Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Válasz a 17 éves lány levelére

Múlt hét pénteken olvashattátok egy 17 éves elkeseredett lány levelét. Most elhoztuk nektek a The Guardian újságírója és a Brit Pszichoterápiás Egyesület egyik szakembere által írt válaszlevelet.

Te egy fantasztikusan bátor, érett 17 éves lány vagy! De olyan országban élsz, ahol a kultúra és a hagyomány ezt jelenti, hogy meg kell felelned az elvárásoknak. Vigyázz magadra, a biztonságodra és a döntéseidet ésszerűen hozd meg, hogy egyszer messzire elmehess. Amit az öngyilkossági kísérletedről mondtál, aggasztó. Egy olyan helyzetben élni, amellyel nem értünk egyet, miközben igyekszünk hitelesek maradni, hatalmas terhet jelent. A leveledből úgy tűnt, a családodon belül, nincs egyetlen személy sem, akivel meg tudnád beszélni a problémáidat. És a családodon kívül? Egy tanár? Egy olyan ember, akivel nyíltan tudnál beszélni és mentális támogatást tudna nyújtani.

Felvettem a kapcsolatot Myira Khan-nal, a Brit Pszichoterápiás Egyesület egyik tanácsadójával, akinek a szakterülete a kultúrák közötti konfliktusok kezelése. „A probléma nem annyira a szerelmeddel való kapcsolatod, hanem inkább az, hogy hogyan maradj biztonságban és egészségben egy olyan családban és kultúrában, amely ilyen erősen akarja rajtad tartani a kezét.”

A túlzott szülői vagy bármilyen más embertől származó kontroll, bárhol is éljünk, egyet jelent azzal, hogy a kontrollálandó személy elkezd távolodni. Ráadásul a szüleid olyan emberekkel vannak körülvéve, akik megerősítik őket abban, amiben hisznek, amit vallanak, ezáltal úgy érzik, hogy az általuk meghozott döntések helyesek. Valószínűleg, amikor meghallgatják az övéktől eltérő elképzeléseidet, amikor látják az előtted álló jövőt, szerencsétlennek, boldogtalannak érzik magukat, lehet, hogy még irigynek is, és félnek, akár öntudatlanul is. Rengeteg negatív érzelem gyűlik össze az emberekben, mielőtt azt másvalakire kivetítenék.

Ez persze nem mentség arra, amit csinálnak veled: a szüleid viselkedése teljes mértékben elfogadhatatlan, jogodban áll félelemmentesen és az abúzustól való rettegés nélkül élni! A szüleid a vallást és a hagyományt használják kifogásként, hogy kontrolláljanak és bántalmazzanak, de egyelőre rájuk vagy utalva. Ez sajnos bonyolult dolog. Miközben te meg szeretnéd nekik mutatni, hogy más vagy, hogy haladó szellemiségű vagy, addig ők ezt ellenszegülésnek vélik.

Azt mondod, hogy a szabadság egyetlen kulcsa számodra az, ha elkerülsz egyetemre, úgyhogy ezért kérlek, tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy biztonságban eljuthass odáig. Nem fogod tudni megváltoztatni a szüleidet, bármennyire jó lenne. Attól tartok, jelenleg az egyetlen lehetőséged, ha lapítasz. Nagyszerű, hogy van barátod és hogy a családjuk támogat téged, de úgy tűnik, ez még több surlódáshoz vezet, szóval csökkentsd a szerepét az életedben.

Khan azt mondja: „Te egy nagyon okos lány vagy! Nem szabad csapdába kerülnöd! Öntudatos és magabiztos vagy. De nem veszélyeztetheted a jövődet! Nem tudjuk megváltoztatni a szüleinket, de meg tudjuk változtatni azt, hogy mire fókuszáljunk. Sajnálatos, hogy a szüleid nem fogják fel, milyen fantasztikus lányt neveltek fel.”

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Ádéhádést csinálunk a gyerekekből
iskola, óvoda

Ádéhádést csinálunk a gyerekekből

Mindannyiunk rettegett jelensége a túlmozgásos, figyelmetlen, lenyugtathatatlan, örökmozgó, rosszgyerek. (ADHD, már a kicsik is így azonosítják magukat, egymást.) Akivel semmire sem megyünk, nincs rá időnk, nincs rá energiánk, a fejünkre nőnek és kudarc a felnőttek számára.

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony
határon túl

Kaleidoszkóp.. nekem ilyen a karácsony

Az üveggömbök és a gyertyák fényében előjönnek régi képek. Az első adventi kalendárium. 24 számozott lap, a hatodikon Mikulás, az utolsón fenyő, és minden nap letéptünk egyet. Rajzzal. Eleinte anyám rajza, később a saját girbegurba számaink… a várakozás gyötrelmes gyönyöre.

 

Az ünnep feladata
ajánló

Az ünnep feladata

Az ünnepnek is van ám feladata! Nem csak úgy jön el! Néhány rendkívül fontos tudást hordoz magában! A következő hetekben ezeket kell megtenni ahhoz, hogy sikerrel zárjátok a téli szünetet, ezzel az évet is!
Lehet készíteni check list-et, mindet pipálni, így garantáltan nem marad ki egyetlen fontos elem sem!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.