Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Válasz a 17 éves lány levelére

Múlt hét pénteken olvashattátok egy 17 éves elkeseredett lány levelét. Most elhoztuk nektek a The Guardian újságírója és a Brit Pszichoterápiás Egyesület egyik szakembere által írt válaszlevelet.

Te egy fantasztikusan bátor, érett 17 éves lány vagy! De olyan országban élsz, ahol a kultúra és a hagyomány ezt jelenti, hogy meg kell felelned az elvárásoknak. Vigyázz magadra, a biztonságodra és a döntéseidet ésszerűen hozd meg, hogy egyszer messzire elmehess. Amit az öngyilkossági kísérletedről mondtál, aggasztó. Egy olyan helyzetben élni, amellyel nem értünk egyet, miközben igyekszünk hitelesek maradni, hatalmas terhet jelent. A leveledből úgy tűnt, a családodon belül, nincs egyetlen személy sem, akivel meg tudnád beszélni a problémáidat. És a családodon kívül? Egy tanár? Egy olyan ember, akivel nyíltan tudnál beszélni és mentális támogatást tudna nyújtani.

Felvettem a kapcsolatot Myira Khan-nal, a Brit Pszichoterápiás Egyesület egyik tanácsadójával, akinek a szakterülete a kultúrák közötti konfliktusok kezelése. „A probléma nem annyira a szerelmeddel való kapcsolatod, hanem inkább az, hogy hogyan maradj biztonságban és egészségben egy olyan családban és kultúrában, amely ilyen erősen akarja rajtad tartani a kezét.”

A túlzott szülői vagy bármilyen más embertől származó kontroll, bárhol is éljünk, egyet jelent azzal, hogy a kontrollálandó személy elkezd távolodni. Ráadásul a szüleid olyan emberekkel vannak körülvéve, akik megerősítik őket abban, amiben hisznek, amit vallanak, ezáltal úgy érzik, hogy az általuk meghozott döntések helyesek. Valószínűleg, amikor meghallgatják az övéktől eltérő elképzeléseidet, amikor látják az előtted álló jövőt, szerencsétlennek, boldogtalannak érzik magukat, lehet, hogy még irigynek is, és félnek, akár öntudatlanul is. Rengeteg negatív érzelem gyűlik össze az emberekben, mielőtt azt másvalakire kivetítenék.

Ez persze nem mentség arra, amit csinálnak veled: a szüleid viselkedése teljes mértékben elfogadhatatlan, jogodban áll félelemmentesen és az abúzustól való rettegés nélkül élni! A szüleid a vallást és a hagyományt használják kifogásként, hogy kontrolláljanak és bántalmazzanak, de egyelőre rájuk vagy utalva. Ez sajnos bonyolult dolog. Miközben te meg szeretnéd nekik mutatni, hogy más vagy, hogy haladó szellemiségű vagy, addig ők ezt ellenszegülésnek vélik.

Azt mondod, hogy a szabadság egyetlen kulcsa számodra az, ha elkerülsz egyetemre, úgyhogy ezért kérlek, tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy biztonságban eljuthass odáig. Nem fogod tudni megváltoztatni a szüleidet, bármennyire jó lenne. Attól tartok, jelenleg az egyetlen lehetőséged, ha lapítasz. Nagyszerű, hogy van barátod és hogy a családjuk támogat téged, de úgy tűnik, ez még több surlódáshoz vezet, szóval csökkentsd a szerepét az életedben.

Khan azt mondja: „Te egy nagyon okos lány vagy! Nem szabad csapdába kerülnöd! Öntudatos és magabiztos vagy. De nem veszélyeztetheted a jövődet! Nem tudjuk megváltoztatni a szüleinket, de meg tudjuk változtatni azt, hogy mire fókuszáljunk. Sajnálatos, hogy a szüleid nem fogják fel, milyen fantasztikus lányt neveltek fel.”

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Te megütöd a gyereked?
iskola, óvoda

Te megütöd a gyereked?

A büntetés szüli az erőszakot.

Vertek gyerekkorodban? Akkor talán azt gondolod, hogy ez jó módja a gyereknevelésnek. Vagy talán nem akarsz pofonokat osztogatni, de nem tudod elképzelni, hogy lehet máshogy is csinálni? Azok a szülők, akiket nem ütöttek meg gyerekkorukban, maguk sem pofozkodnak, mert rosszul éreznék magukat. És tudod mit? Úgy gondolják, hogy van más útja-módja is a nevelésnek. Tény, hogy azok a gyerekek, akiket vernek, nehezebben tudják kordában tartani az érzelmeiket és többször keverednek bajba.

Az anyáknak a napja
interjúk

Az anyáknak a napja

A hétvégi anyák napján gondolkoztam. Ahogy lapozgattam a FB-ot, a sok anyuka a gyerekével, és sok gyerek az anyukájával...

És azon gondolkodtam, mitől olyan suta az anyák napja és mégis mitől fontos ez mindenkinek? Hogy miben rejlik a nagyszerűsége és a megismételhetetlensége?

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére
határon túl

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére

Egy szuper kezdeményezésről olvastam a The Conversation weboldalon. A világ 35 országának 3600 általános iskolájában már bevezették azt, hogy iskolaidőben kiviszik a tanulókat az udvarra, ahol 15 percen keresztül kell futniuk vagy gyalogolniuk. Azok, akik futnak kb. 1,6 km tesznek meg naponta. 

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás
ajánló

Figyelem, öszpontosítás, koncentráció… a lehetetlen kihívás

Míg ezt a kis összeállítást készítettem, négyszer szólalt meg a telefonom, háromszor néztem rá a postafiókomra, eszembe jutott gyorsan kiteregetni, és a mellettem lévő bevásárló listára is felírtam időnként egy-egy tételt. Lent az utcán két autó dudált, elment egy mentő, kb 5 busz, és a szomszéd is bevágta egyszer az ajtót. És a gyerekeink sincsenek ezzel másképp.

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.