Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Egy 17 éves érett, bátor lány levele

Egy konzervatív családban élő, 17 éves lány levelét olvashatjátok az alábbiakban, amit elkeseredetten írt a The Guardian-nak. A családja dühös lett, amikor kiderült, hogy elkezdett randizni a barátjával, aki más nemzetiségű és bőrszínű, ami azonnal felszínre hozta a szülei rasszizmusát. Forrás: theguardian.com

Azóta egy merő stressz az életem. Megértem, hogy sokkoló volt a számukra, de nem hiszem, hogy mindez alátámaszthatja a viselkedésüket: megfenyegettek, hogy elzavarnak a házunkból, nem fizetik a tanulmányaimat, a pénzt arra használják, hogy kontrolláljanak engem, bántó dolgokat vágnak a fejemhez és fizikailag is bántalmaznak. Egy olyan konzervatív országban élek, amely figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat és nincs lehetőségem jogszerű segítséget kérni. Azt mondják, hogy tönkreteszem az életemet, annak ellenére, hogy a legjobb jegyeket hozom haza az iskolából.

Sok kérdésben nem értek egyet velük, mint például a vallás és a nacionalizmus. A szüleim egy rettentő mérgező és boldogtalan, előre elrendezett házasságban élnek, mint ahogy a család többi tagjai is. És mindegyikük boldogtalanul éli le az életét. Azt hangsúlyozzák, hogy fontosabb számukra a társadalmi hírnevük, mint az én a boldogságom. Nem szeretném úgy élni az életemet, mint ők.

Hálás vagyok mindazért, amit tettek értem, de ezzel a konfliktussal túl nagy árat kell fizetnem, mivel az egész tavalyi tanévemet végigstresszeltem.

A barátom és a családja nagyon támogató, megértő.

Már többször öngyilkosságot kíséreltem meg, de minden alkalommal megrémültem, úgyhogy sosem sikerült. Tehetetlennek érzem magam.

Nem tudom pénzügyileg függetlenné tenni magam a családomtól, pedig az egyetlen remény az, hogy felvesznek az egyetemre. Nem tudom, milyen lépéseket kellene tennem annak érdekében, hogy egészséges lelkiállapotban maradjak, és megakadályozzam a szüleimet abban, hogy veszélybe sodorják a jövőmet.

A 17 éves lány The Guardianban megjelent levelére kapott választ hétfőn olvashatjátok.

Kép: Lo Cole

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Te megütöd a gyereked?
iskola, óvoda

Te megütöd a gyereked?

A büntetés szüli az erőszakot.

Vertek gyerekkorodban? Akkor talán azt gondolod, hogy ez jó módja a gyereknevelésnek. Vagy talán nem akarsz pofonokat osztogatni, de nem tudod elképzelni, hogy lehet máshogy is csinálni? Azok a szülők, akiket nem ütöttek meg gyerekkorukban, maguk sem pofozkodnak, mert rosszul éreznék magukat. És tudod mit? Úgy gondolják, hogy van más útja-módja is a nevelésnek. Tény, hogy azok a gyerekek, akiket vernek, nehezebben tudják kordában tartani az érzelmeiket és többször keverednek bajba.

Az anyáknak a napja
interjúk

Az anyáknak a napja

A hétvégi anyák napján gondolkoztam. Ahogy lapozgattam a FB-ot, a sok anyuka a gyerekével, és sok gyerek az anyukájával...

És azon gondolkodtam, mitől olyan suta az anyák napja és mégis mitől fontos ez mindenkinek? Hogy miben rejlik a nagyszerűsége és a megismételhetetlensége?

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére
határon túl

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére

Egy szuper kezdeményezésről olvastam a The Conversation weboldalon. A világ 35 országának 3600 általános iskolájában már bevezették azt, hogy iskolaidőben kiviszik a tanulókat az udvarra, ahol 15 percen keresztül kell futniuk vagy gyalogolniuk. Azok, akik futnak kb. 1,6 km tesznek meg naponta. 

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás
ajánló

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás

Míg ezt a kis összeállítást készítettem, négyszer szólalt meg a telefonom, háromszor néztem rá a postafiókomra, eszembe jutott gyorsan kiteregetni, és a mellettem lévő bevásárló listára is felírtam időnként egy-egy tételt. Lent az utcán két autó dudált, elment egy mentő, kb 5 busz, és a szomszéd is bevágta egyszer az ajtót. És a gyerekeink sincsenek ezzel másképp.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.