Kapcsolat Facebook Bejelentkezés
határon túl

Íme, milyen változással van napi 15 perc mozgás a gyerekek egészségére

Egy szuper kezdeményezésről olvastam a The Conversation weboldalon. A világ 35 országának 3600 általános iskolájában már bevezették azt, hogy iskolaidőben kiviszik a tanulókat az udvarra, ahol 15 percen keresztül kell futniuk vagy gyalogolniuk. Azok, akik futnak kb. 1,6 km tesznek meg naponta. 

A Daily Mile (Napi mérföld) néven futó kezdeményezésnek van egy kedves háttérsztorija. 6 évvel ezelőtt a közép-skóciai Stirling városában lévő általános iskolából indult a kezdeményezés, amikor is a tanulók és a tanárok is úgy gondolták, hogy nem elég fittek a gyerekek. Más iskolák is hamar felismerték a jelentőségét, úgyhogy hamar elkezdett terjedni az ötlet. Jelenleg a skót általános iskolák fele, az angliaiak negyede, valamint Ausztráliától az USA-n és Nepálon át egészen az Egyesült Arab Emirátusokig sok-sok iskola csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ezt a lelkesedést látva, a szakértők feltették a kérdést, vajon tényleg ennyire jót tesz a napi 15 perc futkorászás? A stirlingi és az edinburgh-i egyetem közzétette az első felméréseinek eredményét.

A Daily Mile hátterében a globális gyermekkori fizikai aktivitási válság áll. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) azt javasolja, hogy a gyerekek naponta legalább 60 percet mozogjanak a mérsékelttől az energikus erőbedobásig. Valamint minden héten el kellene végezniük olyan gyakorlatokat, ami erősíti az izmaikat. Ezen ajánlások ellenére a gyerekek kevesebb, mint 40%-a vesz részt ilyen mértékű testedzésben.

Függetlenül attól, hogy ki mennyit edz, túl sok időt töltünk ülve, illetve fekve (ébren léti idő alatt), ami szintén nem tesz jót az egészségünknek. Maximum 2 órát ajánlott bármilyen képernyő előtt tölteni, a maradék időben meg korlátozni kellene az ülve/fekve folytatott tevékenységet. A túlsúlyos és elhízott gyermekek száma az elmúlt években drámaian megnőtt, a testmozgás hiánya és a túl sok ülve folytatott tevékenység miatt. A túlsúlyos gyerekeknek idősebb korukban magasabb az esélye a cukorbetegségre, a stroke-ra és a szívbetegségre, így ez közvetlenül befolyásolja mind az életük minőségét, mind az életük hosszát. Ugyanilyen aggodalomra ad okot, hogy a gyerekek fizikai állapota jelentősen csökkent az 1980-as évek óta. Nem tudnak megállás nélkül annyit futni, mint amennyit az ő korukban a szüleik tudtak.

Amire jutottak a szakértők

Több országban bevezették a napi szintű testnevelés órát, de vegyes sikerrel. Alapvetően két szempontnak kellene megfelelnie: egyrészt a változásnak olyannak kellene lennie, amiben a gyerekek örömmel vesznek részt, másrészt pedig olyannak, ami javítja az egészségüket.

A Daily Mile vonzereje nagyon egyszerű, nem felülről jött kezdeményezésről van szó, hanem olyanról, amit a tanárok és a diákok maguk találtak ki. Az a tény, hogy sok iskola részt vesz benne, arra inspirálja a gyerekeket, hogy az ő iskolájuk, osztályuk is csatlakozzon. És milyen hatással van az egészségükre?

A gyerekek a nap bármely szakában lefuthatják a napi kilométerüket. Jellemzően hol sétálnak, hol futnak, vagy az iskola sportpályáján, vagy az iskola udvarán normál ruhában és cipőben. Fontos, hogy minden gyerek a saját tempójában fut, gyalogol és közben szabadon beszélgethetnek egymással és a tanárokkal.

Összesen 391, 4-12 éves korú diák egészségi állapotát hasonlította össze a kutatás két skót iskolában egy tanév során. Az egyik iskola részt vett a Daily Mile programban, míg a másik nem. A vizsgálat kezdetén és végén mindegyik gyermeket a következő módokon mértek: fittség, fizikai aktivitási szintek, testzsír százalék. A Daily Mile programban részt vevő gyerekek 9 perccel (15%-kal) több fizikai aktivitást végeztek, 18 perccel (6%-kal) csökkentették a napi ülve/fekve töltött idejüket, kb 40 méterrel (5%-kal) messzebb tudtak futni, valamint a bőrredővastagság 1,4 mm-rel (4%-kal) csökkent.

Egy régebbi kutatásba bevont 12 ezer gyereknek bizonyos fizikai aktivitást kellett elvégeznie, amely után sokkal éberebbek lettek, fokozta a figyelmüket és a verbális memóriájukat és jobban érezték magukat a bőrükben. Valamint jobban aludtak és jobb lett az étvágyuk.

Röviden, az eredményekből úgy tűnik, hogy minden kétséget kizáróan érdemes kapcsolódni a Daily Mile programhoz, mivel javítja a gyerekek egészségét és növeli a jóllétüket. 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Szülő 2.0 oldalára!

Szólj hozzá!

Olvasóink történetei

  • Minta cikk 1.

    Minta cikk 1.

    "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

    App Hungary
További történetek >>>
Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?
iskola, óvoda

Nevelni ésszel, szívvel, vagy hagyománnyal?

Mindenki ért a gyerekneveléshez. Mindenki vagy nevelt, vagy nevel vagy őt nevelték, de bármilyen vonatkozásban is találkozik a neveléssel, szakértővé válik. A saját élmény, az otthonról hozott hagyomány és tapasztalat erősebb bármilyen szakszerű megnyilatkozásnál, sőt akár ellentétes állásfoglalásként is megél egymás mellett.

 

Farkasszemet nézve a félelmekkel
interjúk

Farkasszemet nézve a félelmekkel

A félelem végigkísér egész életünkben. Kisgyerek korunktól egészen idős korunkig. Jó lenne hát megbarátkozni vele, megszelídíteni, ha már az életünk része. Ezt segíti Al Ghaoui Hesna, Holli a Hős című mesekönyve, akinek főszereplője bátor mintája lehet gyerekeinknek és nekünk is.

Lehet egy kérdéssel több?
határon túl

Lehet egy kérdéssel több?

Bennem megfogalmazódott vagy száz, amit fel kellett volna anno a fehér habos helyett a halványzöld, gyöngyös gallérúban, mert az én koromhoz (26) , az én helyzetemben... A kétéves lányom ordibált a szertartás alatt, hogy APA KOPASZ, jelzem legalább nem a császárról és a meztelenségről szólt az ének, de egyszerűen azóta is bánom, hogy ha már egyszer jelmezt húztam, - egyáltalán minek kell az a jelmez? - akkor miért nem lehetett 1000%osan. Szóval a kérdéseket miért nem tettem fel előtte, vagy közvetlen utána, vagy az eltelt húsz év során, és akkor most nem érezném úgy magam, mint a fuldokló, mikor a jószándékú segítők első lépésként bedugaszolják a végső menedék nádszálat a szájában.

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat
ajánló

A főzés, ami többféle intelligenciaterületet is megmozgat

Bevallom, fejben jobban főzök. Meg ízlelni is jobban szeretek. Szóval sosem voltam az a tudatos kitchen women. Mégis, most amellett kampányolok, hogy főzzetek a gyerekeitekkel, meg nélkülük is sokat, mert az élet olyan területeit nyitja meg, amire nagyon kevés időnk jut!

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat
Jövő Iskolája

Átlépni egy korszerűbb életbe, több mint akarat

Miközben omladoznak a régi iskolatípusok, és feszegetjük a retorikai határokat, gyakran ütközünk falakba. Saját falainkba. És szembesülünk azzal, hogy épp saját magunk miatt nincs haladás, modernitás, innovatív megoldások. Se az iskolákban, se otthonainkban. Miközben a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.