Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

18 dolog, amit remélem, sikerült megtanítanom a lányomnak a 18. szülinapjáig

Pár hét múlva ünnepli a lányom a 18. születésnapját. A világ előtt hivatalosan nagykorú lesz, de az én szememben még mindig gyerek marad. 18 éve terelgetem és úgy gondolom, jól végeztem a dolgom. De ahogy telnek a napok, azon tűnődtem, vajon sikerült-e belecsepegtetnem azokat a tudnivalókat, amik sikeressé és boldoggá tehetik. Kedves lányom, álljon itt az a 18 dolog, amit remélem, sikerült neked megtanítanom az elmúlt 18 év alatt.

1. Az írásbeli köszönet soha nem megy ki a divatból

Valószínűleg én leszek az utolsó ember a Földön, aki tollat használ. Remélhetőleg, te leszel az utolsó előtti. A kézírás eredete több évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, de nem jelenti azt, hogy ma már nincs helye a világban. Ha szöveges üzenetet, emailt küldesz, vagy felhívsz valakit, az nagyszerű dolog, de ha kézzel írsz egy levelet, az felbecsülhetetlen. Egy szabály: addig ne használd az ajándékot, amíg meg nem köszönted!

2. A nevetés a legjobb orvosság

Nevess minden nap, mert az egy jó érzés! Vigyázz azokra a barátaidra, akik szeretik és értik a humorodat, és meg tudnak úgy nevettetni, hogy potyognak a könnyeid. Ne felejtsd el, mindenkinek vannak hülyeségei és csinál kínos dolgokat, tudnod kell nevetni magadon!

3. A húsleves gyógyít

Sose becsüld le egy húsleves gyógyító hatását. Belülről felmelegít. Gyógyír a megfázásra és csillapítja a köhögést. Emlékeztetni fog arra, hogy már ha felnőttél is, még mindig gyerek vagy. Különösen, ha a mamád készíti el.

4. A „kérem”-nek és a „köszönöm”-nek tényleg mágikus ereje van

Barney, a nagy lila dinoszauruszod ezt mondta neked, amikor 2 éves voltál. És ez még ma is így van. Ha kérsz valamit, mondd, hogy „kérlek”, még ha csak kis kérésről is van szó. Ha valaki tesz valamit érted, mondd, hogy „köszönöm”. Ez mindenkinek jár. A barátaidnak, a szüleidnek és a pincérnek is, aki vizet töltött a poharadba. Mindenki örül, ha elismerik.

5. A lehetőség nem jön házhoz

Hiába ülsz a szobádban, nem fognak bekopogni a lehetőségek. Ne félj kiállni magadért és utánajárni azoknak az ügyeknek, amiket igazán szeretnél. Nem könnyű dolog magadat előtérbe helyezni, néha el is fogsz bukni, de ez mind rendben van. Az esély a célok elérésére jóval nagyobb, ha utánajársz.

6. Ne mártogass kétszer!

Egyrészt hizlal, másrészt nem egészséges és teljesen szükségtelen. Hacsak nem magányosan csipegetsz.

7. Sose menj el otthonról fogmosás nélkül!

Vagy anélkül, hogy megmostad volna az arcodat, megfésülködtél volna, mert 100%, hogy össze fogsz találkozni valakivel, akivel nagyon nem szeretnél mosdatlanul találkozni. Ugyan ezen okokból vegyél fel mindig melltartót. No meg azért is, mert biztosan azt szeretnéd, ha a lehető legtovább lennének szép magasan a melleid.

8. Minden nap használj hidratálót és napkrémet!

10 éves voltam, amikor a nagynéném barátnője azt mondta, hogy itt az ideje, hogy elkezdjek arckrémet használni. Fogalmam sem volt, hogy miről beszél, de olyan szigorú és ijesztő hangon mondta, hogy másnap fogtam magam bementem egy illatszerboltba és vettem egy Oil of Olayt. Áldom ezt a nőt, hogy összehozott vele akkor a sors. 20 éve nem lépek ki az ajtón 40 faktoros arckrém nélkül és mondhatom, hogy viszonylag ráncmentes az arcom. Az ózonréteg most még vékonyabb, mint az én gyerekkoromban, úgyhogy még akkor is használj faktoros arckrémet, ha egész napra esőt mondanak.

9. Ha van valami szép és kedves, amit elmondanál, mondd el!

A mondás így szól: Ha nincs semmi kedves mondanivalód, akkor inkább ne mondj semmit! De a fordítottja is igaz. Mindenki szereti az őszinte dicséretet. Túl gyakran gyorsan elmondjuk a negatív észrevételeinket, de a pozitívokról elfelejtkezünk. Ha úgy gondolod, hogy valakinek elbűvölő a mosolya, vagy menő a pólója, mondd meg neki!

10. Soha ne hagyd abba a tanulást!

Miután befejezted az iskolát, a vizsgák véget érnek, de a tanulás sosem. Soha ne hagyd abba saját magad fejlesztését, akár a munkád miatt, vagy akár hobbiból. Olvassál sokat olyan témákról, amik érdekelnek. Tájékozódj az aktuális eseményekről. Ne feledd, a tudás, hatalom!

11. Egyedül jobb, mint sehogy sem

Tudom, amikor múltkor egyedül mentem moziba, azt gondoltad, milyen szomorú is ez. De nem volt az. Jó érzés olyat tenni, amit én magam szeretnék, és nem hagyom, hogy más eltérítsen ezektől a terveimtől. 40 év alatt tanultam meg ezt a leckét. Remélem, neked a fele alatt megtanítottam.

12. Az élet nem igazságos

Mint ahogy azt már mondtam, néha nem fogod megkapni azt, amit szeretnél, vagy ami jár neked. Az élet nem igazságos, de ez nem jelenti azt, hogy toporzékolhatsz, nyafoghatsz, vagy megrágalmazhatsz másokat. Nem kell ellenőrizned a navigációs rendszeredet. Az egyenes út a jó választás!

13. Legyél jelen!

Ha a barátaiddal vagy, teljes valódban legyél velük! Ha egy koncerten vagy, hallgasd a zenét, ne pedig videózd az egész istenverte koncertet, hogy utána posztolhasd. Ha a mamáddal ülsz a konyhában, aki rád figyel, hagyd abba a snapchatelést a barátaiddal.

14. Vezetés közben ne nyomkodd a telefont!

Ne csináld! Soha! Tedd a telefonodat a kesztyűtartóba, ha úgy gondold, hogy kísértésbe visz. Még azt sem szeretem, ha kihangosítón keresztül telefonálsz. És még egy, soha, de se soha ne igyál vezetés közben!

15. A változás jó lehet!

Csak azért, mert a parmezános csirkét nagyon szereted, nem jelenti azt, hogy nincs más finomság az étlapon. Ne félj kipróbálni új dolgokat! Nem csak az étteremben, hanem az életben is. Ha munkahelyet szeretnél változtatni, vagy másik városba szeretnél költözni, tedd meg. Mindig ott leszünk, hogy támogassunk.

16. Ha tévedtél, kérj bocsánatot!

Mindannyian hibázunk. Ha hibáztál, kérj elnézést és tedd jóvá. Akiknek számítasz, meg fognak bocsátani. Ha valaki megbánt téged, de szívbők jövő bocsánatot kér, bocsáss meg neki. Az élet túl rövid az ellenségeskedéshez.

17. Ne írj mérges üzenetet!

Tudom, hogy telefonálni már avítt dolog. Egy 80-as évekbeli mondás úgy tartja: Ne telefonálj spiccesen! Haragszol egy barátodra, egy kollégádra, a fiúdra, a tanárodra vagy a főnöködre? Vegyél néhány mély lélegzetet és kulcsold össze a kezedet a hátad mögött. Ne küldj üzenetet, emailt, ne posztolj, ne küldj snapchatet, ne instázz, amíg mérges vagy! A legtöbb dolog elmúlik, de ha leírod, az megmarad az örökkévalóságnak.

18. Légy önmagad!

Igazán csodálatos vagy! A 18. születésnapodon és az év minden egyes napján szeresd minden porcikádat és tulajdonságodat és tudd, a világ nagyon szerencsés, hogy te része vagy! Nem beszélve rólunk és a barátaidról.

19. A család örök

Oké, ez a 19., pedig azt mondtam, hogy 18-nál vége lesz. Még van egy dolog, amit remélem, sikerült megtanítanom neked. Mi, a családod, néha a legbosszantóbb, legcikibb és legérthetetlenebb emberek vagyunk az egész földkerekségen. De tudd, hogy mindörökké és feltétel nélkül szeretünk. Még akkor is, ha a törvény szerint már felnőttél, a szívemben mindig gyerek maradsz. Ami persze nem jelenti azt, hogy babakocsiban foglak tolni és cumit teszek a szádba, csak azt jelenti, hogy ahányszor belenézek a gyönyörű barna szemedbe, mindig elolvadok, úgy, ahogy elolvadtam, amikor, a kórházban először a karjaimban tartottalak. És igen, megkaphatod ma este az autókulcsot.

Forrás: https://grownandflown.com/18th-birthday-19-things-taught-daughter/

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Szupererőink 4. - A hangok intelligenciája
iskola, óvoda

Szupererőink 4. - A hangok intelligenciája

INTRO

Pár napja egy workshop-on vettem részt, amin a többszörös intelligencia modellt jártuk körül. Lezárásként a közel száz résztvevő (többnyire pedagógusok) kitöltött saját magáról egy tesztet, amelyből megtudhattuk, melyik területen vagyunk mi magunk a legerősebbek. Végül ez alapján alkottunk csoportokat és találtunk ki az intelligencia területeknek megfelelő elköszönést. Nagyon erős élmény volt, hogy a két legkisebb csoport a verbális és a logikai-matematikai intelligenciában különösen erősek csoportja volt. A verbálisan legerősebbek csoportja három, míg a matematikailag erőseké hét főből állt, míg például az interperszonálisak és intraperszonálisak csoportjában külön-külön több mint húszan voltak.

Menni vagy maradni? Az iskolaérettség dilemmája
interjúk

Menni vagy maradni? Az iskolaérettség dilemmája

Lassan az utolsó pillanathoz érkezünk, hogy eldöntsük, menjen-e a hatévesünk szeptemberben iskolába. Ugyan hivatalosan nem mi, hanem az óvoda dönt, azért szerencsére a gyakorlatban még van szava a szülőnek is. Viszont nehéz, és összetett feladat meghozni ezt a döntést. És az érzelmeink, szubjektív megérzéseink mellett – amik szinte a legfontosabbak – a szakmai szempontokkal sem árt tisztában lennünk. Czédulás Karolina gyógypedagógust hívtam segítségül, hogy járjuk körül a legfontosabb pontokat, amiket mérlegelnünk kell az iskolaérettség kapcsán.

Hogyan segíti a Braille-írás az olvasásban és a tanulásban a vakokat és gyengén látókat?
határon túl

Hogyan segíti a Braille-írás az olvasásban és a tanulásban a vakokat és gyengén látókat?

Louis Braille, aki 1809. január 4-én született, feltalált egy tapintható olvasási és írási módszert, amely számtalan látássérült embernek nyújt a mai napig segítséget. Braille, maga is vak volt. Az első ötletével egy kitapintható írásmódról már iskolás korában kitűnt. Forrás: theconversation.com

10 dolog, amit minden szülőnek tudnia kellene
ajánló

10 dolog, amit minden szülőnek tudnia kellene

Milyen jó lenne, ha összesen csak 10 dolgot kellene tudnia egy szülőnek ahhoz, hogy sikeresen felnevelhesse a gyerekét. Forrás: https://www.maggiedent.com/blog/10-things-every-pa...

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.