Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Virágot anyák napjára

Tavaly gyönyörű, fáradt-rózsaszínben játszó hortenziát találtam anyák napjára. Telitalálat – gondoltam, és mielőtt nyitottam volna az ajtót, hogy aztán hangosan becsörtessünk a lakásába az egy naggyal és két kicsivel, levettem a virágról a selyempapírt.

Puszik és ünneplés, beszélgetés és egymás mellett elbeszélés, mígnem csendesen elárulta, kifejezetten nem kedveli ezeket a gömbszerű, angolos virágokat. Együtt nevettünk azon, hogy évek óta hordom neki a legkülönlegesebb színekben tenyésztett vagy színekre festett csodavirágokat, amiknek ezek szerint csak én vagyok nagy rajongója. Én pedig kamasz korom óta meg voltam győződve róla, hogy ezek a kedvencei.

Eszembe jutottak a gyerekkori anyák napi sógyurma ajándékok és az innen-onnan, üres telkeken leszedett orgonaágak.

Aztán a versek, amiken százszor összevitatkoztunk, mert én büszke voltam a szövegtudásomra, de ő állandóan a hangsúlyokat szerette volna javítani. A közös éneklések, amiket utána nagy hangon folytatott akár a ház előtt is.

„Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára.”

Aztán az évek, amikor nehezen jutottam el hozzá és én is anyuka lettem.

Idén is felöltözök, mint régen. Hogy büszke legyen rám. Újra orgonát veszek vagy inkább orchideát, bár ki tudja, elképzelhető, megint nem találok bele. Maradhatnék a ciklámennél vagy a mikulásvirágnál, az mindig bejött. (Én majd veszem a cserepeset, a nővérem a csokrot – ez is kialakult az évek során.) Nem kérek díszcsomagolást. Felesleges – mondaná nagymamám, úgyis csak kidobjuk. Mama talán szeretné, de már nem tudom, mikor szólal meg bennem anyu és mikor nagymamám hangja a virágok és ajándékok kapcsán. Nehéz megkülönböztetni. Anyát a lányától. Mamát a nagymamámtól. Önmagamat tőlük.

A virágboltban tétovázok, hogy inkább gyönyörű, vagy inkább tartós legyen. Maradok a fáradtrózsaszínnél, ma ilyen sálat is felvettem. Természetesen csodaszép. Megyünk együtt, lánya és az unokái. Hálával a szívünkben.

Két hónapja ment el tőlünk. A virágosnál még ránézek egy cserepes hortenziára és a könnyektől összeszorul a torkom. Anyám pedig mosolyog rám az égből. Talán mégis hortenziát kellett volna.....

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás
iskola, óvoda

Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás

A bántalmazás világszerte problémát jelent az iskolák számára. Egy viszonylag gyakori viselkedési formáról beszélünk, de sajnos, nehéz megjósolni a bántalmazott diákok számát, mivel különböző módon történik a bullying mérése. Egy 2014-es tanulmány arra mutatott rá, hogy a gyerekek 35%-a valamilyen módon részese volt zaklatásnak. Ez azt jelenti, hogy egy 30 fős osztályból 10 tanuló megfélemlítés áldozata lesz. A Childline (gyerekek számára létesített, Nagy-Britanniában ingyenesen elérhető segélyvonal) szerint a bántalmazás az első három probléma között szerepel, ami miatt kapcsolatba lépnek velük a gyerekek.

 

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek
határon túl

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek

Egy háromgyerekes amerikai anyuka összegyűjtötte a legfantáziadúsabb iskolai ebéd ötleteket. Mi meg lefordítottuk nektek és belinkeltük az eredeti oldalakat, hátha megkönnyítjük ezzel a mindennapi fejtörést.

Szabályok és Tiltások
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.