Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Hogy néz ki, egy 3 gyerek által összeállított heti vacsoraválaszték?

Carolyn Tate, háromgyerekes ausztrál anyuka rábízta a gyerekeire az egy heti vacsoraválaszték megtervezését. Nem gondolt bele, mi lesz a válaszuk, mielőtt feltette volna nekik a kérdést. Egyszerűen csak odaállt a 13, 7 és 5 éves gyerekek elé és azt mondta, hogy a következő héten ők mondhatják meg, mi legyen vacsira.

Azoktól a gyerekektől vártam a választ, akiket, ha minden évben a szülinapjukon megkérdezek, hogy hol legyen a szülinapi ebédjük, a McDonald’s-ot választják. A három születésnap egy kéthetes intervallumba esik, úgyhogy a hónap végére úgy érzem magam, mint egy dagadt disznó. (Igen, tudom, hogy nem kellene nekem is ennem, de mindezt a gyerekekért teszem) ;-)

Mindenféle lehetőség bevillant az agyamba. Lehet, hogy olyanná válik az életem, mint a Super Size Me című filmben? Minden nap hamburger és shake lesz a vacsora? Vagy lehet, hogy variálni fogják egy halom sült krumplival és rántott csirkefalatokkal?

Néhány percig egyedül hagytam őket, hogy egymás között megbeszéljék, aztán visszamentem hozzájuk. „No, mi a terv?” – kérdeztem gyöngyöző homlokkal, miközben a körmeimet belevájtam a tenyerembe.

A legnagyobb elém tett egy írásos tervet és mindhárman lelkesen fürkészték az arcomat miközben olvastam.

Íme, amit összeállítottak:

Vasárnap: sushi (a 13 éves gyerek készíti) Az én drága tinim szeret főzni, de mindig olyan ételt választ, amihez nagyon sok segítség kell. Ez az egyetlen étel, amit mindenféle segítség nélkül el tud készíteni. Egészséges és szuper egyszerű, úgyhogy úgy gondoltam ez egy nagyszerű kezdés lesz.

Hétfő: grill csirke, tepsis krumpli, saláta Bevallom, csaltam. Feldarabolt csirkét vettem. Ki az, akinek van ideje hétfő este csirkét darabolni? De lenyűgözött, hogy salátát is kértek.

Kedd: fish and chips Sétatávolságra van tőlünk egy fish and chips-es. És van boruk! Csodás volt és olcsó.

Szerda: csirke curry A két kisebb gyerekem nem volt otthon szerda este, úgyhogy kettesben voltunk a naggyal. A gyerek megnézte mi van a mélyhűtőben és talált egy csirke curryt, amit még a múlt héten készítettem. Gondolta jó lesz valami egyszerűt ennünk, miközben megnézünk egy Stranger Things epizódot. De szeretem ezt a nagylányt!

Csütörtök: müzli Imádnak a gyerekeim müzlit vacsorázni. És megmondom őszintén, engem is boldoggá tesz, amikor azt kérnek. Nincs ennél egyszerűbb kaja.

Péntek: kolbászos kenyér Minden pénteken önkéntesek kolbászt sütnek a környékünkön, amit isteni fehér kenyérre tálalnak. A gyerekeim úgy gondolják, hogy ez a lehető legjobb dolog, amióta kolbász és kenyér van a világon.

Szombat: salátatál Komolyan, ezt választották. Nem én beszéltem rá őket. Van egy ételünk, amit salátatálnak nevezünk, ami különféle apróra vágott zöldségekből, sajtokból, mártogatósból, krékerből, diófélékből és szárított gyümölcsökből áll. Igazából, bármit, amit a kamrában találunk, rátesszük a tálra. Ez valójában csak egy ürügy arra, hogy egy csomó briet ehessenek a gyerekek. Meg azt is szeretik benne, hogy maguk választhatják ki, hogy mit tesznek a tányérjukra. És valljuk be, vacsorára krékert enni elég nagy móka.

Tehát így nézett ki a hetünk. Biztos vagyok benne, hogy egy táplálkozási szakértőnek nem tetszett volna, hogy nincs minden nap zöldség, de egyébként, szerintem, teljesen rendben volt. És nagyon meg vagyok hatva, hogy mennyivel kevesebb munkám volt a vacsorákkal, anélkül, hogy többe került volna.

A kísérletet követően elmondtam a gyerekeimnek, hogy mennyire el voltam ragadtatva a választásaiktól és hogy azt hittem, minden nap a Mekiben akarnak majd vacsizni. Ekkor a hétévesem azt mondta, hogy lehet, hogy akkor ő nem értette kristálytisztán a feltételeket, úgyhogy kezdjük újra az egészet.

Azt hiszem, várnia kell a következő szülinapozásig.

Forrás: essentialkids.com.au

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Ádéhádést csinálunk a gyerekekből
iskola, óvoda

Ádéhádést csinálunk a gyerekekből

Mindannyiunk rettegett jelensége a túlmozgásos, figyelmetlen, lenyugtathatatlan, örökmozgó, rosszgyerek. (ADHD, már a kicsik is így azonosítják magukat, egymást.) Akivel semmire sem megyünk, nincs rá időnk, nincs rá energiánk, a fejünkre nőnek és kudarc a felnőttek számára.

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony
határon túl

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony

Az üveggömbök és a gyertyák fényében előjönnek régi képek. Az első adventi kalendárium. 24 számozott lap, a hatodikon Mikulás, az utolsón fenyő, és minden nap letéptünk egyet. Rajzzal. Eleinte anyám rajza, később a saját girbegurba számaink… a várakozás gyötrelmes gyönyöre.

 

Az ünnep feladata
ajánló

Az ünnep feladata

Az ünnepnek is van ám feladata! Nem csak úgy jön el! Néhány rendkívül fontos tudást hordoz magában! A következő hetekben ezeket kell megtenni ahhoz, hogy sikerrel zárjátok a téli szünetet, ezzel az évet is!
Lehet készíteni check list-et, mindet pipálni, így garantáltan nem marad ki egyetlen fontos elem sem!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.