Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Busójárás kisgyerekekkel

Egy ideje már szerepelt a családi bakancslistán, hogy egyszer mi is megnézzük Mohácson a busójárást. Kicsi gyerekeink vannak, szóval tartottunk a rendezvénytől (hatalmas tömeg, hangos, ijesztő jelmezbe bújt emberek), ráadásul szállást sem könnyű ilyenkor találni.

Végül úgy döntöttünk, hogy a tömeget elkerülendő nem egy hosszú hétvégét töltünk Mohácson, hanem vasárnaptól szerda reggelig maradunk vagyis valóban a „farsang farkát” töltjük a busók között. Így a szálláskeresés sem okozott problémát. A gyerekeknek már indulás előtt mutattunk képeket, rövid filmeket, hogy el tudják képzelni ezeket a jelmezeket.

A megérkezés utáni napon, hétfőn Mohács városa csendes volt, busókkal csak véletlenül találkoztunk az utcákon. Ekkor kerestük fel a Busóházat, amely saját meghatározása szerint „sajátos egyvelege a panoptikumnak és a néprajzi kiállításnak”. Itt a gyerekek megfoghatták, megtapogathatták a jelmezeket, és akár fel is lehetett próbálni egy-egy maszkot. Mindez sokat segített abban, hogy megtapasztalhassuk: a maszkok mögött ugyanolyan emberek vannak, mint mindenki más.

A délutánt aztán – a sokác lányoktól és a busóktól kissé elszakadva – a Mohácstól nem messze található Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban töltöttük, ami szintén gyermekbarát: a gyerekek mindent kipróbálhatnak, bemehetnek a taposómalomba is.

A farsang utolsó napját (húshagyó kedd) már ismét Mohácson töltöttük. Ezen a napon a mohácsiak, már „csak” maguknak égetik el a telet, turista ilyenkor már csak nagyon kevés van. A tömeg szellős, kisgyerekekkel is könnyen lehet közlekedni. A korábban megmutatott képeknek, videóknak, a megtapogatott maszkoknak köszönhetően a busók, bár hangosak, már nem voltak annyira félelmetesek a gyerekek számára. Még egy kézfogás is belefért.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Te megütöd a gyereked?
iskola, óvoda

Te megütöd a gyereked?

A büntetés szüli az erőszakot.

Vertek gyerekkorodban? Akkor talán azt gondolod, hogy ez jó módja a gyereknevelésnek. Vagy talán nem akarsz pofonokat osztogatni, de nem tudod elképzelni, hogy lehet máshogy is csinálni? Azok a szülők, akiket nem ütöttek meg gyerekkorukban, maguk sem pofozkodnak, mert rosszul éreznék magukat. És tudod mit? Úgy gondolják, hogy van más útja-módja is a nevelésnek. Tény, hogy azok a gyerekek, akiket vernek, nehezebben tudják kordában tartani az érzelmeiket és többször keverednek bajba.

Az anyáknak a napja
interjúk

Az anyáknak a napja

A hétvégi anyák napján gondolkoztam. Ahogy lapozgattam a FB-ot, a sok anyuka a gyerekével, és sok gyerek az anyukájával...

És azon gondolkodtam, mitől olyan suta az anyák napja és mégis mitől fontos ez mindenkinek? Hogy miben rejlik a nagyszerűsége és a megismételhetetlensége?

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére
határon túl

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére

Egy szuper kezdeményezésről olvastam a The Conversation weboldalon. A világ 35 országának 3600 általános iskolájában már bevezették azt, hogy iskolaidőben kiviszik a tanulókat az udvarra, ahol 15 percen keresztül kell futniuk vagy gyalogolniuk. Azok, akik futnak kb. 1,6 km tesznek meg naponta. 

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás
ajánló

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás

Míg ezt a kis összeállítást készítettem, négyszer szólalt meg a telefonom, háromszor néztem rá a postafiókomra, eszembe jutott gyorsan kiteregetni, és a mellettem lévő bevásárló listára is felírtam időnként egy-egy tételt. Lent az utcán két autó dudált, elment egy mentő, kb 5 busz, és a szomszéd is bevágta egyszer az ajtót. És a gyerekeink sincsenek ezzel másképp.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.