Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
iskola, óvoda

11 kielégítő válasz gyerekeink azon kérdéseire, amire hirtelen nem tudjuk, mit feleljünk

Néha a gyerekek olyan kérdéseket tesznek fel, hogy nem tudjuk sírjunk-e vagy nevessünk. De fontos megismerniük a korrekt választ. Nem helyes, ha elengedjük a fülünk mellett, vagy nem mondunk igazat, esetleg kinevetjük a naiv kérdés miatt.

Íme, a 11 legmegfelelőbb válasz a legösszetettebb kérdésekre.

Hogyan lettem?

Legyél őszinte, de ne menj bele a részletekbe!

„Amikor az emberek szeretik egymást, csókolóznak és ölelkeznek. A papa átadja a sejtjeit a mamának, azok a sejtek egyesülnek a mamáéval, aztán a baba elkezd növekedni a mama pocakjában. Egészen apró és úgy úszkál, mint egy halacska. Egyre nagyobb lesz, és egyszer csak már nem fér el a mama pocakjában, úgyhogy úgy dönt, hogy megszületik.” Az idősebb gyerekeket már meg lehet ismertetni a sperma és a petesejt fogalmával.

Miért mások a lányok és a fiúk, ott lenn?

Mindenféle ügyetlenkedés nélkül próbálj meg erre a kérdésre válaszolni és ne feledd, természetes dolog, hogy érdeklődik a nemi különbségek iránt.

„A különbségek már a mama pocakjában is láthatók. A fiúknak fütyije és két herezacskója, a lányoknak puncija és méhe van. A méh egy speciális zsák, amiben fejlődik a pocakban a baba. A fiú és a lány felnő, szerelmesek lesznek egymásba és gyereket szeretnének. Úgy összeillenek, mint egy kirakós játék darabkái. És hamarosan egy új baba születik”

Elvehetlek mama, amikor felnövök?

Majdnem minden gyerek felteszi ezt a kérdést. Gyengéden mondjuk, hogy nem.

„Mindenkinek megvan a szerepe a családban. A nővéredből nem válhat apuka, a papádból nem lehet nagymama. És te nem lehetsz az én férjem. Amikor te felnősz, én már öreg leszek. Szeretni fogsz és törődni fogsz velem, de mást fogsz elvenni, egy nálam sokkal fiatalabb lányt. Szeretni fogjátok egymást és lesz saját gyereketek.”

Miért veszekedtek?

A gyerekek tudat alatt bűnösnek érzik magukat, amikor a szüleik veszekednek. Fontos, hogy megértsék, nem hibásak ezért.

„Az emberek azért veszekednek, mert nem értenek mindig mindenben egyet. A gyerekek is veszekednek néha és néha a felnőttek is. De végül mindig kibékülünk, mert szeretjük egymást. És téged is mindketten szeretünk.”

Miért ilyen kövér ez a néni?

Ne hallgattasd el a gyereked, ha nyilvános helyen hangosan rákérdez egy szokatlan külsejű ember kinézetére, mert ez az intolerancia kialakulásához vezethet.

„Mindenki másmilyen. Az emberek lehetnek magasak, alacsonyak, kövérek vagy soványak. Néha egész furcsának tűnhetnek, mert valamilyen fogyatékkal élnek. Rosszul eshet nekik, ha ujjal mutogatsz rájuk. Legközelebb, majd akkor megbeszéljük, ha már nincsenek a közelünkben, így nem bántjuk meg őket.”

Kit szeretsz jobban, a nővéremet vagy engem?

A testvérek örökös versengésben vannak a szüleik szeretetéért. Ne példálózz az egyik gyerekeddel a másik előtt! És ne mondd, hogy jobban szereted a másikat, mert pl. jobban teljesít az iskolában!

„Mindketten mások vagytok, másféle módon nyilvánul meg a szeretetünk. Mindkettőtöket egyformán szeretünk. Te is ugyanúgy szereted a papát, mint engem. Mindketten nagyon fontosak vagytok számunkra.”

Nem fog bántani a doktor néni?

Magyarázd el a gyerekednek, hogy szükséges a kezelés. Soha ne tartsd gyávának, és soha ne csinálj viccet a félelmeiből.

„A doktor néni nem akar bántani. Az a dolga, hogy harcoljon a kórokozók és a betegségek ellen. Lehet, hogy egy picit fájni fog, de csak egy pillanatig. Amikor beteg voltam, én is kaptam szurit. Kicsit féltem, de túléltem. És te is hamar túl leszel rajta. Emlékszel, amikor beteg volt a nyuszid és elvittük orvoshoz? Emlékszel, hogy félt?”

Meg fogok halni? És te is?

Ne hazudj a gyerekednek a halállal kapcsolatban! Meg fogja érteni az igazságot.

„Az emberek, az állatok, de még a növények is meghalnak egy napon. Ez a természet törvénye. Minden élőlénynek, aki egyszer megszületik, jut hely a világon, de egy napon mindenki meghal. De mi még nem mostanában. Ha már nagyon öreg leszek, én is meg fogok halni, de akkorra te már felnőtt leszel és lesznek unokáid. És majd, amikor ők felnőnek és nekik lesznek unokáik, te meg már nagyon öreg leszel, akkor fogsz te meghalni. De csodálatos életed lesz, tele kalandokkal és felfedezésekkel.”

Miért hagysz itt, miért mész dolgozni?

Magyarázd el, hogy a munkádat el kell végezned. Hangsúlyozd, hogy mennyire örülsz, amikor hazajössz, és újra megölelheted.

„Nem akarlak itt hagyni, de muszáj elmennem dolgozni. Sajnos, ezen nem tudunk változtatni. Nagyon szeretem a munkámat, fontos számomra, hogy dolgozzak. De tudod, hogy este hazajövök, és megint együtt leszünk. Gyere, cseréljünk! Odaadom neked a karkötőmet, te meg add nekem az egyik játékodat. Így érezni fogjuk egymás jelenlétét, még akkor is, ha távol leszünk egymástól.”

Neked miért szabad? És nekem miért nem?

Ne félj bevallani, hogy nem vagy tökéletes! Nagyon fontos, hogy megértse a gyerek, nem csinálhat mindent ugyanúgy, ahogy a szülei.

„Igen, cigizek és néha késő estig nyomkodom a számítógépet. De nem szeretném, ha te is ugyanezeket a rossz szokásokat eltanulnád. Megpróbálok megszabadulni ezektől, mert biztos, hogy jót tenne az egészségemnek, ha nem cigiznék és többet aludnék”

Mi lesz, ha kimászik a szörny az ágy alól és megesz?

Vegyed komolyan a gyereked félelmeit és gondoljátok át közösen, hogy hogyan lehetne a rossz gondolatokat jókká varázsolni.

„Beszélgessünk erről a szörnyetegről! Tudtad, hogy a szörnyek nagyon félnek a mágikus varázslatoktól? Találjunk ki egyet! Nézd, ez nem csak egy egyszerű, régi távirányító, hanem látod ezt a titkos gombot rajta? Amikor megnyomod, eltűnik a szörny. Tartsuk az ágyad mellett, hogy ha szükséged van, használhasd.”

A válaszokra vonatkozó szabályok:

A gyereknek nem kell többet tudnia, mint amit kérdezett. Egyszerű válaszokat adjál.

Ne csapd be! Ha nem tudod a kérdésére a választ, egyszerűen csak valld be. És aztán keressétek meg együtt a választ. Ez a megközelítés csak megerősíti a tekintélyedet, míg a hazugság gyengíti. Ha a gyerek mástól tudja meg az igazságot, el kell neki mondanod, miért hazudtál.

Soha ne leereszkedő hangnemben beszélj hozzá! Soha ne gúnyold ki! Vedd komolyan a kérdéseit! Biztosan azt szeretnéd, hogy mindig neked tegye fel a számára fontos kérdéseket.

Gondolkozz el a kérdés motivációját. Néha a gyerek kérdése egy öntudatlan segítség kérés vagy egy rejtett félelem eloszlatására irányul. Próbálj meg rájönni, hogy vajon mi is állhat a kérdés mögött.

Az illusztrációkat Ekaterina Gapanovich készítette

https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/11-correct-answers-to-childrens-questions-that-always-stump-parents-330960/

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.