Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Busójárás kisgyerekekkel

Egy ideje már szerepelt a családi bakancslistán, hogy egyszer mi is megnézzük Mohácson a busójárást. Kicsi gyerekeink vannak, szóval tartottunk a rendezvénytől (hatalmas tömeg, hangos, ijesztő jelmezbe bújt emberek), ráadásul szállást sem könnyű ilyenkor találni.

Végül úgy döntöttünk, hogy a tömeget elkerülendő nem egy hosszú hétvégét töltünk Mohácson, hanem vasárnaptól szerda reggelig maradunk vagyis valóban a „farsang farkát” töltjük a busók között. Így a szálláskeresés sem okozott problémát. A gyerekeknek már indulás előtt mutattunk képeket, rövid filmeket, hogy el tudják képzelni ezeket a jelmezeket.

A megérkezés utáni napon, hétfőn Mohács városa csendes volt, busókkal csak véletlenül találkoztunk az utcákon. Ekkor kerestük fel a Busóházat, amely saját meghatározása szerint „sajátos egyvelege a panoptikumnak és a néprajzi kiállításnak”. Itt a gyerekek megfoghatták, megtapogathatták a jelmezeket, és akár fel is lehetett próbálni egy-egy maszkot. Mindez sokat segített abban, hogy megtapasztalhassuk: a maszkok mögött ugyanolyan emberek vannak, mint mindenki más.

A délutánt aztán – a sokác lányoktól és a busóktól kissé elszakadva – a Mohácstól nem messze található Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban töltöttük, ami szintén gyermekbarát: a gyerekek mindent kipróbálhatnak, bemehetnek a taposómalomba is.

A farsang utolsó napját (húshagyó kedd) már ismét Mohácson töltöttük. Ezen a napon a mohácsiak, már „csak” maguknak égetik el a telet, turista ilyenkor már csak nagyon kevés van. A tömeg szellős, kisgyerekekkel is könnyen lehet közlekedni. A korábban megmutatott képeknek, videóknak, a megtapogatott maszkoknak köszönhetően a busók, bár hangosak, már nem voltak annyira félelmetesek a gyerekek számára. Még egy kézfogás is belefért.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Gyerekektől távol
iskola, óvoda

Gyerekektől távol

A kikapcsolódás, feltöltődés és pihenés mindenkinek jár. Mindenkinek egyformán szüksége van rá, még ha bizonyos élethelyzetekben hajlamosak is az emberek ezt megtagadni maguktól. Például amikor gyermekük születik. Nem önsanyargatásból. Egyszerű törvényszerűség, hogy a szülők, úgy vannak kódolva, hogy képesek legyenek saját igényeik elé helyezni csemetéikét. Ami rendben is van és kifejezetten praktikus működés, egy bizonyos határig.

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára
interjúk

Még a kisebb alvási problémák is kognitív nehézségeket okozhatnak a gyermekek számára

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a jó éjszakai alvás, de a gyermekkori alvásproblémák, mint például a horkolás, az éjszakai ébredés, az alvajárás vagy az álmatlanság elég gyakoriak.

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk
határon túl

10 dolog, amit gyerekeinktől megtanulhatunk

A szülő dolga a tanítás. Az életre való felkészítés. Segítenünk kell eligazodni az élet bonyolult és szövevényes rendszerében, tapasztalatainkkal praktikus és kivitelezhető megoldásokat kell átadnunk. De gondolunk-e arra, ahogy mi mit tanulunk mindeközben?

Üdvözlégy Mária, malaccal teljes…
ajánló

Üdvözlégy Mária, malaccal teljes…

Rögtön az elején muszáj leszögeznem, hogy a cím nem az én ötletem, és semmilyen bántó szándék nincs benne. Viviane Villamont Kisdarázs című könyvében (amelynek az elolvasását szívből ajánlom) imádkozik így a főszereplő hétéves kislány, aki nem vallásos családban nevelkedett, majd bentlakásos egyházi iskolába kerülve megpróbál értelmet adni a számára ismeretlen szavaknak.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.