Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Olvasson a gyerek magáról!

Van, aki észrevétlenül megtanul olvasni, és van, akinek komoly erőfeszítés, sok munka befektetése hozza meg a várt eredményt. Szerencsére ma már felkészült szakemberek és remek módszerek segítik a nehezebben haladókat. Ha figyelmesek vagyunk, akkor szülőként is sokat tehetünk az olvasás megszerettetéséért.

Például, ha olyan könyvet adunk a gyerek kezébe, ami ismerős világba kalauzolja, aminek stílusa, hossza, szókincse segíti és támogatja őt. Amiben magára ismerhet. Ami nem túlzott kihívás, hanem örömteli sikerélményt ad neki. Minden kisgyerek, akinek nehezen megy az olvasás, és ezért elutasítja azt, valójában borzalmasan szeretne kiolvasni egy könyvet, Úgy, ahogy a szülei, az osztálytársai, szeretne ő is elbüszkélkedni vele, vagy egyszerűen csak „kivégezni” egy könyvet!

Dr. Seuss két könyvét ajánlom ehhez, amit nagy óvodások vagy kisiskolások biztosan élvezettel forgatnak majd. És nem csak a nehezen olvasóknak, hanem a könnyebben haladó, kezdő olvasóknak is vicces időtöltést nyújthat.

A Kell egy kedvenc című mese a legtöbb kisgyerek egyik leghőbb álmáról, a kisállat választásról szól. És benne van az egyik legnagyobb gyerekkori nehézség, a döntés súlya. Hogy annyi minden lenne jó, olyan sokféle állatot választhatna az állatkereskedésben, legszívesebben valamennyit hazavinné, sőt még képzeletbeli állatokat is, de csak egyet választhat! Nehéz döntés, és a szülők sürgetik a testvéreket, akik már-már a fantázia világába menekülnek, amikor is végül sikerül egy titokzatos példányt hazavinni. A gyerekek számára ismerős helyzet, gyorsan olvasható szövegezéssel és vicces, korszerű rajzokkal illusztrálva hamar adja a sikerélményt és a meseélményt. Az olvasás után pedig alkalom adódik, hogy beszélgessünk velük a vágyakról, a döntési helyzetekről vagy a házi kedvencekről. Akár tovább is költhetjük együtt a mesét.

A Zöld sonkás tojás a világ egyik leghíresebb láncmeséje. Zöld sonkás tojást bárhol, bármikor lehet enni. Vagy mégsem? A történetben záporoznak a furábbnál furább ötletek, helyszínek és társak, ezek persze állatok és járművek, akikkel és ahol érdekes volna elfogyasztani a fura színű ételt. Abszurd helyzetek, amiket a gyerekek szeretnek, és amin harsányan lehet nevetni, fújolni, kicsit undorodni. Nincs is annál jobb móka! És persze ezt is könnyű olvasni. Az ismétlődő szavak, a lépcsőzetesen bővülő mondatok észrevétlenül fejlesztik a gyerekek olvasási képességét. Sőt, memorizálni is könnyű ezeket a kis versikéket, akár iskolai előadásra, vagy csak egymás örömére, szórakoztatásra.

Dr. Seuss német származású amerikai író és karikaturista, a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, több mint 60 gyerekkönyv szerzője és rajzolója. Az USA-ban a pedagógusok rendszeresen használják a nehezen olvasó gyerekek felzárkóztatására. Dr. Seuss művei a Kolibri Kiadó klasszikusok sorozatában jelennek meg először magyarul, Szabó T. Anna szöveghű, mégis kreatív és humoros fordításában. 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.