Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Virágot anyák napjára

Tavaly gyönyörű, fáradt-rózsaszínben játszó hortenziát találtam anyák napjára. Telitalálat – gondoltam, és mielőtt nyitottam volna az ajtót, hogy aztán hangosan becsörtessünk a lakásába az egy naggyal és két kicsivel, levettem a virágról a selyempapírt.

Puszik és ünneplés, beszélgetés és egymás mellett elbeszélés, mígnem csendesen elárulta, kifejezetten nem kedveli ezeket a gömbszerű, angolos virágokat. Együtt nevettünk azon, hogy évek óta hordom neki a legkülönlegesebb színekben tenyésztett vagy színekre festett csodavirágokat, amiknek ezek szerint csak én vagyok nagy rajongója. Én pedig kamasz korom óta meg voltam győződve róla, hogy ezek a kedvencei.

Eszembe jutottak a gyerekkori anyák napi sógyurma ajándékok és az innen-onnan, üres telkeken leszedett orgonaágak.

Aztán a versek, amiken százszor összevitatkoztunk, mert én büszke voltam a szövegtudásomra, de ő állandóan a hangsúlyokat szerette volna javítani. A közös éneklések, amiket utána nagy hangon folytatott akár a ház előtt is.

„Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára.”

Aztán az évek, amikor nehezen jutottam el hozzá és én is anyuka lettem.

Idén is felöltözök, mint régen. Hogy büszke legyen rám. Újra orgonát veszek vagy inkább orchideát, bár ki tudja, elképzelhető, megint nem találok bele. Maradhatnék a ciklámennél vagy a mikulásvirágnál, az mindig bejött. (Én majd veszem a cserepeset, a nővérem a csokrot – ez is kialakult az évek során.) Nem kérek díszcsomagolást. Felesleges – mondaná nagymamám, úgyis csak kidobjuk. Mama talán szeretné, de már nem tudom, mikor szólal meg bennem anyu és mikor nagymamám hangja a virágok és ajándékok kapcsán. Nehéz megkülönböztetni. Anyát a lányától. Mamát a nagymamámtól. Önmagamat tőlük.

A virágboltban tétovázok, hogy inkább gyönyörű, vagy inkább tartós legyen. Maradok a fáradtrózsaszínnél, ma ilyen sálat is felvettem. Természetesen csodaszép. Megyünk együtt, lánya és az unokái. Hálával a szívünkben.

Két hónapja ment el tőlünk. A virágosnál még ránézek egy cserepes hortenziára és a könnyektől összeszorul a torkom. Anyám pedig mosolyog rám az égből. Talán mégis hortenziát kellett volna.....

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Hogyan szerettesd meg a sportot?
iskola, óvoda

Hogyan szerettesd meg a sportot?

A mindennapi tudatos mozgás, a sport, a testünk karbantartása nagyon fontos tudás. Fontosabb, mint első ránézésre hinnénk! Nem a versenysport, a látványos testépítés, hanem a test és lélek harmóniája. Ami nélkül nincs kiegyensúlyozott élet. Hogyan szerettesd meg? Szeresd Te is!

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!
ajánló

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!

A fejlett országokban született gyerekek jóval nagyobb súllyal születnek és a későbbiekben is magasabbak, fejlettebbek, gyorsabban érők lesznek, mit 60-80 évvel korábban született társaik. Hamarabb serdülnek, idősebbnek néznek ki és felnőttesebb játékokkal játszanak. Mit tehetünk mi, a szüleik, hogy lelassítsuk ezeket a folyamatokat? Kell-e tennünk ez ellen?

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.