Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Olvasson a gyerek magáról!

Van, aki észrevétlenül megtanul olvasni, és van, akinek komoly erőfeszítés, sok munka befektetése hozza meg a várt eredményt. Szerencsére ma már felkészült szakemberek és remek módszerek segítik a nehezebben haladókat. Ha figyelmesek vagyunk, akkor szülőként is sokat tehetünk az olvasás megszerettetéséért.

Például, ha olyan könyvet adunk a gyerek kezébe, ami ismerős világba kalauzolja, aminek stílusa, hossza, szókincse segíti és támogatja őt. Amiben magára ismerhet. Ami nem túlzott kihívás, hanem örömteli sikerélményt ad neki. Minden kisgyerek, akinek nehezen megy az olvasás, és ezért elutasítja azt, valójában borzalmasan szeretne kiolvasni egy könyvet, Úgy, ahogy a szülei, az osztálytársai, szeretne ő is elbüszkélkedni vele, vagy egyszerűen csak „kivégezni” egy könyvet!

Dr. Seuss két könyvét ajánlom ehhez, amit nagy óvodások vagy kisiskolások biztosan élvezettel forgatnak majd. És nem csak a nehezen olvasóknak, hanem a könnyebben haladó, kezdő olvasóknak is vicces időtöltést nyújthat.

A Kell egy kedvenc című mese a legtöbb kisgyerek egyik leghőbb álmáról, a kisállat választásról szól. És benne van az egyik legnagyobb gyerekkori nehézség, a döntés súlya. Hogy annyi minden lenne jó, olyan sokféle állatot választhatna az állatkereskedésben, legszívesebben valamennyit hazavinné, sőt még képzeletbeli állatokat is, de csak egyet választhat! Nehéz döntés, és a szülők sürgetik a testvéreket, akik már-már a fantázia világába menekülnek, amikor is végül sikerül egy titokzatos példányt hazavinni. A gyerekek számára ismerős helyzet, gyorsan olvasható szövegezéssel és vicces, korszerű rajzokkal illusztrálva hamar adja a sikerélményt és a meseélményt. Az olvasás után pedig alkalom adódik, hogy beszélgessünk velük a vágyakról, a döntési helyzetekről vagy a házi kedvencekről. Akár tovább is költhetjük együtt a mesét.

A Zöld sonkás tojás a világ egyik leghíresebb láncmeséje. Zöld sonkás tojást bárhol, bármikor lehet enni. Vagy mégsem? A történetben záporoznak a furábbnál furább ötletek, helyszínek és társak, ezek persze állatok és járművek, akikkel és ahol érdekes volna elfogyasztani a fura színű ételt. Abszurd helyzetek, amiket a gyerekek szeretnek, és amin harsányan lehet nevetni, fújolni, kicsit undorodni. Nincs is annál jobb móka! És persze ezt is könnyű olvasni. Az ismétlődő szavak, a lépcsőzetesen bővülő mondatok észrevétlenül fejlesztik a gyerekek olvasási képességét. Sőt, memorizálni is könnyű ezeket a kis versikéket, akár iskolai előadásra, vagy csak egymás örömére, szórakoztatásra.

Dr. Seuss német származású amerikai író és karikaturista, a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, több mint 60 gyerekkönyv szerzője és rajzolója. Az USA-ban a pedagógusok rendszeresen használják a nehezen olvasó gyerekek felzárkóztatására. Dr. Seuss művei a Kolibri Kiadó klasszikusok sorozatában jelennek meg először magyarul, Szabó T. Anna szöveghű, mégis kreatív és humoros fordításában. 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás
iskola, óvoda

Megfélemlítés, zaklatás, bántalmazás

A bántalmazás világszerte problémát jelent az iskolák számára. Egy viszonylag gyakori viselkedési formáról beszélünk, de sajnos, nehéz megjósolni a bántalmazott diákok számát, mivel különböző módon történik a bullying mérése. Egy 2014-es tanulmány arra mutatott rá, hogy a gyerekek 35%-a valamilyen módon részese volt zaklatásnak. Ez azt jelenti, hogy egy 30 fős osztályból 10 tanuló megfélemlítés áldozata lesz. A Childline (gyerekek számára létesített, Nagy-Britanniában ingyenesen elérhető segélyvonal) szerint a bántalmazás az első három probléma között szerepel, ami miatt kapcsolatba lépnek velük a gyerekek.

 

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek
határon túl

Iskolai tízórai/ebéd/uzsonna ötletek

Egy háromgyerekes amerikai anyuka összegyűjtötte a legfantáziadúsabb iskolai ebéd ötleteket. Mi meg lefordítottuk nektek és belinkeltük az eredeti oldalakat, hátha megkönnyítjük ezzel a mindennapi fejtörést.

Szabályok és Tiltások
ajánló

Szabályok és Tiltások

A fegyelmezés az egyik leginkább központi kérdés a gyereknevelésben. Mikor teszek jót? Ha eltiltom, megmondom, szabályozom vagy rávezetem? Úgy tűnik, hogy nagyon nincs meg a biztos válasz, leginkább talán helyzetek vannak, amikor próbálgatunk ezt-azt.

Összeszedtünk néhány példát, ötletet mit lehet alkalmazni. Vagy bejön vagy nem. De ettől is szép!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.