Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Olvasson a gyerek magáról!

Van, aki észrevétlenül megtanul olvasni, és van, akinek komoly erőfeszítés, sok munka befektetése hozza meg a várt eredményt. Szerencsére ma már felkészült szakemberek és remek módszerek segítik a nehezebben haladókat. Ha figyelmesek vagyunk, akkor szülőként is sokat tehetünk az olvasás megszerettetéséért.

Például, ha olyan könyvet adunk a gyerek kezébe, ami ismerős világba kalauzolja, aminek stílusa, hossza, szókincse segíti és támogatja őt. Amiben magára ismerhet. Ami nem túlzott kihívás, hanem örömteli sikerélményt ad neki. Minden kisgyerek, akinek nehezen megy az olvasás, és ezért elutasítja azt, valójában borzalmasan szeretne kiolvasni egy könyvet, Úgy, ahogy a szülei, az osztálytársai, szeretne ő is elbüszkélkedni vele, vagy egyszerűen csak „kivégezni” egy könyvet!

Dr. Seuss két könyvét ajánlom ehhez, amit nagy óvodások vagy kisiskolások biztosan élvezettel forgatnak majd. És nem csak a nehezen olvasóknak, hanem a könnyebben haladó, kezdő olvasóknak is vicces időtöltést nyújthat.

A Kell egy kedvenc című mese a legtöbb kisgyerek egyik leghőbb álmáról, a kisállat választásról szól. És benne van az egyik legnagyobb gyerekkori nehézség, a döntés súlya. Hogy annyi minden lenne jó, olyan sokféle állatot választhatna az állatkereskedésben, legszívesebben valamennyit hazavinné, sőt még képzeletbeli állatokat is, de csak egyet választhat! Nehéz döntés, és a szülők sürgetik a testvéreket, akik már-már a fantázia világába menekülnek, amikor is végül sikerül egy titokzatos példányt hazavinni. A gyerekek számára ismerős helyzet, gyorsan olvasható szövegezéssel és vicces, korszerű rajzokkal illusztrálva hamar adja a sikerélményt és a meseélményt. Az olvasás után pedig alkalom adódik, hogy beszélgessünk velük a vágyakról, a döntési helyzetekről vagy a házi kedvencekről. Akár tovább is költhetjük együtt a mesét.

A Zöld sonkás tojás a világ egyik leghíresebb láncmeséje. Zöld sonkás tojást bárhol, bármikor lehet enni. Vagy mégsem? A történetben záporoznak a furábbnál furább ötletek, helyszínek és társak, ezek persze állatok és járművek, akikkel és ahol érdekes volna elfogyasztani a fura színű ételt. Abszurd helyzetek, amiket a gyerekek szeretnek, és amin harsányan lehet nevetni, fújolni, kicsit undorodni. Nincs is annál jobb móka! És persze ezt is könnyű olvasni. Az ismétlődő szavak, a lépcsőzetesen bővülő mondatok észrevétlenül fejlesztik a gyerekek olvasási képességét. Sőt, memorizálni is könnyű ezeket a kis versikéket, akár iskolai előadásra, vagy csak egymás örömére, szórakoztatásra.

Dr. Seuss német származású amerikai író és karikaturista, a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, több mint 60 gyerekkönyv szerzője és rajzolója. Az USA-ban a pedagógusok rendszeresen használják a nehezen olvasó gyerekek felzárkóztatására. Dr. Seuss művei a Kolibri Kiadó klasszikusok sorozatában jelennek meg először magyarul, Szabó T. Anna szöveghű, mégis kreatív és humoros fordításában. 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Testvérharc és szövetség
iskola, óvoda

Testvérharc és szövetség

“Testvérem vagy! És röhögök, mert nem tehetsz ellene semmit!” Akinek van testvére, tudja mennyire összetett, több rétegű és kiismerhetetlen még a szereplőknek is a testvérek viszonya. Mert imádjuk és egyben gyűlöljük is egymást, versengünk és azonosulunk, támogatjuk és akadályozzuk egymást. Persze életkorunk, tapasztalataink és vérmérsékletünk szerint.

Laci doki rendelője
interjúk

Laci doki rendelője

A hétvégén baleset volt nálunk, csak egy kicsi, de egy csapásra megváltozott minden körülöttünk. Aztán szerencsés kimenetele lett, de megérintett, milyen nehéz lehet, ha baj van a gyerek egészségével. Sárvári Töttös Györgyi Szuperhős Szakszerviz című könyve a betegségben, kórházban lévő gyerekeknek és szüleiknek segít feldolgozni a traumát, átvészelni a nehéz időszakot. De felkészülni, más nehézségeket átvészelni is segít ez a mese, ami gyógyír a testnek, léleknek egyaránt. A Kolibri Kiadónál megjelent könyvről beszélgettem a szerzővel. Györgyi korábbi könyvéről, a Varázspálca Szakszervizről itt olvashattok.

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!
ajánló

Ne sürgesd felnőni! Hagyjuk gyereknek lenni gyerekeinket!

A fejlett országokban született gyerekek jóval nagyobb súllyal születnek és a későbbiekben is magasabbak, fejlettebbek, gyorsabban érők lesznek, mit 60-80 évvel korábban született társaik. Hamarabb serdülnek, idősebbnek néznek ki és felnőttesebb játékokkal játszanak. Mit tehetünk mi, a szüleik, hogy lelassítsuk ezeket a folyamatokat? Kell-e tennünk ez ellen?

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.