nyitottam volna az ajtót, hogy aztán hangosan becsörtessünk a lakásába az egy naggyal és két kicsivel, levettem a virágról a selyempapírt.

Puszik és ünneplés, beszélgetés és egymás mellett elbeszélés, mígnem csendesen elárulta, kifejezetten nem kedveli ezeket a gömbszerű, angolos virágokat. Együtt nevettünk azon, hogy évek óta hordom neki a legkülönlegesebb színekben tenyésztett vagy színekre festett csodavirágokat, amiknek ezek szerint csak én vagyok nagy rajongója. Én pedig kamasz korom óta meg voltam győződve róla, hogy ezek a kedvencei.

Eszembe jutottak a gyerekkori anyák napi sógyurma ajándékok és az innen-onnan, üres telkeken leszedett orgonaágak.

Aztán a versek, amiken százszor összevitatkoztunk, mert én büszke voltam a szövegtudásomra, de ő állandóan a hangsúlyokat szerette volna javítani. A közös éneklések, amiket utána nagy hangon folytatott akár a ház előtt is.

„Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára.”

Aztán az évek, amikor nehezen jutottam el hozzá és én is anyuka lettem.

Idén is felöltözök, mint régen. Hogy büszke legyen rám. Újra orgonát veszek vagy inkább orchideát, bár ki tudja, elképzelhető, megint nem találok bele. Maradhatnék a ciklámennél vagy a mikulásvirágnál, az mindig bejött. (Én majd veszem a cserepeset, a nővérem a csokrot – ez is kialakult az évek során.) Nem kérek díszcsomagolást. Felesleges – mondaná nagymamám, úgyis csak kidobjuk. Mama talán szeretné, de már nem tudom, mikor szólal meg bennem anyu és mikor nagymamám hangja a virágok és ajándékok kapcsán. Nehéz megkülönböztetni. Anyát a lányától. Mamát a nagymamámtól. Önmagamat tőlük.

A virágboltban tétovázok, hogy inkább gyönyörű, vagy inkább tartós legyen. Maradok a fáradtrózsaszínnél, ma ilyen sálat is felvettem. Természetesen csodaszép. Megyünk együtt, lánya és az unokái. Hálával a szívünkben.

Két hónapja ment el tőlünk. A virágosnál még ránézek egy cserepes hortenziára és a könnyektől összeszorul a torkom. Anyám pedig mosolyog rám az égből. Talán mégis hortenziát kellett volna.....

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
A matematikához nem vezet szolgai út
iskola, óvoda

A matematikához nem vezet szolgai út

Félelemmel vegyes tisztelet, utálattal vegyes rettegés. Körülbelül így írható le, mit érez a gyerekek és szülők nagy része a matematika szó hallatán. Nem szeretik. Persze több iskolai tantárgy is van, amit sokan nem szeretnek, mégis azt tapasztalom, hogy a matek az, amivel kapcsolatosan nagyon kilengenek az érzelmek. Vannak felnőttek, akiknek ma is rémálmaikban jön elő a matematika érettségi, vagy egy kudarcos táblai feladatmegoldás megszégyenítő élménye. A matematika ahelyett, hogy magabiztosságot adna, túlságosan is sokszor vezet az önbizalom csökkenéséhez, kisebbrendűségi érzéshez, az önértékelés romlásához, sőt, az önsztereotipizáláshoz.

Az anyáknak a napja
interjúk

Az anyáknak a napja

A hétvégi anyák napján gondolkoztam. Ahogy lapozgattam a FB-ot, a sok anyuka a gyerekével, és sok gyerek az anyukájával...

És azon gondolkodtam, mitől olyan suta az anyák napja és mégis mitől fontos ez mindenkinek? Hogy miben rejlik a nagyszerűsége és a megismételhetetlensége?

Amit az autista gyerekek szülei szeretnének, ha tudnánk
határon túl

Amit az autista gyerekek szülei szeretnének, ha tudnánk

Rengeteg tévhit él az autizmusról, különösen, ha gyerekekről beszélünk. Az alábbiakat szeretnék tudatni a világgal a Huffington Post olyan olvasói, akik autista gyerekek szülei.

5 hétköznapi lehetőség, hogyan legyen csodás kapcsolatod a kiskamaszoddal
ajánló

5 hétköznapi lehetőség, hogyan legyen csodás kapcsolatod a kiskamaszoddal

A kisgyerekekkel való kapcsolódás gyakran azt jelenti, hogy ülünk a szőnyegen és Legózunk vagy Barbie-zunk. A bújócskázás vagy egy csendes összebújás, mind a napi rutin részei. De most, hogy már kiskamasz lett a kisgyerekből, kevésbé egyszerű, sőt néha bonyolult megtalálni a kapcsolódási pontokat.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.