Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
ajánló

Busójárás kisgyerekekkel

Egy ideje már szerepelt a családi bakancslistán, hogy egyszer mi is megnézzük Mohácson a busójárást. Kicsi gyerekeink vannak, szóval tartottunk a rendezvénytől (hatalmas tömeg, hangos, ijesztő jelmezbe bújt emberek), ráadásul szállást sem könnyű ilyenkor találni.

Végül úgy döntöttünk, hogy a tömeget elkerülendő nem egy hosszú hétvégét töltünk Mohácson, hanem vasárnaptól szerda reggelig maradunk vagyis valóban a „farsang farkát” töltjük a busók között. Így a szálláskeresés sem okozott problémát. A gyerekeknek már indulás előtt mutattunk képeket, rövid filmeket, hogy el tudják képzelni ezeket a jelmezeket.

A megérkezés utáni napon, hétfőn Mohács városa csendes volt, busókkal csak véletlenül találkoztunk az utcákon. Ekkor kerestük fel a Busóházat, amely saját meghatározása szerint „sajátos egyvelege a panoptikumnak és a néprajzi kiállításnak”. Itt a gyerekek megfoghatták, megtapogathatták a jelmezeket, és akár fel is lehetett próbálni egy-egy maszkot. Mindez sokat segített abban, hogy megtapasztalhassuk: a maszkok mögött ugyanolyan emberek vannak, mint mindenki más.

A délutánt aztán – a sokác lányoktól és a busóktól kissé elszakadva – a Mohácstól nem messze található Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban töltöttük, ami szintén gyermekbarát: a gyerekek mindent kipróbálhatnak, bemehetnek a taposómalomba is.

A farsang utolsó napját (húshagyó kedd) már ismét Mohácson töltöttük. Ezen a napon a mohácsiak, már „csak” maguknak égetik el a telet, turista ilyenkor már csak nagyon kevés van. A tömeg szellős, kisgyerekekkel is könnyen lehet közlekedni. A korábban megmutatott képeknek, videóknak, a megtapogatott maszkoknak köszönhetően a busók, bár hangosak, már nem voltak annyira félelmetesek a gyerekek számára. Még egy kézfogás is belefért.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Demokratikus nevelés
iskola, óvoda

Demokratikus nevelés

Na, annál unalmasabb dolog vélhetően nincs, mint amikor valaki egy konferenciáról ír beszámolót. Én mégis most valami hasonlót teszek. De biztosíthatlak benneteket, lesz ebben néhány olyan mondat, amiért érdemes végigolvasni ezt a pár bekezdést. Különösen azoknak, akiket valóban érdekel, hogyan lehet partnerként, együttműködve terelgetni a gyerekeket, berendezni egy családot, netán egy osztályközösséget. 

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen
interjúk

3 aranyos módja, hogyan ösztönözheted a gyerekedet, hogy jobb legyen

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meleg, szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat összefüggésben van a jobb önértékeléssel, a jobb szülő-gyerek kommunikációval, a jobb tanulmányi eredménnyel és a kevesebb pszichológiai és viselkedési zavarral.

A világ 15 legszebb iskolája
határon túl

A világ 15 legszebb iskolája

A tanulás célja, hogy inspiráló, lelkesítő és érdekfeszítő élményt nyújtson. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha az iskolaépületek nem lennének félelmetesek.

Gyönyörű iskolákat találunk szerte az egész világban – Ausztráliától Alabamáig, Dániától Kambodzsáig.

Néhány iskolának az a célja, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, mások első osztályú oktatást nyújtanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Álljon itt néhány kedvencünk.

A döntés joga – Két rózsaszín csík
ajánló

A döntés joga – Két rózsaszín csík

Véletlenül akadt a kezembe Annalisa Strada: Két rózsaszín csík című könyve. A történet egy tini lányról, pontosabban az életének alig két hetéről szól. Perla 16 éves és terhes. Jó családból, jó iskolából. Nem iszik (kivéve egyetlen estét, akkor is csak 2 pohárral), nem bulizik (kivéve egyetlen estét), nem randevúzik (kivéve …). Mindene a futás, rendszeresen edz, pontos, megbízható.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.