Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Virágot anyák napjára

Tavaly gyönyörű, fáradt-rózsaszínben játszó hortenziát találtam anyák napjára. Telitalálat – gondoltam, és mielőtt nyitottam volna az ajtót, hogy aztán hangosan becsörtessünk a lakásába az egy naggyal és két kicsivel, levettem a virágról a selyempapírt.

Puszik és ünneplés, beszélgetés és egymás mellett elbeszélés, mígnem csendesen elárulta, kifejezetten nem kedveli ezeket a gömbszerű, angolos virágokat. Együtt nevettünk azon, hogy évek óta hordom neki a legkülönlegesebb színekben tenyésztett vagy színekre festett csodavirágokat, amiknek ezek szerint csak én vagyok nagy rajongója. Én pedig kamasz korom óta meg voltam győződve róla, hogy ezek a kedvencei.

Eszembe jutottak a gyerekkori anyák napi sógyurma ajándékok és az innen-onnan, üres telkeken leszedett orgonaágak.

Aztán a versek, amiken százszor összevitatkoztunk, mert én büszke voltam a szövegtudásomra, de ő állandóan a hangsúlyokat szerette volna javítani. A közös éneklések, amiket utána nagy hangon folytatott akár a ház előtt is.

„Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára.”

Aztán az évek, amikor nehezen jutottam el hozzá és én is anyuka lettem.

Idén is felöltözök, mint régen. Hogy büszke legyen rám. Újra orgonát veszek vagy inkább orchideát, bár ki tudja, elképzelhető, megint nem találok bele. Maradhatnék a ciklámennél vagy a mikulásvirágnál, az mindig bejött. (Én majd veszem a cserepeset, a nővérem a csokrot – ez is kialakult az évek során.) Nem kérek díszcsomagolást. Felesleges – mondaná nagymamám, úgyis csak kidobjuk. Mama talán szeretné, de már nem tudom, mikor szólal meg bennem anyu és mikor nagymamám hangja a virágok és ajándékok kapcsán. Nehéz megkülönböztetni. Anyát a lányától. Mamát a nagymamámtól. Önmagamat tőlük.

A virágboltban tétovázok, hogy inkább gyönyörű, vagy inkább tartós legyen. Maradok a fáradtrózsaszínnél, ma ilyen sálat is felvettem. Természetesen csodaszép. Megyünk együtt, lánya és az unokái. Hálával a szívünkben.

Két hónapja ment el tőlünk. A virágosnál még ránézek egy cserepes hortenziára és a könnyektől összeszorul a torkom. Anyám pedig mosolyog rám az égből. Talán mégis hortenziát kellett volna.....

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?
iskola, óvoda

Mért kell rendet tenni a gyerekszobában?

Minden gyereknél eljön a nap, amikor könyörögni kell, hogy tegyen maga után rendet. Hogy legyen figyelemmel a környezetére, hogy uralkodjon a káoszon. És van, hogy erre hiába kérjük, aztán feladjuk. De miért is kell ragaszkodnunk a rendhez? Miért nem hagyhatjuk rájuk, milyen állapotban van a szobájuk?

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Új iskola, óvoda
határon túl

Új iskola, óvoda

Most már kijelenthetem, azt hiszem, hogy egészen pontosan tudom, mit éreznek a gyerekeim az új iskolájukban: túl vagyok mind a négy szülői értekezleten (a legidősebbnek már ilyenje nincs, szóval az a terep továbbra is ismeretlen).
Ülök az osztály(-ok)ban/csoportban, teljesen ismeretlen környezetben (némi tévelygés után megtalálom a megfelelő osztálytermet), teljesen idegen emberek között (és rátok gondolok, drága volt szülőtársak, óvodában, iskolában). 

Fortnite, a menő játék
ajánló

Fortnite, a menő játék

Különösen az ADHD-s és a szociális képességekkel bajlódó gyerekek szülei számára állított össze az Understood oktatási portál bloggere tanácsokat, mit érdemes tenniük, ha a gyerekeik a Fortnite játékkal játszanak. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes és megfontolandó lehet, így alább olvashatjátok, mit javasol a szülőknek Mark J. Griffin, Ph.D., aki az unokájával próbálta ki a játékot, hogy megtapasztalja,hogyan érinti a gyerekeket ez a játék.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.